ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (12 ΜΑΪΟΥ 2013)

Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

alexstefanopoulos@yahoo.com

Την πρώτη  ειρηνική αδελφική επίσκεψη του ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος πραγματοποιεί ο Μακαριότατος Αρχ. Κ.κ. Ιερώνυμος στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση της θεολογικής σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Ο Αρχ. Αναχωρεί  με προορισμό την Νέα Υόρκη και εν συνεχεία την Βοστώνη στις 15 και επιστρέφει στις 23 Μαϊου.  Κατά το διάστημα της παραμονής του κυρίως σε Βοστώνη και Νέα Υόρκη θα έχει την ευκαιρία πέρα από την συνεργασία που θα έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο να συναντηθεί με υψηλούς  παράγοντες της  ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ.   

Το ταξίδι αυτό,  παρά τους χαμηλούς τόνους του κ. Ιερωνύμου (λόγω και profile), θεωρείται ιστορικής σημασίας. Eίναι το πρώτο που πραγματοποιεί ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο διάβα της 80χρονης ιστορίας της Ιεράς Αρχ. Αμερικής από τότε που αυτή υπήχθει (επί Αρχ. Αμερικής  Αθηναγόρα και μετέπειτα Πατριάρχη ) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Νωρίτερα , είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πάει στην Αμερική και μακαριστός Κυρός Χριστόδουλος αλλά λόγω των πολύ κακών σχέσεων και της καχυποψίας που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δυο Εκκλησιών (Αθήνας και Κωνσταντινούπολης) η άδεια για αυτή την επίσκεψη  όχι μόνο δεν δόθηκε ποτέ αλλά εν συνεχεία είχαμε και την επιβολή του επιτίμιου της Ακοινωνησίας προς τον μακαριστό Χριστόδουλο και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ όχι μόνο των Εκκλησιών αλλά και προσωπικά των δυο ηγετών(Βαρθολομαίου και Χριστόδουλου). Εκ τότε, με την εκλογή του κ. Ιερωνύμου στον πρώτο θρόνο της Ελλαδικής Εκκλησίας οι σχέσεις βελτιώθηκαν stepbystep.  Το άριστο κλίμα στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών επιβεβαιώνει και επισφραγίζει αυτή ακριβώς η επίσκεψη του κ. Ιερωνύμου στις ΗΠΑ.  

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος εκμυστηρεύεται στο στενό προσωπικό του περιβάλλον του αλλά και όσα είπε στις συναντήσεις προετοιμασίας που είχε τον  Απρίλιο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αλλά και τον Αρχ. Αμερικής κ. Δημήτριο  «στην Αμερική δεν πάω ως επαίτης. Πάω για να προβάλλω το τεράστιο κοινωνικό και προνοιακό  έργο της Εκκλησίας μας σε καιρούς δύσκολους και ημέρες κρίσιμες για το γένος μας. Πάω κομίζοντας ελπίδα για το αύριο και για τα παιδιά μας. Αυτά θα πω στις ομιλίες και στο κήρυγμα μου.  Θέλω με αξιοπρέπεια και με σεμνότητα –λέει ο Μακαριότατος στους συνομιλητές του- να δώσω μήνυμα στους Ορθόδοξους Έλληνες της διασποράς να δείξω το ανθρωπίνως δυνατό που κάνει εδώ ο λαός μας. Να προβάλλω τους άξιους ήρωες της καθημερινής μας πραγματικότητας. Οι έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός. Με ιστορία μεγάλη στους αιώνες. Λαός που έχει μέλλον. Αξίες. Και οράματα.» αυτά  λέει στους συνομιλητές του ο Αρχιεπίσκοπος προετοιμάζοντας  τον εαυτό του για αυτό το πράγματι πολύ σημαντικό ταξίδι. Σημαντικό διότι θα έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει και με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες προς τους οποίους ως ίσος προς ίσο ενώπιον του Θεού θα προσπαθήσει να δώσει μήνυμα ελπίδας και ενότητας των απανταχού Ορθοδόξων Ελλήνων.   

Ο κ. Ιερώνυμος θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ της Ελληνικής Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης κατά την διάρκεια της τελετής αποφοιτήσεως, το Σάββατο 18 Μαΐου 2013.  Την προηγουμένη ημέρα, 17 Μαΐου το εσπέρας, ο Μακαριώτατος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής. Στη συνέχεια θα παρατεθεί προς τιμήν του επίσημο δείπνο. Το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου, και μετά την Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή της αποφοιτήσεως κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ Θεολογίας. Το εσπέρας της ίδιας ημέρας-σύμφωνα πάντα με το επίσημο ανακοινωθέν της ιεράς Αρχ. Αμερικής –  ο κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Στην Νέα Υόρκη θα καταλύσει με την ολιγομελή συνοδεία του σε κοντινό ξενοδοχείο προς την Ιερά Αρχ. Αμερικής ώστε να υπάρχει ευκολία κατά την μετάβαση του στα γραφεία της ιεράς Αρχ. Αμερικής που βρίσκεται στους 79 δρόμους απέναντι από το γνωστό central park. 

Τον κ. Ιερώνυμο θα συνοδεύουν  ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Αρχιγραμματέας της Ι. Σ. της Ελλαδικής Εκκλησίας Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.  Την Κυριακή 19 Μαΐου το πρωί θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης.  Το ίδιο βράδυ θα δοθεί ειδική συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας και της Χορωδίας Νέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου, ο κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστορίας. 

Την Τρίτη 21 Μαΐου, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα τελέσουν Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Brooklyn της Νέας Υόρκης επ’ ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδος του Ναού.

Το ταξίδι αυτό, όπως μας έλεγε γέρων Ιεράρχης του Οικ. Πατριαρχείου,  «ανοίγει μια νέα περίοδο  για τις σχέσεις όχι μόνο Αθηνών και Φαναρίου αλλά και Αθηνών – Αμερικής αφού λόγο της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα είναι ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία προς όφελος του δοκιμαζόμενου Ελληνικού λαού». ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 12 ΜΑΪΟΥ 2013