Της Δήμητρας Καδδά

Την καταμέτρηση του δημοσιονομικού «κενού» για φέτος και για το 2014 συνέχισε η τρόικα και σήμερα, παρέα με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Οι μεγαλύτερες «τρύπες» φωτογραφίζονται στα υπουργεία Εργασίας (ταμεία) και Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι, καθώς ο συναρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης επιστρέφει την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, η τρόικα θα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις της και τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένη η αναχώρησή της από την Αθήνα στις 22 Ιουνίου.

«Δεν προκύπτουν νέα μέτρα», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό «κενό». Παραδέχτηκε όμως ότι έως ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίστηκε και στη σημερινή τρίωρη συνάντηση με την τρόικα, παρουσία πληθώρας στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου, δεν μπορεί να υπάρξει και απόφαση για την ελληνική πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η σωρευτική «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα.

Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό

«Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά», ανέφερε το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα δρομολογηθούν σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής με τον πρωθυπουργό, παρουσία των στελεχών του οικονομικού επιτελείου.

Θα καθοριστεί το πρόγραμμα επαφών των ερχόμενων ημερών και θα δοθούν οι «εντολές» για να «κλειδώσουν» κρίσιμα πεδία, όπως αυτό των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει γίνει ακόμη καμία συζήτηση σε επίπεδο «κορυφής». Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει συζητηθεί και θέμα χρηματοδοτικού «κενού».

Για το ζήτημα της ΕΡΤ, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι παρουσιάστηκε στην τρόικα η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, δεν υπήρξε ωστόσο, πρόσθεσε, καμία αξιολόγηση, από την πλευρά τους, των ενεργειών που έγιναν.

Πηγή:www.capital.gr