Σε τροχιά ανάκαμψης μπορεί να εισέλθει από το 2014 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, υπό την προϋπόθεση ότι θα παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και θα επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συζήτηση επί της Εκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2012-2013 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες ενισχύονται οι ενδείξεις πως η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης.
 
Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι «σε όρους παραγωγής, απασχόλησης και διαθέσιμου εισοδήματος το τίμημα της προσαρμογής υπήρξε βαρύ, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έπρεπε να αντιμετωπιστούν συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα και να θεραπευθούν ανισορροπίες που οδηγούσαν, αν δεν ελέγχονταν, με βεβαιότητα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πορεία προς τη χρεοκοπία αποφεύχθηκε τελικώς χάρη στη σοβαρή πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέτρεψε τη συνέχιση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων. «Το εύρος ωστόσο και η διάρκεια της ύφεσης θα μπορούσαν να περιοριστούν αν είχαν προωθηθεί με μεγαλύτερo ζήλο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των αγορών», πρόσθεσε σχετικά.
Και εξήγησε ότι, αν συνεπώς επισπευσθεί τώρα η πραγματοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, μπορεί βάσιμα να προβλεφθεί πως σύντομα τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά και στην πραγματική οικονομία. Οπως είπε, προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης, χωρίς χαλάρωση και αποκλίσεις.