Στο νέο ρεκόρ του 12,3% αναμένεται να εκτιναχθεί η ανεργία στην Ευρωζώνη στα τέλη του 2014, 0,1% υψηλότερα από τον Μάιο του 2013, με τους νέους να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Στη έκθεση «Προοπτικές Απασχόλησης 2013»που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο οργανισμός επισημαίνει τις «σημαντικές και διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών» μελών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία αναμένεται να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 28%, ενώ στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα μειωθεί κάτω του 5%.

Στα 34 κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, η ανεργία δεν αναμένεται να «μειωθεί παρά μόνο ελαφρά» κατά την διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, από το 8% τον Μάιο του 2013 στο 7,8% στα τέλη του 2014. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ΟΟΣΑ «βλέπει» ποσοστό ανεργίας 7% στα τέλη του 2014.
Ο αριθμός των ατόμων που δεν θα έχουν απασχόληση στην περιοχή του ΟΟΣΑ θα ανέλθει σε 48 εκατομμύρια, 16 εκατ. περισσότερα από ό,τι το 2007.

«Οι κοινωνικές πληγές που προκάλεσε η κρίση πολύ απέχουν από το να επουλωθούν.  Πολυάριθμες χώρες μέλη μας βρίσκονται σταθερά αντιμέτωπες με ένα υψηλό και επίμονο ποσοστό ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων», δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, σε ανακοίνωση Τύπου του οργανισμού.

Ο Γκουρία παρότρυνε τις χώρες μέλη του οργανισμού να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων παραμένει σε ένα «επίπεδο δίχως προηγούμενο» σε πολλές χώρες, με κυριότερες αυτές της Νότιας Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 60%, στην Ισπανία το 55%, και στην Ιταλία και την Πορτογαλία το 40%.

Στα τέλη του Μαΐου, οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ δεσμεύτηκαν σε ένα σχέδιο δράσης για να επιταχύνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της αυξημένης ανεργίας των νέων και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών τους συστημάτων, π.χ. στην Ε.Ε.,  διαθέτοντας πόρους για νέους άνεργους, ή λαμβάνοντας μέτρα για να μειωθεί η εγκατάλειψη των σπουδών.

Φέτος, ποσοστό ανεργίας κατώτερο του 5% καταγράφεται σε μόλις πέντε κράτη: την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.