Σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, μεταξύ άλλων, ανέλυσε τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του Eurogroup και τόνισε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Την παράσταση, πάντως, έκλεψε ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, οποίος απεύθυνε ερώτηση στον πρόεδρο του Eurogroup για το αν η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι στο σωστό δρόμο και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται με το σωστό ρυθμό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος ρώτησε «αν το πρόγραμμα για την Ελλάδα εφαρμόζεται με το σωστό ρυθμό, αν τα μέτρα είναι αρκετά ή χρειάζεται να συμπληρωθούν για να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη διαφορετικά διακυβεύεται όχι μόνο η κοινωνική συνοχή αλλά και η ίδια η δημοσιονομική προσαρμογή».

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ μάλλον προσπάθησε να αποφύγει το ερώτημα και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πάρει μέτρα για την ανεργία, ενώ απαιτείται χρόνος για να στηρίξουν οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους μέτρα για την απασχόληση.

Η παρέμβαση του κ. Παπαδήμου προκάλεσε αίσθηση, καθώς, ορισμένοι αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο και με ποια ιδιότητα ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε ερώτηση στον επικεφαλής του Eurogroup, δίνοντας, πάντως, το έναυσμα για την παρασκηνιακή ανακίνηση σεναρίων πως ο κ. Παπαδήμος ίσως και να επιθυμεί ακόμη μια πιο ενεργή συμμετοχή στην ελληνική πολιτική σκηνή.