Μικρές απώλειες σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα νέα ρεκόρ στη Wall Street χθες και ενώ οι επενδυτές περιμένουν σειρά μακροοικονομικών ανακοινώσεων αλλά και την ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στο Κογκρέσο. Τα στοιχεία που θα δουν σήμερα το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, ενώ στην Βρετανία ανακοινώνονται τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας καθώς και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την πορεία των δημόσιων οικονομικών τον Απρίλιο.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke θα καταθέσει σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο για το οικονομικό outlook, ενώ θα ακολουθήσουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Και τα δύο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής καθώς οι επενδυτές αναζητούν σημάδια για τα μελλοντικά σχέδια της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,1% στις 309,64 μονάδες μετά το χθεσινό του κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,2% στις 6.793,27 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% στις 8.466,30 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει οριακές απώλειες στις 4.035,31 μονάδες.

Το ενδιαφέρον θα στραφεί και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα με βασικό θέμα τη φορολογική πολιτική. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της αποτελεσματικής είσπραξης των φόρων και την καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr