Της Δήμητρας Καδδά

Η τρόικα ξεκινά σήμερα -και υπό μεγάλη πίεση χρόνου- τον δεύτερο «γύρο» διαπραγμάτευσης για τις δόσεις των 8,1 δισ. ευρώ. Βάσει σχεδίου η συμφωνία έπρεπε να κλείσει την προσεχή Κυριακή για να επικυρωθεί από το Eurogroup της 8ης Ιουλίου και να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα τελικά κείμενα για την συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ πριν «πιάσει» Αύγουστος και φανεί το περίφημο πλέον «χρηματοδοτικό κενό»

Ωστόσο, ο ανασχηματισμός προκάλεσε ολιγοήμερη καθυστέρηση της καθόδου. Κυβερνητικά στελέχη τον επικαλούνται άλλωστε για να επιτύχουν μετακίνηση για την επόμενη αξιολόγηση (του Σεπτεμβρίου) στα καυτά θέματα: στους 12.500 της κινητικότητας και στο ζήτημα νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ περίπου για το 2013- 2014 (με το επιχείρημα ότι έως τότε θα αποδώσουν οι εισπράξεις και οι ρυθμίσεις φόρων).

Τα μέτρα γράφονται στο νέο μνημόνιο

«Οι δανειστές δεν έχουν ακόμη πεισθεί και θα γίνει μάχη για να μην υπάρξουν νέα μέτρα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο κοινοτικές πηγές επισημαίνουν ότι στο κείμενο του Μνημονίου που είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο υπάρχει ήδη γραμμένη η φράση περί θετικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτό που ακόμη δεν έχει «γραφτεί» είναι τα τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει σε παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στις διαθεσιμότητες από τώρα. Κυβερνητικοί κύκλοι αντιπροτείνουν οι διαθεσιμότητες να «μπουν» σε διαρθρωτικά ορόσημα επιμέρους δόσεων ή να υπάρξουν πλέον πολλοί διαδοχικοί στόχοι. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει ήδη συμφωνηθεί «μαχαίρι» σε παροχές ΕΟΠΥΥ, σε φοροαπαλλαγές, αλλά και πιο υψηλοί φόροι επί των ακινήτων από το 2014 για να κλείσει τμήμα της «τρύπας» για το 2013-2014. Η τρόικα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να επιμένει στην επιβολή της εισφοράς 2 τοις χιλίοις μέσω ΟΑΕΕ από το 2014 σε όσες εταιρείες έχουν έστω έναν αυτοαπασχολούμενο (παλαιότερη δέσμευση κυβέρνησης στα μνημόνια που δεν εφαρμόστηκε), ενώ καταμετρούν και μία σειρά από μέτρα έκτακτης απόδοσης. Μάλιστα, αν όλα αυτά δεν φτάσουν και παραμείνει «κενό», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμορφώνονται και μία σειρά από πρόσθετα μέτρα που θα δεσμευθεί η Ελλάδα γραπτώς –δια του νέου μνημονίου– να λάβει αργότερα. 

Διαδοχικές συναντήσεις για ΕΟΠΥΥ και Δημόσιο

Σήμερα στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα «αγκάθια» του ΕΟΠΥΥ και του δημοσίου. Ο συντονισμός της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί σε διευρυμένη σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο ΥΠΟΙΚ με τους αρμόδιους υπουργούς. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και το επιτελείο του θα υποδεχτούν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και τους υφυπουργούς Υγείας Αντώνη Μπέζα και Ζέτα Μακρή. 

Στις 5 μ.μ. το ραντεβού με την τρόικα

Για τις 5 μ.μ. έχει οριστεί η πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ και μετά, στις 7.30 μμ έχει οριστεί η πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από αύριο, η ατζέντα των δανειστών διευρύνεται για να «σαρωθούν» όλα τα μέτωπα στα οποία υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

Τις ημέρες «απουσίας» που προηγήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε συνεχής ανταλλαγή στοιχείων και επικοινωνία. Πλέον έχουν οριστεί τα ραντεβού για την πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγμάτευση. 

Έμφαση δίδει η τρόικα στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων ζητώντας διασφαλίσεις για άντληση των 2,5 δισ. ευρώ (στόχος 2013) έστω και με διαφορά χρόνου, στην έγκαιρη προώθηση του δεύτερου κύκλου αλλαγών στις τράπεζες (άμεσο πωλητήριο σε ΤΤ και Proton), αλλά και στην άμεση ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στην προώθηση πολλών νομικών παρεμβάσεων στο πεδίο των φόρων (νόμος για φόρο εισοδήματος, για την κωδικοποίηση, νέες αντικειμενικές αξίες, ενίσχυση αρμοδιοτήτων γενικής γραμματείας εσόδων κλπ). 

Πηγή:www.capital.gr