Πολιτικό θέμα δημιουργεί στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς στην Ιταλία μετά την πρόταση για ψήφο δυσπιστίας κατά του υπουργού εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο την οποία κατέθεσαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο και το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία (SEL) του Νίκι Βέντολα.

Η ψηφοφορία έχει ορισθεί να διεξαχθεί την Παρασκευή και ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας (PdL), το κόμμα στο οποίο ανήκει ο Αλφάνο, δια στόματος του ηγέτη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε γνωστό ότι «η συμμετοχή του Αλφάνο στην κυβέρνηση Λέτα δεν μπορεί να τεθεί σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση».

Πριν από λίγο δεκατρείς γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) που πρόσκεινται στον προοδευτικό δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι ζήτησαν επίσημα να στηρίξει το PD την ψήφο δυσπιστίας σε βάρος του Αλφάνο.

Και ο βουλευτής Τζάνι Κούπερλο, στενός συνεργάτης του Μάσιμο Ντ' Αλέμα, με δηλώσεις του στην δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI, τόνισε ότι «η ενδεχόμενη παραίτηση του Αλφάνο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη ουσιαστικής θεσμικής και πολιτικής ευθύνης».

Η πρόταση δυσπιστίας σχετίζεται με τις ευθύνες που επιρρίπτονται στον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την υπόθεση της συζύγου και της εξάχρονης κόρης του αντιφρονούντα εξόριστου επιχειρηματία από το Καζακστάν Μουχτάρ Αμπλιαζόφ. Η Άλμα και η Άλουα Σαλαμπάγεβα επαναπατρίσθηκαν στα τέλη του Μαΐου στο Καζακστάν έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας στην ιταλική πρωτεύουσα, με την συμμετοχή διακοσίων ανδρών της αστυνομίας και τον καραμπινιέρων.

Αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωσή της οι αρχές φέρονται να συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για την κόρη και την σύζυγο του γνωστού πολιτικού πρόσφυγα Αμπλιαζόφ, οποίος ζει στο Λονδίνο και μάχεται εναντίον του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ .

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επανειλημμένα ότι «δεν ήταν ενήμερος για την υπόθεση», ενώ ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Τζουσέπε Προκατσίνι, ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του, ισχυρίζεται ότι «ο ίδιος και ο Αλφάνο νόμιζαν ότι ο Αμπλιαζόφ ήταν ένας επικίνδυνος φυγόδικος ο οποίος βρισκόταν στην Ρώμη κι έπρεπε να συλληφθεί».

«Κανείς δεν μας πληροφόρησε για την επιχείρηση επαναπατρισμού της κόρης και της συζύγου του, το μάθαμε από τις εφημερίδες», υποστήριξε ο Προκατσίνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο μέχρι την Παρασκευή το πρωί, καλείται πλέον να αποφασίσει αν πρόκειται να ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών να υποχωρήσει ή να τον στηρίξει και να εγκρίνει τους χειρισμούς του θεωρώντας ότι δεν έχει πολιτική ευθύνη.

πηγή