Η Γαλλία δεν πρέπει "να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων" διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Το μήνυμα Σόιμπλε έρχεται μετά τη διετή παράταση που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, απόφαση την οποία ο Γάλλος υπουργός Μοσχοβισί χαρακτήρισε ως κίνηση που σηματοδοτεί το τέλος του δόγματος της λιτότητας στην Ευρώπη.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Les Echos", ο Σόιμπλε φρόντισε να επισημάνει πως η Κομισιόν "έχει τονίσει πως κάθε αναβολή της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", προσθέτοντας πως "ένα πράγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων".

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, αιτία των προβλημάτων ορισμένων κρατών-μελών "είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας" και όχι τα προγράμματα λιτότητας. Όπως αναφέρει, μάλιστα, είναι "τρελό" να πιστεύει κανείς πως το πρόβλημα της ανεργίας των νέων μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακόμα μεγαλύτερο χρέος.

Η λύση, κατά τον Σόιμπλε, βρίσκεται "στις παραγωγικές επενδύσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, στην παιδεία και την έρευνα".