Αυστηρή προειδοποίηση στον πρωθυπουργό απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή. Μεταξύ άλλων ζήτησε σεβασμό προς τους κυβερνητικούς εταίρους.

"Ο πρωθυπουργός έχει την πρωταρχική ευθύνη για να διασφαλίσει τη συνοχή της κυβέρνησης, στην οποία του κάναμε τη μεγάλη τιμή να είναι επικεφαλής, αποδεχόμενοι την ευρωπαϊκή πρακτική".

"Να είναι όμως επικεφαλής μιας κυβέρνησης", συνέχισε, "η οποία δεν είναι μια μονοκομματική κυβέρνηση που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους, ούτε μια κυβέρνηση που γίνεται ανεκτή από τους άλλους εταίρους".

"Αλλά μια κανονική κυβέρνηση που βασίζεται στον σεβασμό των τριών εταίρων. Είμαστε υπέρ της αποφασιστικότητας. Αλλά υπέρ της πραγματικής αποφασιστικότητας. Και επιδείξαμε αποφασιστικότητα εκεί που ήταν οι μεγάλοι κίνδυνοι, να βρεθεί η χώρα στο "πουθενά", κρεμασμένη στα μανταλάκια", είπε ο κ. Βενιζέλος παραπέμποντας μεταξύ άλλων στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

"Αν κάποιοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται για δημοσκοπικούς λόγους, κάνουν τεράστιο ιστορικό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές, αλλά δεν φοβάται τις εκλογές. "Πιέσεις, απειλές και εκβιασμοί" δεν μας αφορούν, είπε Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Basta! Σεβασμός".

"Το μαύρισμα της οθόνης της ΕΡΤ μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Συντασσόμαστε με το αίτημα του ελληνικού λαού, του ελληνισμού. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Αν δεν υπήρχε η κρίση, δύσκολα θα παίρναμε αποφάσεις για αλλαγές. Πλέον όλοι έχουν καταλάβει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές για το μέλλον της χώρας και τα παιδιά μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό δε γίνεται με εντυπωσιακές κινήσεις αλλά με συναίνεση, διάλογο και σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών", πρόσθεσε.

"Δεν υπάρχουν περιθώρια παράκαμψης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. "Ο λαός έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα", είπε στη συνέχεια. Από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μετά ζητάω συνεχώς νέα προγραμματική συμφωνία με εξειδίκευση και επικαιροποίηση ανά υπουργείο και τομέα", είπε.

Υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία

Είναι αίτημα να έχουμε μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και απογαλακτισμένη από την πολιτική εξουσία. Είμαστε συνεπώς υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία, δήλωσε.

"Οι πολιτικές μας διαφορές προκύπτουν και φαίνονται τώρα. Η εθνική ανάγκη δεν αντιμετωπίζεται με συγκαλύψεις και τετελεσμένα", είπε για τη διαφωνία σε ότι αφορά το θέμα της ΕΡΤ. "Θα κινητοποιήσω όλα τα σημαντικά πρόσωπα και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση και από τον πνευματικό κόσμο και από τον ακαδημαϊκό χώρο" ανέφερε για τις από εδώ και στο εξής κινήσεις εν όψει συνάντησης της Δευτέρας.

"Είπαμε ότι έχουμε μια κανονική και όχι μονοκομματική κυβέρνηση, που χρειάζεται σεβασμό των εταίρων για τις αποφάσεις. Επιδείξαμε αποφασιστικότητα σε δύσκολες συνθήκες όπου χρειαζόταν διαπραγμάτευση για να σωθεί η χώρα".

Αποφασιστικότητα σημαίνει σχέδιο, προγραμματικές διαδικασίες και συμφωνίες. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει αποφασιστικότητα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

πηγή

σχετικά άρθρα

Πρόβλημα Δημοκρατίας διαπιστώνει ο Ευ. Βενιζέλος