Αύριο Πέμπτη 27/6 το βράδυ, οι σύγχρονοι Βρετανοί θα γνωριστούν ακόμα καλύτερα με τους αρχαίους Έλληνες, με τη διαμεσολάβηση του Michael C. Scott,  συγγραφέα και επίκουρου καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Warwick.

της Μαρίας Τσάκος

Scott Acropolis

Ο Scott και οι αρχαίοι Έλληνες είναι παλιοί γνώριμοι καθώς η ιστορία και τα κατορθώματά τους ασκούν έντονη γοητεία πάνω του. Για την ακρίβεια, τόσον οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όσο και το ερευνητικό του έργο ως καθηγητή είχαν και έχουν ως αντικείμενο τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, με έμφαση στην αρχιτεκτονική και τη θρησκεία και όχι μόνο, όπως αποδεικνύεται και από τα βιβλία που έχει συγγράψει: From Democrats to Kings: The Downfall of Athens to the Epic Rise of Alexander the Great (Icon Press UK, 2009), Delphi and Olympia: the spatial politics of panhellenism in the archaic and classical periods (Cambridge University Press, 2010), Space and Society in the Greek and Roman worlds (Cambridge University Press, 2012). Το πρώτο του βιβλίο αποτελεί ίσως και το πιο επιτυχημένο —και πολυμεταφρασμένο— από τα τρία, και καλύπτει αυτό που ο ίδιος αντιλήφθηκε ως κενό στην ιστορική έρευνα για την Αρχαία Ελλάδα: τη χρονική περίοδο από το 400 και ώς το 300 π.Χ, δηλαδή, από την πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας έως τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Το πάθος του για το αντικείμενο, σε συνδυασμό με το φρέσκο και “τηλεοπτικό” πρόσωπό του, τον έχουν ήδη αναγάγει σε επιτυχημένο παραγωγό και παρουσιαστή μίας σειράς από ντοκιμαντέρ με αυτή τη θεματολογία που έχουν κατά καιρούς προβληθεί σε κανάλια όπως το National Geographic, το History Channel και το BBC. Στο ακόλουθο βίντεο μπορούμε να δούμε ένα δείγμα από ντοκιμαντέρ του που έχουν προβληθεί στο παρελθόν:

The YouTube ID of 09y5Hrufxm0&feature=player_embedded is invalid.

Ο Scott δηλώνει μέσω του λογαριασμού του στο twitter (@drmichaelcscott) ενθουσιασμένος για το τελευταίο δείγμα της δουλειάς του που αφορά την αρχαία Ελλάδα, τιτλοφορείται Who Were the Greeks? (Ποιοι Ήταν οι Έλληνες;) και είναι ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε δύο ωριαία επεισόδια από το BBC2. Το πρώτο, με υπότιτλο Life, που εστιάζει στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, πρόκειται να προβληθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 9 το βράδυ (ώρα Αγγλίας). Όπως λέει και ο ίδιος στο τρέιλερ για την εκπομπή, ο Scott δεν επιχείρησε να ζωγραφίσει ένα κολακευτικό πορτρέτο, αλλά να παρουσιάσει την ιστορική αλήθεια —όπως αυτή προκύπτει από τις έρευνές του— καταλήγοντας πως, μόλες τις ατέλειες τους, ο Δυτικός κόσμος δε θα ήταν ο ίδιος αν δεν είχαν υπάρξει οι Αρχαίοι Έλληνες.

The YouTube ID of JLbBqEVLoq0&feature=player_embedded is invalid.

***

Το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των τηλεκριτικών πριν ακόμα από την προβολή της Πέμπτης. Σχεδόν όλες οι μεγάλης κυκλοφορίας βρετανικές εφημερίδες το συμπεριλαμβάνουν στα προτεινόμενα για την Πέμπτη προγράμματα, ενώ κάποιες εξ αυτών το χαρακτήρισαν ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπομπές της εβδομάδας που διανύουμε.

Η πρώτη κριτική για το ντοκιμαντέρ στο περιοδικό Radio Times: «Είναι ένα εκρηκτικό πολιτιστικό κοκτέιλ και ο Scott τα καταφέρνει με έξοχο τρόπο να κάνει μια αρχαία συνταγή να μοιάζει φρέσκια».

Η πρώτη κριτική για το ντοκιμαντέρ στο περιοδικό Radio Times: «Είναι ένα εκρηκτικό πολιτιστικό κοκτέιλ και ο Scott τα καταφέρνει με έξοχο τρόπο να κάνει μια αρχαία συνταγή να μοιάζει φρέσκια».

Με χθεσινό του tweet, ο Scott ενημέρωσε πως θα σχολιάζει ζωντανά στο tweeter κατά τη διάρκεια της μετάδοσης τού “Ποιοι Ήταν οι Έλληνες;”, και προσκάλεσε τους τηλεθεατές να υποβάλουν σχόλια και ερωτήσεις στο hashtag #WWTG, κάτι που αναμένεται να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το δεύτερο και τελευταίο επεισόδιο (με υπότιτλο: “Legacy”, δηλαδή, «Κληροδότημα») θα μεταδοθεί την αμέσως επόμενη Πέμπτη (4/7), την ίδια ώρα.