Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν ενέχεται στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε σιιτικό προάστιο της Βηρυτού και το οποίο ήταν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, της «μάχης ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες».

«Διαπιστώνουμε πως ο πόλεμος στη Συρία επεκτείνεται στο Λίβανο (…). Πρόκειται για μια μάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Παρακολουθούμε, αλλά δεν επεμβαίνουμε», διαβεβαίωσε ο Γιααλόν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

«Υπάρχουν πολλές εκρήξεις στην περιοχή, αλλά στα σύνορά μας επικρατεί ηρεμία», υπογράμμισε ο Γιααλόν.

Περίπου 50 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, δύο από τους οποίους σοβαρά, από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε χώρο στάθμευσης σε σιιτικό προάστιο της νότιας Βηρυτού, δήλωσε στρατιωτική πηγή στη Βηρυτό.

Η σύγκρουση στη Συρία διχάζει βαθιά τους Λιβανέζους μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αυξάνοντας τις θρησκευτικές εντάσεις.

Οι περισσότεροι από τους λιβανέζους σιίτες, με πρώτη τη Χεζμπολάχ, τάσσονται υπέρ του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ οι σουνίτες υποστηρίζουν μάλλον την υπόθεση της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία αποτελείται κυρίως από σουνίτες, όπως και ο συριακός στρατός.

Η Χεζμπολάχ, η οποία είναι επίσης σύμμαχος του Ιράν, θεωρείται από το Ισραήλ ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός του στο Λίβανο. Το καλοκαίρι του 2006 το εβραϊκό κράτος είχε διεξαγάγει ένα πόλεμο εναντίον αυτής της ισχυρής οργάνωσης.

πηγή