Λιγότερο επιτυχημένο από αυτό της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αποδείχθηκε το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της «δεξαμενής σκέψης» των Βρυξελλών, Bruegel.

Στη μελέτη με τίτλο «Μια πρώτη αξιολόγηση για τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς τις χώρες της ευρωζώνης», το Bruegel καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πρόωρες εκτιμήσεις της τρόικας σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί, αποδείχθηκαν αισιόδοξες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι αιτίες αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ζήτησε οικονομική βοήθεια, όταν η Ευρωζώνη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μια τέτοια κρίση. Επίσης, οι αρχικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς για την χώρα, με υψηλό έλλειμμα και χρέος, και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Το ελληνικό διοικητικό και πολιτικό σύστημα είναι πολύ πιο αδύναμο σε σχέση με αυτό των δύο άλλων χωρών (Πορτογαλία και Ιρλανδία). Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση υπήρχαν αντιδράσεις ακόμα και μέσα στις κυβερνήσεις που δεν υποστήριξαν το πρόγραμμα, ενώ η Ε.Ε. ήταν αναποφάσιστη σχετικά με τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Ένας ακόμα λόγος αποτυχίας του προγράμματος ήταν ότι δεν υπήρξε πολιτική βούληση στην Ευρώπη για να ξεκινήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του χρέους, υπό το φόβο των πιθανών επιπτώσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα και επιλέχθηκε η πολιτική του δανεισμού, ο οποίος ξέφυγε από τα αρχικά πλαίσια.

Οι γνωστοί οικονομολόγοι Ζαν Πιζανί-Φερί, Αντρέ Σαπίρ και Γκούντραμ Βουλφ που υπογράφουν την έκθεση τονίζουν χαρακτηριστικά ότι, προτού ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου καλέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ζητήσει τη βοήθειά του, λίγη σημασία είχε δοθεί στην πιθανή φύση των κρίσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, αλλά και του δυνητικού ρόλου της οικονομικής βοήθειας.

Αντίθετα, οι παραδοχές της τρόικας στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αποδείχθηκαν πιο ρεαλιστικές και η επιστροφή των χωρών αυτών στις αγορές είναι εφικτή. 

The YouTube ID of 9zCTJy-0xuo&feature=player_embedded is invalid.

Διαβάστε την πολυσέλιδη έκθεση ΕΔΩ