Με πυρετώδεις ρυθμούς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας προετοιμάζουν το σχέδιο για την μεταβατική ΕΡΤ, κατ' εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια ραδιοτηλεόραση να είναι έτοιμο μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα, προκειμένου να το παρουσιάσει στην νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Για να κερδηθεί χρόνος, το νέο σχήμα θα υπάγεται νομικά στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση. Θα λειτουργεί βέβαια με προσωρινή διοικούσα επιτροπή, στην οποία ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικούς τους ανθρώπους, όπως δεσμεύτηκε χθες ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς του εταίρους. Ήδη από το πρωί σήμερα συνεδριάζουν συνεργάτες του κ. Γιάννη Στουρνάρα και του κ. Σίμου Κεδίκογλου, με τη συμβολή και του γενικού γραμματέα Μεταφορών κ. Μενέλαου Δασκαλάκη, για να καθορίσουν τις λειτουργικές λεπτομέρειες.

Για να λειτουργήσει η μεταβατική ΕΡΤ θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Υπολογίζεται ότι θα πρόκειται περί τα 30 άτομα που θα βγάζουν κάποιο υποτυπώδες πρόγραμμα, προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες. Προβλέπονται και τρία δελτία ειδήσεων, προκειμένου να υπάρχει και η επίφαση του ενημερωτικού χαρακτήρα. Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός –που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα– που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα, όσο και τη ΝΕΡΙΤ. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ, που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Εν τω μεταξύ όμως, αγκάθι είναι η συζήτηση σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας του ΚΚΕ, που ζητά την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Εάν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας, το πολιτικό αδιέξοδο επανέρχεται, αν καταψηφίσουν την τροπολογία του ΚΚΕ, θα πρέπει να δικαιολογήσουν πολιτικά στην στάση τους. Από το κυβερνητικό επιτελείο πάντως υποστηρίζουν ότι η πράξη του ΣτΕ που θεωρεί νομότυπη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει μία δικαιολογητική βάση σε όλους.

Η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει το σχέδιο για τη μεταβατική ΕΡΤ

Απορρίπτουν κατηγορηματικά το σχέδιο της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης συνεργάτες του κ. Φώτη Κουβέλη, όπως αυτό διαρρέεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να προτείνει δίμηνες συμβάσεις εργασίας για τριάντα άτομα και κοινό πρόγραμμα σε όλα τα δημόσια κανάλια. Στην Αγίου Κωνσταντίνου επιμένουν πως δεν προτίθενται να συναινέσουν σε σχέδιο μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης, όταν αυτή δεν θα περιλαμβάνει πλήρες πρόγραμμα με το σύνολο των εργαζομένων.

 

πηγή