Η ποίηση του Κ. Π. Καβάφη ταξιδεύει από τη μεγάλη οθόνη, στην πένα άλλων ποιητών και από εκεί, στον καμβά των εικαστικών και στο σανίδι. Αφορμή είναι το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου που πραγματοποιείται από τις 5 Ιουλίου έως την 1 Σεπτεμβρίου.

Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Κ. Π. Καβάφη για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του αλλά και στην πόλη της Καβάλας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

Θέατρο, χορός, αναλόγια, αναγνώσεις ποιημάτων, προβολές, μία έκθεση καθώς και η συγγραφή ενός καινούργιου θεατρικού έργου που αφορά στη ζωή του Κ.Π. Καβάφη, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας αποτελούν τον κορμό των εκδηλώσεων για τον έλληνα ποιητή.

Την αυλαία θα σηκώσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Τη σκυτάλη παίρνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, παραγωγές Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και του ελεύθερου θεάτρου.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν δύο μουσικά αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Απόστολο Καλδάρα. Το φεστιβάλ κλείνει με την Εθνική Οπερας της Σόφιας.

Θεατρικές παραστάσεις θα παρουσιαστούν στην πόλη της Καβάλας: στο Φρούριο, στην Παλιά Μουσική, στο Ιμαρέτ, στους Κήπους του Μεχμέτ Αλή, και σε καινούριους, αντισυμβατικούς χώρους όπως το λαϊκό καφενείο «Μαύρη Θάλασσα» στο Σούγελο, στο Μέγαρο Τόκου και στην οδό Ελευθερίας.

Η Καβάλα του σήμερα αναδεικνύεται μέσα από ποικίλες τοποθεσίες, δράσεις, αλλά και μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας.

Το φεστιβάλ φτάνει έως και τη Θάσο. Εξαιτίας των εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο του νησιού, οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

«Στόχος μας ήταν πάντα ένα φεστιβάλ που να έχει δικό του χαρακτήρα, δικό του χρώμα, δικό του ρυθμό, δικό του βλέμμα, διαφορετικό κάθε χρόνο» αναφέρουν οι διοργανωτές, επισημαίνοντας ότι φέτος το πρόγραμμα δημιουργήθηκε «με ελάχιστα χρήματα».

«Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ ότι η τέχνη έχει δικαίωμα στο δημόσιο χρήμα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου ο πολιτισμός είναι το τελευταίο μας καταφύγιο» συμπληρώνουν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου

* Πληροφορίες: http://www.philippifestival.gr και στα τηλ. 2513-500218, 6934-245904. 

 

πηγή