Της Δήμητρας Καδδά

Η τρόικα φεύγει για να επιστρέψει μία εβδομάδα μετά το Eurogroup – Ecofin στην Αθήνα, με στόχο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με νέες "εντολές" από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες "κλείδωσε" ως ημερομηνία  η 29η Ιουνίου, αν και αφήνουν ένα περιθώριο νέων αλλαγών στο χρόνο επιστροφής των δανειστών.

Και τούτο διότι, στόχος είναι στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση να έχει "ετοιμαστεί" για τα ανοικτά δημοσιονομικά και διαθρωτικά θέματα που ζητούν οι δανειστές και η πρόοδος θα "παρακολουθείται" από απόσταση τις επόμενες ημέρες. Σε δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων αλλά κάνουν σαφές ότι ακόμη όλα τα μέτωπα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά  είναι ανοικτά.

Τα λεφτά του νέου "πακέτου" δόσεων είναι πολλά, υπολογίζονται στα 8,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές (1,8  δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 4,1 δισ. ευρώ από την ΕΕ και τα υπόλοιπα από SMPs -δηλαδή από τα κέρδη ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα) και γι΄ αυτό οι δανειστές ασκούν κυκλωτικές πιέσεις στην κυβέρνηση: πλέκουν το «κουστούμι» των νέων προαπαιτούμενων του καλοκαιρού και υπολογίζουν  γραμμή προς γραμμή τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού για φέτος και για το 2014.   

Η διαπραγμάτευση παραμένει ακόμη ανοικτή σε όλα τα πεδία. «Δεν πρόκειται να είναι εύκολος ο δρόμος» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν ότι την εβδομάδα που θα μεσολαβήσει θα πρέπει η ελληνική πλευρά να ετοιμαστεί σε όσο το δυνατό περισσότερα πεδία. «Στόχος είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατό και χωρίς  νέα μέτρα στο πεδίο του δημοσιονομικού κενού» αναφέρουν.

Ενστάσεις για ΦΠΑ

Μάλιστα η συχνή αναφορά από το οικονομικό επιτελείο περί δημοσιονομικού κενού ερμηνεύεται από κύκλους της κυβέρνησης ως προσπάθεια λείανσης του εδάφους στο ζήτημα ΦΠΑ. «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» αναφέρουν. 

Η τρόικα φέρεται να έχει ενστάσεις όχι μόνο για την δημοσιονομική δυνατότητα επιβολής του μέτρου αλλά και για την σκοπιμότητά του την ίδια. «Έχετε 1,3 εκατομμύρια ανέργους και προτιμάτε να μειώσετε τον ΦΠΑ σε έναν κλάδο;» φέρονται να ρωτούν το οικονομικό επιτελείο οι εκπρόσωποι της τρόικας στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών.

Ωστόσο, ακόμη και τα μέτρα κατά της ανεργίας φέρονται να αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές ενστάσεις: μία συνολική μείωση των εισφορών «κοστίζει» πολλά. Και μετά  μένουν μέτρα στήριξης των ανέργων τα οποία απαιτούν –όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές– αποφάσεις γενναίας παροχής επιπλέον «πακέτων» τα οποία προς το παρόν δεν φαίνεται  διάθεση να υπάρξουν.

Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα υπενθυμίζουν και την πρόταση που εκφράστηκε επισήμως από το ΔΝΤ, πριν έρθει ξανά στην Αθήνα, περί  κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά και συγκεκριμένα είδη ως πεδίο στρεβλώσεων και απώλειας εσόδων…

Ενστάσεις για νέο φόρο ακινήτων

Οι δανειστές δεν φαίνεται να ικανοποιούνται και από τον νέο φόρο επί των ακινήτων που θα εφαρμοσθεί από το 2014. Στελέχη τους φέρεται να ζητούν αποδείξεις ότι θα φέρει τα απαιτούμενα έσοδα στα ταμεία προτού ληφθεί απόφαση κατάργησης από το 2014 του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Πολλά δημοσιονομικά μέτωπα

Τα πινακάκια απόδοσης  των μέτρων έχουν –για μία ακόμη φορά– κοκκινίσει στους «γνωστούς» κωδικούς. Η κυβέρνηση επιθυμεί να πείσει ότι μετά το καλοκαίρι θα κλείσει η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα. 

Οι συναρμόδιοι υπουργοί πρέπει να πείσουν ότι θα κλείσει και η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ, στα νοσοκομεία, ότι το ζήτημα  αύξησης εισφορών στον ΟΑΕΕ μπορεί να τεθεί ξανά για το 2014 διασφαλίζοντας (το λιγότερο) ότι δεν θα επιβληθεί από φέτος, ότι το σύστημα των επιστροφών στα φάρμακα θα κλείσει την «τρύπα» στο σχετικό κονδύλι, ενώ εκκρεμές παραμένει και το ζήτημα των εκτός ενιαίου μισθολογίου συντάξεων των απόστρατων αξιωματικών και άλλων παρεμβάσεων (πχ αύξηση τιμών εισιτηρίων).

Τα προαπαιτούμενα

Πολλά διαρθρωτικά  μέτωπα παραμένουν επίσης ανοικτά, άλλα γιατί έχουν άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο άλλα γιατί η τρόικα δεν φέρεται να δέχεται την χρονική παράταση για το τέλος Σεπτεμβρίου που ζητούν οι ελληνικές αρχές. Τα λουκέτα σε ΔΕΚΟ και 12.500 του θεσμού της κινητικότητας φέρεται να έχουν «κορυφαία» θέση. Πιέσεις ασκούνται και για τις παρεμβάσεις σε πολλά επαγγέλματα περιλαμβανομένων των νομικών.

Το μεγάλο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και του ενδεχόμενοι για νέες «ρήτρες» παραμένει ανοικτό. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το ζήτημα τράπεζες με τα ορόσημα να «τρέχουν» καθώς η παραμονή της τρόικας παρατείνεται χρονικά προς τον Ιούλιο…

Πηγή:www.capital.gr