Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να ξεπεραστεί η κρίση, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι και η Γερμανία δεν μπορεί να πηγαίνει καλά όταν δεν πηγαίνει καλά η Ευρώπη.

Μιλώντας με μαθητές στο γυμνάσιο Γιόχαν Γκόντφριντ Χέντερ του Βερολίνου, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν ορίζοντα ετών και ότι θα περάσει καιρός μέχρις ότου μειωθεί η ανεργία και το οικονομικό επίπεδο επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

«(Η κρίση) θα συνεχιστεί ακόμη για κάμποσο καιρό. Πρόκειται μάλλον για χρόνια παρά για ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος και διευκρίνισε ότι η Γερμανία μπορεί να αντισταθεί πιθανόν για δύο χρόνια, αλλά όχι και μεσοπρόθεσμα. Τόνισε ωστόσο ότι το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για την συνοχή της Ευρωζώνης σπεύδοντας όμως να υπογραμμίσει ότι και οι πόροι της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητοι.

Απευθυνόμενη στους μαθητές, η 'Αγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά των μέτρων λιτότητας: «Αν κάποιος ξοδεύει κάθε χρόνο περισσότερα από όσα κερδίζει, κάτι πάει στραβά. Και δεν πρόκειται για λιτότητα ή όχι», δήλωσε, σημειώνοντας ότι, εάν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει την ευημερία και την ανάπτυξή της, θα πρέπει να μειώσει τα χρέη της και να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

ΑΠΕ – ΑΜΠ