Των Μαρίνας Μάνη – Κωνσταντίνου Μαριόλη

Κινεζικό ενδιαφέρον για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας εκδηλώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στην ασιατική χώρα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο των συναντήσεων της ελληνικής αποστολής με Κινέζους επιχειρηματίες και επενδυτές, υπήρξαν επαφές με κινεζικά funds με επίκεντρο την προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ.

Στην περίπτωση που οι συζητήσεις έχουν θετική έκβαση, το ποσό συμμετοχής των εν λόγω funds στην ΑΜΚ της Εθνικής, τοποθετείται 50-100 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικοί παράγοντες που μετείχαν στις συζητήσεις επισημαίνουν ότι "η ανταπόκριση των κινεζικών funds ήταν θετική ως προς το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο θα υπάρξει νέος γύρος επαφών δια των αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις".

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική συμμετοχή για την ΑΜΚ της Εθνικής διαμορφώνεται στα 975 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στο 12%, ήτοι στα 1,17 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση εξάλλου, που η Εθνική Τράπεζα συγκεντρώσει 800 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα θα εκδώσει και μετατρέψιμα ομόλογα, τα γνωστά Cocos. Συνεπώς, το όποιο ενδιαφέρον εκδηλωθεί από κινεζικής πλευράς, εάν ευοδωθούν οι επαφές, προσθέτει σημαντικά στην προσπάθεια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών.

Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία λήψης των σχετικών εγκρίσεων, για να προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες στην αποκοπή και τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την ολοκλήρωση της αύξησης.

Όπως σημειώνεται αρμοδίως, εκτός από το ενδιαφέρον των υφιστάμενων μετόχων, το κυβερνητικό επιτελείο έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες για την ενεργοποίηση ελληνικών και ξένων κεφαλαίων, με στόχο τη διατήρηση του υφιστάμενου χαρακτήρα της Εθνικής Τράπεζας.

 

Πηγή:www.capital.gr