Ανοιχτό αφήνει ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι αν η Ελλάδα ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο του χρέους δεν βελτιωθούν όσο ικανοποιητικά αναμενόταν, τότε θα λάβουμε επιπλέον μέτρα», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», εν όψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ και σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», προαναγγέλοντας εμμέσως πλην σαφώς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το καλοκαίρι του 2014, υπό τον όρο ότι η χώρα μας θα έχει τηρήσει στο μεταξύ στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι της δανειακής σύμβασης.

«Πράγματι, έχουμε αποφασίσει ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τότε κι εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για να τη βοηθήσουμε. Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2014, πριν από το καλοκαίρι, για να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι στόχοι που έχει θέσει θα έχουν επιτευχθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζει πάντως ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη μορφή, την οποία θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων. «Εχουμε κάνει κάποιες υποθέσεις εργασίας για την εξέλιξη του προγράμματος και θα πρέπει να δούμε εν ευθέτω χρόνω αν αυτές οι υποθέσεις επιβεβαιώνονται και ποιες είναι οι ανάγκες της Ελλάδας», εξηγεί.

Και στις δύο συνεντεύξεις ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου.