Οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών αναζητούν χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλά επίπεδα χρέους και με άλλα σημάδια για ένα υποσχόμενο μέλλον αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. 

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία χωρών, συνεχίζει η WSJ αναφερόμενη στην πρόσφατη υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την MSCI στην κατηγορία αναδυόμενων αγορών.

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων που ειδικεύονται στις αναδυόμενες αγορές σημειώνουν ότι δεν βιάζονται να προσθέσουν θέσεις στα ελληνικά χαρτοφυλάκιά τους.

«Όταν σκέφτεσαι για αναδυόμενες αγορές δεν σου έρχεται στο μυαλό η Ελλάδα,» αναφέρει ο Brian Jacobsen της Wells Fargo Funds Management. «Η Ελλάδα ξεχωρίζει ολοφάνερα στο δείκτη.»

Σύμφωνα με την Bank of America-Merrill Lynch οι αναδυόμενες αγορές θα καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης 4,9% φέτος, αντίθετα η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ θα παρουσιάσει ύφεση 4,2%. Πέρυσι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είχαν χρέος κατά μέσο όρο 35% του ΑΕΠ ενώ η Ελλάδα 159%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Jay Malikowski της Boston Company Asset Management, η ένταξη της Ελλάδας σε αυτήν την κατηγορία το Νοέμβριο μπορεί να φέρει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά 800 εκατ. δολ. «Θα την ήθελα στο χαρτοφυλάκιό μου; Πιθανώς όχι τώρα.» Ο Malikowski σημειώνει πως θα ήθελε να δει ένα μεγαλύτερο ρυθμό απορύθμισης και περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πριν προχωρήσει σε αγορές μετοχών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρά τις μεγάλες διαφορές της Ελλάδας, υπάρχει μία λογική για την υποβάθμιση της Ελλάδας. Η MSCI κατηγοριοποιεί τις χώρες βάσει του μεγέθους και την προσβασιμότητα των χρηματιστηριακών αγορών. Η ελληνική αγορά έχει γίνει πολύ μικρή για να θεωρείται αναπτυγμένη και μόνο δύο εταιρείες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες της MSCI με στάθμιση 0,01% στον MSCI World Index. 

«Δεν βασίζεται στο αν οι οικονομίες είναι σε κακή κατάσταση ή όχι, βασίζεται στη ρευστότητα των αγορών,» σημειώνει ο Clem Miller της Wilmington Trust Investment Advisors. Σύμφωνα με τον ίδιο τα funds στα οποία επενδύει δεν θα προσθέσουν την Ελλάδα. «Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. Θα ήταν έκπληξη για μένα αν άρχιζαν το κάνουν.»

Πηγή

Πηγή:www.capital.gr