Της Δήμητρας Καδδά

Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως τις 14 Ιουνίου και τα 50 δισ. ευρώ είναι επαρκή, διατυπώνει σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα στην έκθεση προόδου της Ελλάδας, περίληψη της οποίας παρουσιάστηκε στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της προηγούμενης Δευτέρας. Η Έκθεση κάνει λόγο για ταχύτερη μείωση του ελλείμματος ικανοποιητική πρόοδο και επιτυχή υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων.

Παρόλα αυτά, αναφέρει ότι καθώς το χρέος (και μετά το μνημόνιο θα είναι υψηλό (120% του ΑΕΠ το 2021) η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να επιστρέψει στις αγορές, αφήνοντας σύμφωνα με την ερμηνεία που δίδουν κοινοτικά στελέχη και ένα «παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις στο χρέος τις οποίες άλλωστε επιδιώκει και η ίδια η κυβέρνηση όπως προκύπτει από επίσημες δηλώσεις στελεχών της.

Στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται και μείωση του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων από 2,6 δισ. ευρώ σε 2 δισ. ευρώ το 2013. Κοινοτικές πηγές επισημαίνουν ότι η μείωση του στόχου προκαλεί «ανακούφιση» στην ελληνική πλευρά καθώς απομακρύνει την ενεργοποίηση της ρήτρας λήψης προσθετών μέτρων (σημειώνεται ότι στο τέλος Ιουνίου έπρεπε να βρεθούν 1,1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις).

Επίσης, αναφέρεται ότι:

– Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους ελάχιστα έχει αλλάξει εκτιμά η τρόικα καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι τα ίδια και «οι δημοσιονομικοί στόχοι βρίσκονται σε καλό δρόμο». Εκτιμάται ότι μετά την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου το χρέος θα μειωθεί περί το 120% το 2021. Γι αυτό και εκτιμά ότι η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό θα παραμείνει δύσκολη κατά τα πρώτα έτη μετά την περίοδο του προγράμματος…

– Η Τρόικα αναφέρει ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι σε εξέλιξη. Αναφέρει τις εξελίξεις σε κάθε τράπεζα. Εκτιμά ότι τα 50 δισ.. ευρώ εξακολουθούν να θεωρούνται επαρκή, ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται ότι το στάδιο αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί έως τις 14 Ιουνίου.

– Οι δανειστές δηλώνουν τις αμφιβολίες τους για την ταχύτητα της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων παρά την πρόοδο που σημειώνουν (πχ κρατικά λαχεία Κέντρο Τύπου κλπ) και αναφέρουν ότι τα αναμενόμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2013 αναθεωρήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση του Μνημονίου από τα 2,6 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ.

– Η δόση των 4,2 δισ. ευρώ του Α τριμήνου έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου και η δεύτερη δόση των 3,3 δισ. ευρώ θα διατεθεί μετά την υλοποίηση των νέων οροσήμων του Ιουνίου που σχετίζονται με: την καταπολέμηση της διαφθοράς, τις νέες πολιτικές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας. Σχεδιάζεται να υπάρξει απόφαση στο μέσο Ιουνίου μετά από έγκριση του EWG και του EFSF. Το ΔΝΤ συνεδριάζει για την καταβολή της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ στις 31 Μαΐου.

– Η τρόικα αναφέρει ότι το 2012 η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (6.4% αντί για 6,0%) αλλά δεν αλλάζει τις προβλέψεις για το 2013 και το 2014 σε 4,2% και ανάπτυξη 0,6% αντίστοιχα. Εκτιμά ότι η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με την μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών μειώνει την εκτιμώμενη ιδιωτική κατανάλωση το 2013 κατά 6,9% και ότι η ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως από τις εξαγωγές οι οποίες όμως δέχονται πιέσεις από την υποτονική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Παρόλα αυτά αναμένει μηδενισμό στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2015 παράλληλα με αύξηση σε επενδύσεις και σε εξαγωγές λόγω της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

– Εκτιμά ότι η ανεργία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια στο 27% το 2013, στο 26% το 2014 και στο 21% το 2016.

– Δίδει εύσημα για την μεγαλύτερη της προβλεπόμενης μείωσης του ελλείμματος το 2012 (το πρωτογενές ανήλθε σε 1,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,5%) και εκτιμά ότι οι στόχοι για το 2013 εκπληρώνονται. Επιφυλάξεις πάντως κρατά για την πορεία εσόδων και περιμένει την απόδοση της νέας γενικής γραμματείας και των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

– Στο δημόσιο εκτιμάται ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται με 79.000 υπαλλήλους μείωση από το 2010 έως το τέλος του 2012 διατηρώντας τον στόχο των 150.000 την περίοδο 2011-2015.

– Θετικά είναι τα σχόλια και στο πεδίο της υγείας, αλλά εκτιμάται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για ΕΟΠΥΥ, λόγω της μεγάλης ανεργίας.

 

Πηγή:www.capital.gr