Τρεισίμισι ώρες διήρκεσε η κρίσιμη σύσκεψη των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στο μέγαρο Μαξίμου. Οι δηλώσεις από τα γραφεία των κομμάτων.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν σε μια ύστατη προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε συζήτηση και για τη λειτουργία της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο συμμετοχής των δύο αρχηγών σε νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει με ανασχηματισμό.

Πληροφορίες που μετέδωσε η Μαρία Σπυράκη στο κεντρικό δελτίο του MEGA έφεραν τον πρωθυπουργό να καταθέτει στη σύσκεψη πρόταση 9 σημείων, που αφορά τόσο στην επαναλειτουργία νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όσο και στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός φερόταν να πρότεινει διορισμό διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής, με τυπική απόφαση ΥΠΟΙΚ, η οποία θα αναλάβει να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό τεχνικών και δημοσιογράφων και την ευθύνη για ό,τι άλλο απαιτείται για την επαναλειτουργία νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η εν λόγω επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι να συγκροτηθούν τα όργανα που προβλέπει ο νέος νόμος και θα παρακολουθεί στόχους και προσανατολισμό, ενώ θα καλέσει σε συνεργασία αξιόπιστο τεχνικό σύμβουλο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαμαράς φερόταν να προτείνει να διοριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αποκλειστική αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η πρόταση του πρωθυπουργού, όμως, περιελάμβανε ακόμη -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- πρόταση ανασχηματισμού μετά το συνέδριο ΝΔ, που ξεκινά 28 Ιουνίου και θα είναι τριήμερο, επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ θέτει και θέμα συντονισμού των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Σαμαρά, θα πρέπει να αναβαπτιστούν οι σχέσεις για να μην παραδοθεί η χώρα στον λαϊκισμό και να μην οδηγηθεί σε εκλογές στην παρούσα φάση, να μην παραγραφούν τα αδικήματα που απορρέουν από τις εργασίες της επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, να μην πληγεί ο τορισμός, να μην κινδυνεύσουν οι επενδύσεις, να μην ακυρωθεί η προοπτική του αγωγού ΤΑΡ, σε συνδυασμό και με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, που μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τον χάρτη της χώρας

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έθεταν ως προαπαιτούμενο να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με το προηγούμενο καθεστώς.Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ότι επρόκειτο να προτείνει οι 2.000 απολύσεις να προέλθουν από όλο το Δημόσιο, στη βάση του σχεδίου που έχει ήδη καταθέσει ο κ. Σταμάτης, να υπάρξει νέο προγραμματικό πλαίσιο, ενδεχομένως και να ανοίξει συζήτηση για αλλαγές σε υπουργεία στη βάση ονομάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επρόκειτο να πει "ναι" στη μεταρρύθμιση της ΕΡΤ, με ανοιχτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και με δημοκρατικό τρόπο, και "όχι" σε εκλογές.

Μιλώντας χθες στο Ναύπλιο, πάντως, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε το δίλημμα το οποίο θα θέσει στους πολίτες στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, θέτοντας ζήτημα προώθησης ή μη των μεταρρυθμίσεων ώστε να υπάρξει "μια Ελλάδα της ανάπτυξης", για να εισπράξει ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε λέγοντας ότι δεν δέχεται μαθήματα υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επί ένα χρόνο δεν υπάρχει αποτέλεσμα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε εμπρηστική την ομιλία του κ. Σαμαρά στο Ναύπλιο και επανέλαβε ότι μόνη λύση είναι η ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και η επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου δειξάγεται σε βαρύ κλίμα και είναι ενδεικτικό ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των εταίρων χτύπησε "κόκκινο" αργά χθες το βράδυ, όταν με αφορμή την απόσυρση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από τα τηλεοπτικά πάνελ, η ΝΔ κατηγόρησε τα δύο άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης ότι συντάσσονται με το ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΕΡΤ.

Σήμερα το γάντι σήκωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ Real FM: "Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν τις φοβάται, αλλά η χώρα δεν τις χρειάζεται. Πρέπει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να καταλάβει ότι πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας που να μην βάζει τη χώρα σε περιπέτειες. Μην παίζουμε με τη χώρα".

σχετικά άρθρα