Η διάχυτη συγκίνηση που επικρατούσε στη γενική συνέλευση της Eurobank την περασμένη Πέμπτη, από τα στελέχη της διοίκησης που αποχωρούσαν, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την τράπεζα και την αρχή μιας νέας περιόδου συνολικά για το τραπεζικό σύστημα. 

Η αλλαγή διοίκησης αποτελεί την απαρχή ενός νέου κύκλου ανασυγκρότησης του κλάδου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ). Με το deal Εθνικής – Eurobank να μπαίνει – προς το παρόν τουλάχιστον – στην άκρη, το ΤΤ θα διεκδικήσουν τόσο οι δύο τράπεζες όσο και η Alpha Bank. Αναλόγως του αποτελέσματος, θα διαμορφωθεί ο νέος τραπεζικός χάρτης, αν δηλαδή η Eurobank θα αποτελέσει τον τέταρτο πυλώνα του συστήματος και θα μπορέσει να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια ή αν ο αριθμός των βασικών παικτών θα είναι μικρότερος.

Στην πρώτη του συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη της Eurobank, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρ. Μεγάλου διάβασε επιστολή του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του κ. Χρ. Σκλαβούνη και της κυρίας Αναστασίας Σακελλαρίου, με την οποία διατύπωναν την πρόθεση του Ταμείου η Eurobank να αποτελέσει τον τέταρτο πυλώνα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ο οποίος θα συνδράμει, όπως υποστηρίζουν, στην αναμόρφωση της τραπεζικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό η εντολή που έχει λάβει η νέα διοίκηση της τράπεζας είναι σαφής: να οδηγήσει τη Eurobank σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Βεβαίως αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος της προηγούμενης διοίκησης μετά τη διάλυση του deal με την Εθνική. Μάλιστα, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης είχε καταθέσει στο ΤΧΣ και είχε ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου για το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει εγγράφως δύο επενδυτικά κεφάλαια. Ωστόσο σε ένα παρασκηνιακό θρίλερ που εξελίχθηκε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της τράπεζας άλλαξε και το deal της Eurobank δεν θα το κάνει η παλαιά αλλά η νέα, «γαλάζιων« αποχρώσεων που επιλέχθηκε από το ΤΧΣ. Μια επιλογή που, όπως όλα δείχνουν, έγινε με πολιτικά κριτήρια, υπό την έγκριση του Μαξίμου.
Οι προτάσεις και οι επιλογές
Το Ταμείο, στο οποίο περιήλθε ο έλεγχος της Eurobank μετά την ανακεφαλαιοποίησή της με κρατικά κεφάλαια, ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων Egon Zehnder την αξιολόγηση των ηγετικών στελεχών της. Από τη διαδικασία αυτή η εταιρεία επέλεξε τον κ. Καραμούζη. Ωστόσο το ΤΧΣ ζήτησε από την Egon Zehnder να υποδείξει και υποψηφίους εκτός Eurobank. Πράγμα το οποίο έγινε, με τον κ. Τ. Αράπογλου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής επί κυβερνήσεων Καραμανλή, να αποτελεί την πρώτη επιλογή.
Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της αρχικά πρότεινε τον κ. Καραμούζη. Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας η επιλογή του διοικητή κ. Γ. Προβόπουλου στηρίχθηκε στη λογική ότι «έπρεπε να υπάρχει διοικητική συνέχεια». Με δεδομένο μάλιστα ότι ο σχεδιασμός της τρόικας προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της Eurobank σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Τράπεζα της Ελλάδος θεώρησε ότι αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα με διοίκηση που να προέρχεται μέσα από την τράπεζα. Μάλιστα προχώρησε και σε μια μεσοβέζικη πρόταση, δηλαδή να υπάρξουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ένας από το εσωτερικό της τράπεζας και ένας εξωτερικός.
Η κυβέρνηση ωστόσο είχε διαφορετική αντίληψη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η άποψη του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα αλλά και του Μαξίμου ήταν ότι «αποτελεί διεθνή πρακτική στις τράπεζες που "πέφτουν έξω" να αλλάζουν οι διοικήσεις». Την ίδια άποψη με την κυβέρνηση φέρεται να είχε και η τρόικα, η οποία πίεζε και αυτή για αλλαγή διοίκησης, καθώς θεωρούσε ότι «η προηγούμενη διοίκηση της Eurobank ήταν πολλά χρόνια στην τράπεζα». Πάντως, όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, στην περίπτωση των τραπεζών ο ρόλος της τρόικας στη λήψη αποφάσεων υπερεκτιμάται. «Από τη στιγμή που τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης βαραίνουν αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο και όχι τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τον πρώτο λόγο έχει η κυβέρνηση» αναφέρουν.
Επιλογή από …καραμπόλα
Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Σακελλαρίου έφερε στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ δύο προτάσεις: μία εσωτερική (τον κ. Καραμούζη) και μία εξωτερική (τον κ. Αράπογλου). Το Ταμείο έκανε την πρόταση στον κ. Αράπογλου, ο οποίος δεν την αποδέχθηκε. Οπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, έκρινε ότι το μνημόνιο θέτει πολλούς περιορισμούς στο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών. Ο ίδιος πάντως όταν ερωτήθη από «Το Βήμα της Κυριακής» δήλωσε ως λόγο μη αποδοχής της πρότασης ότι «έχω τη δουλειά μου». Ο κ. Αράπογλου είναι διευθύνων σύμβουλος Εμπορικής Τραπεζικής στον χρηματοπιστωτικό όμιλο EFG Hermes Holding, που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, ενώ συμμετέχει ως μη εκτελεστικό μέλος στα διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου, του Τιτάνα και της ναυτιλιακής εταιρείας ΤΕΝ του εφοπλιστή κ. Ν. Τσάκου.
Στη συνέχεια το Ταμείο εξέτασε και άλλα ονόματα στη λίστα της Egon Zehnder για την εξεύρεση υποψηφίου εκτός Eurobank. Ετσι υπήρξε μια συνάντηση με τον κ. Γ. Πεχλιβανίδη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα επί διοικήσεως Αράπογλου και διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου πριν από την κατάρρευσή της, αλλά τελικά επιλέγη ο κ. Μεγάλου, ανώτερο στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Credit Swiss, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου και προσωπικός φίλος του κ. Αράπογλου. Στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε επίσης το όνομα του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη, με τον οποίο ωστόσο δεν υπήρξε επαφή.

Η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου με τις δύο υποψηφιότητες κατετέθη στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο και πήρε την τελική απόφαση, η οποία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν ομόφωνη. Συγκεκριμένα το Γενικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον κ. Σκλαβούνη που διετέλεσε κι αυτός μέλος της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου, τον κ. Αν. Μπερούτσο, εκπρόσωπο της τρόικας, την κυρία Ευτυχία Μιχαηλίδου, εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, πρώην στενή συνεργάτιδα του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του κ. Ευ. Βενιζέλου, και τον κ. Ευθ. Γκατζώνα, εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος, ψήφισε υπέρ του κ. Μεγάλου. Παράλληλα επέλεξαν ως πρόεδρο της τράπεζας τον επιχειρηματία κ. Γ. Δαυίδ, ο οποίος έχει «φεσώσει» τη Eurobank με περίπου 15 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Nutriart. Απών ήταν το μέλος του Συμβουλίου Πιερ Μαριανί, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Ντουμπάι.

 

Οι αποφάσεις και το μέλλον του «τέταρτου πυλώνα»
Η επιλογή της νέας διοίκησης και το τέλος του «deal» με την Εθνική

Η επιλογή του κ. Μεγάλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου τραπεζίτη στον χώρο του investment banking, αποτέλεσε έκπληξη τόσο στην αγορά όσο και στο εσωτερικό της τράπεζας. Το γεγονός ότι δεν έχει εμπειρία στην εμπορική τραπεζική και η απουσία του από την Ελλάδα τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, καθώς εργαζόταν στο Λονδίνο για λογαριασμό της Credit Swiss, προκάλεσαν εντύπωση.

Στην αγορά εκτιμούσαν ότι ο κ. Καραμούζης ήταν η ενδεδειγμένη λύση με δεδομένα τα σχέδια για άμεση ιδιωτικοποίηση της Eurobank. «Ηταν μια ακατανόητη επιμονή να αλλάξουν ένα επιτυχημένο μάνατζμεντ» σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι. Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι το πράγματι επιτυχημένο μάνατζμεντ της Eurobank «πλήρωσε για την υπεροψία του».
Προσωπικές κόντρες και «τιμωρία»
Αλλωστε είναι γνωστές οι προσωπικές κόντρες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι μάχες για τις καρέκλες που τα τελευταία χρόνια έχουν χαλάσει μεγάλα deals. Κάποιοι άλλοι κύκλοι κάνουν λόγο για «τιμωρία» από τον μέχρι πρότινος βασικό μέτοχο κ. Σπ. Λάτση, επειδή είχαν αντιδράσει στην πώληση της τράπεζας, αρκετά πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Πάντως, παρά την απουσία του στο Λονδίνο, ο κ. Μεγάλου έκανε δουλειές στην Ελλάδα, τόσο με το Δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Ηταν σύμβουλος σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals που έχουν γίνει στην ελληνική αγορά, όπως η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική, η εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας από την Alpha Bank, η είσοδος του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1998, την εποχή που υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Ι. Παπαντωνίου και σύμβουλός του ο κ. Στουρνάρας. Δουλειές με το Δημόσιο συνέχισε να κάνει και επί κυβερνήσεων Καραμανλή, εποχή κατά την οποία η επικοινωνιολόγος σύζυγός του κυρία Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Γ. Αλογοσκούφη και στη συνέχεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως σύμβουλος του κ. Π. Τσουπίδη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, δεν έχει την επαφή και την τριβή με τους έλληνες επιχειρηματίες και πελάτες των τραπεζών που είναι απαραίτητο να έχει ο επικεφαλής της Eurobank.
Βεβαίως δίπλα του έχει τον κ. Μιχ. Κολακίδη, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλαιάς και της νέας διοίκησης της τράπεζας. Μάλιστα στην πρώτη συνάντησή του  με τους γενικούς διευθυντές της Eurobank, λίγες ώρες μετά την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Μεγάλου τούς είπε ότι στην ουσία ο κ. Κολακίδης θα «τρέχει» την τράπεζα και αυτός κατά κύριο λόγο θα ασχοληθεί με το deal της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή την προσέλκυση επενδυτών. Αυτή άλλωστε είναι και η δουλειά του.
Ο κ. Κολακίδης είναι έμπειρος τραπεζίτης. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Citibank μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Καραμανλή κ. Π. Δούκα. Επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη ήταν υποδιοικητής στην Εθνική, στη συνέχεια εργάστηκε στον Τιτάνα, για να επιστρέψει στην τραπεζική το 2000 στην Τράπεζα Πειραιώς, απ' όπου και μεταπήδησε στη Eurobank το 2007.
Η διεκδίκηση του Ταμιευτηρίου
Σύμφωνα με αυτά που είπε ο κ. Μεγάλου στα στελέχη της τράπεζας, το deal με την Εθνική «έχει πεθάνει». Αλλά και από την πλευρά της διοίκησης της Εθνικής λένε ότι «οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές σήμερα» και ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας πρότασης της Εθνικής για τη Eurobank. Σε αυτό θεωρούν ότι καταλυτικό ρόλο θα παίξει η έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση του ΤΤ. Μάλιστα η τρόικα πιέζει η διαδικασία επιλογής επενδυτή να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιουλίου και το deal να ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα, καθώς είναι στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση.
Στη διεκδίκηση του ΤΤ υποψήφιοι είναι η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank. Η Τράπεζα Πειραιώς, που ήταν πρωταγωνίστρια στον τελευταίο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων, απέχει. «Αν το ΤΤ καταλήξει στην Alpha Bank, δεν αποκλείεται η διοίκηση της Εθνικής να κινηθεί για τη Eurobank» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Αλλες πηγές σημειώνουν ότι «αν η Eurobank δεν αποκτήσει το ΤΤ, δεν θα μπορέσει να σταθεί ως τέταρτος πυλώνας» και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σε αναζήτηση επενδυτών
Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου στα στελέχη της Eurobank, η νέα διοίκηση βάζει πλώρη για την αναζήτηση επενδυτών. Ηδη ο κ. Καραμούζης έχει καταθέσει στο ΤΧΣ το έγγραφο ενδιαφέρον δύο ξένων ομίλων.
Πρόκειται για το καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο Fairfax και το αμερικανικό consortium επενδυτών Eaglevale Partners που εκπροσωπεί ο Μαρκ Μεζβίνσκι, γαμπρός του Μπιλ Κλίντον. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση είναι ύψους 1 δισ. ευρώ για το 40%-50% της Eurobank. Οπως αναφέρουν όμως  τραπεζικές πηγές, το τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 0,5 φορές τη λογιστική αξία της τράπεζας, τιμή στην οποία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή η προσφορά από το ΤΧΣ, τη στιγμή που η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έγινε στα επίπεδα 1,5-2 φορές τη λογιστική αξία.
Από την πλευρά του ο κ. Μεγάλου ανέφερε στα στελέχη της Eurobank ότι έχει προφορικά καλύτερες προτάσεις, τις οποίες θα συζητήσει το επόμενο διάστημα. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ΤΧΣ δεν μπορεί άμεσα να κάνει αποδεκτή τιμή που να αποκλίνει από τα επίπεδα στα οποία έγινε η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Ωστόσο δύσκολα θα υπάρξουν προσφορές σε αυτά τα επίπεδα. «Σε ένα εξάμηνο ή έναν χρόνο κάπου μπορεί να συγκλίνουν οι δύο πλευρές» αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Το στοίχημα λοιπόν για τη Eurobank και τη διοίκηση του κ. Μεγάλου είναι πώς θα φθάσει ως τότε, με την τρόικα να πιέζει το deal να κλείσει ως τον Οκτώβριο.