Η ψήφιση του νομοσχεδίου με τις μεταρρυθμίσεις και η συνεπαγόμενη εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Μαΐου 2013 μειώνει τον κίνδυνο της ελληνικής οικονομίας και ενισχύει την πολιτική σταθερότητα, σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, τονίζοντας ότι το κρίσιμο σημείο από εδώ και πέρα είναι η αποφυγή του εφησυχασμού.


Στα θετικά μηνύματα που εκπέμπονται από την επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η οποία συνεχίστηκε και τον Μάρτιο του 2013, αλλά και από τη συνεχή κατά τους τελευταίους έξι μήνες άνοδο του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, εστιάζει η ανάλυση της Alpha Bank.

Ειδικότερα, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της η Eurobank αναφέρει ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου με τις μεταρρυθμίσεις και η συνεπαγόμενη εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Μαΐου 2013 μειώνει τον κίνδυνο της ελληνικής οικονομίας και ενισχύει την πολιτική σταθερότητα αφού δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ολοκληρώσει την δύσκολη πορεία των μεταρρυθμίσεων».

«Το κρίσιμο σημείο από εδώ και πέρα είναι η αποφυγή του εφησυχασμού. Η πείρα μέχρι τώρα έχει δείξει ότι μετά την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης η κυβέρνηση εφησύχαζε για να εντείνει τους ρυθμούς εφαρμογής του προγράμματος λίγο πριν την επιστροφή της τρόικας ή ακόμη και μετά την επιστροφή της. Πλέον αυτή η πρακτική είναι αναγκαίο να τερματιστεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τον εφησυχασμό και να συνεχίσει τον μαραθώνιο των μεταρρυθμίσεων», εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

'Άλλωστε η επόμενη αξιολόγηση δεν απέχει πολύ (Ιούνιος 2013). Μέχρι τότε είναι απαραίτητο να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και να έχουν προχωρήσει και μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτουν.

Τα βασικά θέματα που χρειάζονται άμεσες λύσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ρευστότητας και την αύξηση του ρυθμού αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου (μόνο 2,2 δισ. ευρώ έχουν αποπληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε 3,5 δισ. για το τέλος Μαρτίου 2013), την υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού του 2013, τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις.

Επίσης, εφιστούν την προσοχή στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην επιτάχυνση των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων.

Alpha Bank: υπάρχουν θετικά σημάδια

H συνεχής κατά τους τελευταίους έξι μήνες άνοδος του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες η οποία συνεχίστηκε και τον Μάρτιο του 2013, συνεχίζουν να εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2013, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική βελτίωση των προσδοκιών ότι η χώρα θα τα καταφέρει σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2013, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να καταγράφει νέα αξιοσημείωτη άνοδο, για έκτο κατά σειρά μήνα, στις 89,2, από 88,1 μονάδες τον Μάρτιο του 2013 και είναι πλέον σε επίπεδα Οκτωβρίου του 2009.

Η εξέλιξη αυτή, που συμπίπτει με τη διαφαινόμενη επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, σηματοδοτεί την απαρχή μιας περιόδου καλών ειδήσεων και οικονομικών εξελίξεων, τώρα που όπως διαφαίνεται η χώρα θα εμφανίσει το 2013 πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα καθώς και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε ανοδικά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013 παρά τις αρνητικές επιπτώσεις και στη χώρα μας από το δραστικό «κόντεμα» του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου από το Eurogroup την 25η Μαρτίου 2013 με την απαλλοτρίωση των ανασφάλιστων καταθέσεων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της.

Τέλος, είναι επίσης σημαντικό το ότι η βελτίωση του δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη βελτίωση του υποδείκτη των κατασκευών στο -39,4 τον Απρίλιο του 2013, από -46,4 τον Μάρτιο του 2013 και από -63,1 τον Δεκέμβριο του 2012.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται ασφαλώς με την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επανέναρξη των εργασιών στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας από τον Απρίλιο του 2013 που αλλάζουν τα δεδομένα στο συγκεκριμένο κλάδο και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας (με την απασχόληση περίπου 25.000 εργαζομένων) και της οικονομίας ως σύνολο.

Αισιόδοξα μηνύματα από τις καταθέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σημείωσαν ανεπαίσθητη άνοδο στα 164,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013, από 164 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012, ύστερα από τη σημαντική αύξησή τους κατά +1,9% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο του 2013 και μείωσής τους κατά -0,3% τον Ιανουάριο του 2013.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, διατηρήθηκε επομένως αλώβητη η καταθετική βάση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά τον κλυδωνισμό του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος από τα μέσα του Μαρτίου του 2013.

Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις ιδιωτών σημείωσαν περιορισμένη μείωση κατά -0,77% τον Μάρτιο του 2013, έναντι -0,2% τον Φεβρουάριο του 2013, -4,7% τον Ιανουάριο του 2013, -7,3% τον Δεκέμβριο του 2012, -20% τον Ιούνιο του 2012 και -17% τον Μάρτιο του 2012.

Έτσι, από τα μέσα Ιουνίου 2012 ως το τέλος Μαρτίου 2013 έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα 17,5 δισ. ευρώ (+13,5 δισ. ευρώ από το τέλος Ιουνίου 2012), με αποτέλεσμα να έχει υπερκαλυφθεί η εκροή των καταθέσεων, η οποία παρατηρήθηκε μεταξύ των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 και της 16ης Ιουνίου 2012 που ανήλθε στα 11,4 δισ. ευρώ.

Η οριακή αύξηση των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 προήλθε από την μικρή αύξηση για έβδομα κατά σειρά μήνα των καταθέσεων των νοικοκυριών που υπερκάλυψε την μικρή μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων.

Επισημαίνεται ότι η εκροή των ιδιωτικών καταθέσεων ξεκίνησε το 2010, μετά από μια αξιοσημείωτη άνοδό τους στην περίοδο 2002-2009, όταν σημειώθηκε μέση ετήσια αύξησή τους κατά +12,4%, έναντι μέσης ετήσιας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά +5,9%.

Συγκεκριμένα, το 2009 οι καταθέσεις των ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 133 δισ. ευρώ έναντι του 2002 και έναντι αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ στην ίδια περίοδο κατά 76,8 δισ. ευρώ.

 

 

 

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ