Επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα  στον Αμερικανό πρόεδρο barrack Obama θα απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός 

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Πώς ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ;  Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 4ΑΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ERIC RUBIN. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ;  ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ;  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ; ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΑΜΑΡΑ; ΤΙ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΩΣΟΠΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ…  

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  /  του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

«…αυτό που θα θέλαμε είναι αυτή η συνάντηση (σ.σ του  κ. Σαμαρά με τον  Αμερικανό  πρόεδρο)  να μην είναι ένα hello  και ένα  goodbye. Θα πρέπει και έτσι αρμόζει και στον Πρόεδρο να έχει την βαρύτητα που αρμόζει και στον Έλληνα πρωθυπουργό! Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο.  Η Ελλάδα είναι χώρα με παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τώρα η Αμερική μπορεί και πρέπει να σταθεί δίπλα της. Να την στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί! Τον τρόπο θα τον βρείτε. Εμείς πάντως που σας στηρίξαμε (σ.σ. στην  επανεκλογή Obama εννοεί) αυτό ζητάμε αφού ζητάτε την γνώμη μας… »

Αυτά,  μεταξύ άλλων φέρεται να ειπώθηκαν, μεταξύ του  Eric Rubin Υφ. Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας με τους Έντι Ζεμενίδη, Andrew Manatos, Τάσο Ζαμπά και Φίλιππα Κρίστοφερ-όλοι τους μέλη της γνωστής ομάδος υποστήριξης και προώθησης των Ελληνικών & Κυπριακών ζητημάτων –   σε μια από τις  τελευταίες έκτακτες και ειδικές συναντήσεις προετοιμασίας.  Συνάντηση εργασίας και προετοιμασίας που,  όπως  έγινε γνωστό, διεξήχθη σε ένα άκρως φιλικό κλίμα πάντα  ειδικά και με θέμα την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών  εν όψει της επίσημης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά  στις 08 Αυγούστου στον Λευκό Οίκο.  

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  του GreekAmericanNewsAgency η καθοριστικής σημασίας  συνάντηση για το τελικό πρόγραμμα των συναντήσεων του Σαμαρά στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου,  που οργανώθηκε με ευθύνη και πρόσκληση  της Αμερικανικής πλευράς προκειμένου να ζητηθεί η γνώμη των υπεύθυνων ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα ίσως από κάθε άλλον,  τα θέματα της Ελλάδος και της Κύπρου και αποτελούν την ομάδα εργασίας προώθησης και προβολής των ζητημάτων των δυο κρατών -μερικοί δε εξ αυτών και μόνιμοι συνομιλητές του Λευκού Οίκου – ήταν  «όχι απλά σε πολύ καλό κλίμα, αλλά κάτι περισσότερο. Άριστο και φιλικό. Ζεστό και με κατανόηση».  

Αντηλλάγησαν απόψεις αλλά και ιδέες για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτό το διήμερο που θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για την επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. « ο κ. Rubin μας άκουσε με ευγένεια. Ζήτησε της ιδέες και τις προτάσεις  μας. Θα έλεγα βρήκαμε κατανόηση» μας είπε πηγή  που γνωρίζει άριστα το τι διημείφθη για να καταλήξει τονίζοντας χαρακτηριστικά και θέλοντας να αποτυπώσει όχι μόνο το κλίμα της συνάντησης αλλά και τα όσα συμφωνήθηκαν « αν ήταν ο κ. Rubin στην  θέση αυτή δέκα χρόνια νωρίτερα τώρα οι σχέσεις Ελλάδος Κύπρου και ΗΠΑ θα ήταν στο καλύτερο δυνατό σημείο!» 

Από την  συνάντηση που αποτελεί το επιστέγασμα και την συνέχεια μιας μακράς συνεργασίας των ανθρώπων του Λευκού Οίκου και της Αμερικανικής διοίκησης –κυρίως εκείνων των ανθρώπων που ανεξαρτήτως ένοικου στον Λ. Οίκο είναι αυτοί που κινούν τα νήματα εδώ και 10ετιες-  με την γνωστή και δραστήρια ομάδα των Κυπρίων και των Ελλήνων που προωθούν τα εθνικά ζητήματα και των δυο κρατών(Ελλάδος και Κύπρου) , αυτό που συνάγεται  ως συμπέρασμα ήταν ένα αλλά ουσιώδες:

Οι ΗΠΑ θέλουν να αναβαθμίσουν  τις σχέσεις με την Ελλάδα.

«ζήτησαν  τη γνώμη και τις προτάσεις μας και τις καταθέσαμε. Μας άκουσαν με πολύ προσοχή και θα κάνουν αυτό που επιβάλουν οι περιστάσεις αυτή την στιγμή» λέει άλλη πηγή που ήταν στην συνάντηση αυτή. 

Στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, αν και θα εστιαστεί στην συνάντηση στον Λευκό Οίκο,   εξετάζεται και είναι ανοιχτά τα ενδεχόμενα,  στο διήμερο αυτό της παραμονής του στην κυβερνητική πρωτεύουσα (Ουάσιγκτον), να υπάρξει και επίσημη  συνάντηση, χωρίς να θεωρείται και  βέβαιο –θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο θα μείνει ανοιχτή η Γερουσία- , με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Γερουσιαστή Bob Menendez γνωστό φιλέλληνα και υποστηριχτή της Ελλάδος και της Κύπρου .  Άνθρωπο κλειδί για την  σημασία και εξέλιξης  αυτής της συνάντησης  του  Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο,  καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα το GreekAmericanNewsAgency λόγω των συνεχών πιέσεων – για πρόσκληση εκ μέρους του Λευκού Οίκου,  μέσω των γνωστών  διαρροών από το Μαξίμου και με συνεχείς λάθος χειρισμούς από την επομένη κιόλας των εκλογών της 17ης Ιουνίου του 2012 –  κάποια στιγμή και όταν επρόκειτο ο κ. Σαμαράς (όπως οι συνεργάτες του διέρρεαν )  να παραστεί  για να μιλήσει στο Αμερικανό Εβραϊκό AJC κατόπιν προσκλήσεως του,    κάτι που τελικά δεν συνέβη , υπήρξε τέτοιος εκνευρισμός στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου που χαρακτηριστικά λέγεται πως είχε ειπωθεί χωρίς η φράση να αποδίδεται στον ίδιο τον Barack Obama «ας δει τον αντιπρόεδρο Biden»!    

Τότε ακριβώς  ήταν που ο ρόλος του Γερουσιαστή Μενέντεζ ήταν απόλυτα  καθοριστικά με την επιστολή που έστειλε στον Αμερικανό πρόεδρο και ο χρόνος για την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά άρχισε να μετρά αντίστροφα  ώσπου αργά το απόγευμα στις 9 Ιουλίου χτύπησε το τηλέφωνο στην Ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και ανακοινώθηκε επίσημα ότι « …ο πρόεδρος μπορεί να έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 8 Αυγούστου». Και έτσι ξεκίνησαν όλα με το χρόνο να μετρά αντίστροφα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον ώσπου στις 11 Ιουλίου έγινε  ταυτόχρονα η επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης του κ. Σαμαρά. 

Φυσικά οι όποιες επιφυλάξεις προς την Αθήνα και ειδικά τον Αντώνη Σαμαρά,   ήρθησαν όταν πια έκλεισε το θέμα του φυσικού αερίου και η κατακύρωση  δόθηκε στην  εταιρία SOCAR και στο  φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Τότε  είχαν όλα κριθεί.

 Στο διάστημα των δυο 24ωρων που θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον ο κ. Σαμαράς υπάρχουν σκέψεις για κλειστές συναντήσεις με Ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς πολιτικούς  αλλά και ίσως μια ομιλία του σε ένα πολύ στενό κύκλο επιχειρηματιών όπου κυριολεκτικά δίδεται αγώνας δρόμου για να μπορέσουν να βρεθούν στην Ουάσιγκτον  έστω για ένα 24ωρο κάποιοι εξ αυτών προκειμένου να τους μιλήσει Έλληνας πρωθυπουργός. 

Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι σε ένα τέτοιο δείπνο σίγουρα αυτό του Αρχ. Δημητρίου, του Άγγελου Τσακόπουλου, του Αλεξ  Σπανού, του John Catsimatides (υποψήφιου για το αξίωμα του δημάρχου της πολιτείας της ΝΥ)  μελών του Αρχιεπισκοπικού συμβουλίου όπως ο κ. Τζαχάρης, του Andrew Liberis από την «ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ», του Δρ. Σ. Βαχαβιώλου επιχειρηματία CEO της MISTRAS GROUP  και προέδρου της Νομαρχιακής της ΝΔ στις ΗΠΑ, του Γιώργου Αλμυρούδη επιχειρηματία-φίλου από τα παλιά, και οι  Gus Billirakis( ομοσπονδιακός Βουλευτής στην Φλόριδα),  John Sarbanis(ομοσπονδιακός βουλευτής στο Maryland) , Mike Giannaris(πολιτειακός Γερουσιαστής της ΝΥ) , Aravela Simota(Πολιτειακή  βουλευτής της ΝΥ)  Carolyn Maloney( ομοσπονδιακή βουλευτής της ΝΥ) και άλλοι ελληνικής καταγωγής πολιτευτής  όπως ο Alexis Gianoulias  από το Σικάγο, και άλλοι που έχουν διατελέσει σε υψηλά πολιτικά  αξιώματα    τους οποίους ψάχνουν να βρουν οι έχοντες την πρωτοβουλία των κινήσεων και του προγραμματισμού για τα event προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού.  Δηλαδή η Ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και οι τέσσερις προαναφερόμενοι  Endy Zemenidis, Tasos  Zampas, Phillip Christopher, Andrew Mannatos.

Ο πρωθυπουργός έχει γίνει δέκτης εισήγησης να παραστεί και στο American Hellenic Institute αλλά υπάρχει επιφυλακτικότητα δεδομένου ότι το εν λόγω ινστιτούτο  αφενός δεν έχει διακριθεί για την σοβαρότητα του ενώ ήταν αυτό που άνοιξε τις πύλες του στον Αλέξη Τσίπρα  ενώ ο Geroge Mermelas, μέλος του ινστιτούτου,  γνωστός από τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ και την εμπλοκή του σε μια σειρά σκάνδαλα ήταν το άνθρωπος που οργάνωσε και προπαγάνδισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 Σημείωση δική μας προς το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού καλά θα κάνουν να διώξουν κάθε σκέψη για  συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση  του Έλληνα Πρωθυπουργού γιατί αν κάνουν το λάθος έχουν να βγουν κιτάπια από το παρελθόν του ινστιτούτου και των ανθρώπων του για το ρόλο που έχει διαδραματίσει στην  δικτατορία του ο ιδρυτής του Ευγένιος Ρωσίδης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ουδείς  Έλλην πρωθυπουργός έχει προσδώσει βαρύτητα σε παρόμοιες προσκλήσεις ούτε και αυτός ο Γιώργος Παπανδρέου. Ας το κρατήσουν αυτό στο Μαξίμου.            

Από την  πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το GreekAmericanNewsAgency,  θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα και μάλιστα σύντομα και ειδικά την περίοδο της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο 6μηνο του 2014.   

Ήδη με την ιδέα της θετικής ανταπόκρισης στην  πρόσκληση Σαμαρά  για μια  επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα,  του για δεύτερη θητεία Αμερικανού προέδρου Barack Obama,   έχει αρχίσει να φλερτάρει και  το στενό επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου δοθέντος του γεγονότος ότι  η Ελλάδα από 1ης   Ιανουαρίου αναλαμβάνει την προεδρεία της Ε.Ε. και αυτό, οπότε αν πράγματι  η Ουάσιγκτον θελήσει να αναβαθμίσει,  τις εδώ και λίγα χρόνια (από την πρωθυπουργία Κ. Καραμανλή με μια μικρή παρένθεση επί ΓΑΠ) ψυχρές  έως και υποβαθμισμένες σχέσεις με την Αθήνα, τότε  είναι βέβαιο πως θα θελήσει να το δείξει εμπράκτως  και να αποδεχθεί την επίσημη πρόσκληση που θα απευθύνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πάντα όλα αυτά εκτός απροόπτου και ενός απρόσμενου απροσδόκητου «τυχαίου γεγονότος» που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα(…) με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο…   Ενδεχόμενο που όμως «βλέπουν» και σοβαροί  Αμερικανοί αναλυτές, αν συνεχιστεί αυτή η πίεση προς τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.  «Τυχαίο γεγονός»  που μπορεί να ανάψει το φυτίλι για μια  ίσως και ανεξέλεγκτη κοινωνική ανάφλεξη…

 Στις πολύ  «προχωρημένες»  ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι, και ήδη συζητιούνται, είναι η επίσκεψη αυτή  του Αμερικανού Προέδρου Barack Obama –πάντα όλα αυτά εκτός απροόπτου και αν δεν υπάρξει κάποιο «τυχαίο γεγονός» που θα ανατρέψει τα πάντα- να δοθεί  ιστορικής σημασίας χαρακτήρας με ομιλία και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (θα είναι ο δεύτερος μετά τον πρόεδρο Bill Clinton – που θα μιλήσει ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πάντα αν και εφόσον οι εξελίξεις βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση).   

Ιδέα, της πρόσκλησης Obama , που αν καλλιεργηθεί και καταλάβει η Αθήνα σε βάθος  την σημασία της  ενδεχομένως να συνδυαστεί και με μια διεθνή διάσκεψη για την νέα κατάσταση στην  Νέα Μέση Ανατολή όπως διαμορφώνεται μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή μας (Συρία – Αίγυπτο – Ιράν – Κουβέϊτ – Ισραήλ )  όπου τα ζέοντα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ πλέον αναθεωρούνται.  Σκέψη που ενδεχομένως αν η Αθήνα έχει προετοιμαστεί κατάληλα να ανακοινώσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς από το νήμα των Η.Ε.

Από μια τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να λείπει ο νέος ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδος. Το Ισραήλ. και δεν πρέπει να διαφεύγει από τους υπευθύνους στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά και στο ΥΠΕΞ ότι άνθρωποι του Εβραϊκού Lobby δραστηριοποιήθηκαν έντονα  και θετικά υπέρ της πρόσκλησης του Αμερικανού Προέδρου προς τον Αντώνη Σαμαρά..   

«Αν ο Αμερικανός  πρόεδρος  καταλάβει ότι η υπερβολική βαρύτητα που έχει προσδώσει στον Τούρκο πρωθυπουργό  Ρ. Τ. Ερντογάν  ως  «προνομιακό»  συνομιλητή του αρχίσει αυτή ειδικά την σχέση που έχει με την Τουρκία να την χρησιμοποιεί ως άσσο στο μανίκι παίζοντας πιο σοβαρά με την Ελλάδα, τότε ίσως τα οφέλη της Ουάσιγκτον να είναι πιο μεγάλα και η Άγκυρα να δώσει περισσότερα με ουσιώδη συνεισφορά, και χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όταν και εφόσον της ζητηθεί από τις περιστάσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή»  λέει στο GreekAmericanNewsAgency γνωστός και έμπειρος ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την επίσκεψη σαμαρά στην Ουάσιγκτον.  «άλλωστε το γεγονός ότι ξαφνικά ο Αμερικανός υπ. Οικονομίας   κάνει στάση στην Αθήνα λίγα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο του Έλληνα πρωθυπουργού, αν δεν σηματοδοτεί κάτι σπουδαίο και σοβαρό, για τις σχέσεις των δυο κρατών Ελλάδος και Αμερικής,  τότε τι είναι; Σίγουρα δεν σταματά να πιεί τον καφέ του με θέα την Ακρόπολη…»  τονίζει ο ίδιος ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης.   

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ  (μετατίθεται για Σεπτέμβριο…)

Από ότι φαίνεται με κοινή απόφαση  Ουάσιγκτον ( και σχετική εισήγηση της Ελληνικής πρεσβείας)  και την σύμφωνη γνώμη της  Αθήνας ( το διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού αλλά και του  υπ. Εξ.) το βάρος αλλά και οι προσδοκίες και τα προσδοκώμενα οφέλη από την επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται να μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο,  όπου  πράγματι όπως είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των έσω το GreekAmericanNewsAgency,  οργανώνεται ένα πολύ βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμα για τον  Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν τούτοις όπως έλεγε η ίδια πηγή που συμμετέχει, με προτάσεις και ιδέες,   στην  διαμόρφωση του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου «μην αποκλείετε να βγουν  ειδήσεις και μάλιστα σοβαρές όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις (Ελλάδος – ΗΠΑ) που σαφώς και θα αναβαθμισθούν και θα ανανεωθούν, αλλά και γενικά για τον νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα και γιατί όχι και η Κύπρος στην περιοχή».   

Ο συνομιλητής μας, που φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τα γρανάζια στην αμερικανική διοίκηση στην  Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια,  αφού αποτελεί για περισσότερο από μια 10ετια βασικό στέλεχος  της ομάδος προώθησης στην Αμερικανική πρωτεύουσα,   των Ελληνικών και Κυπριακών θεμάτων, σπεύδει να μας τονίσει ότι « πολλοί έσπευσαν να χλευάσουν και να υποβαθμίσουν το ταξίδι του κ. Σαμαρά λόγω της χρονικής περιόδου, τονίζοντας στα δημοσιεύματα τους ότι θα είναι κλειστή η Γερουσία πράγμα όχι και τόσο σίγουρο αν έχουν να ψηφίσουν κάποιο έκτακτο νομοσχέδιο που έρχεται,   σας θυμίζω όμως για όλους αυτούς τους κακόπιστους και κακεντρεχείς, ότι εδώ και καιρό ο Ισπανός πρωθυπουργός και άλλοι εξίσου σημαντικοί ηγέτες έχουν ζητήσει να δουν τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά ακόμα είναι λίστα αναμονής. Μην υποβαθμίζετε λοιπόν  καθόλου αυτή την συνάντηση. Θα βγάλει ειδήσεις. Αυτό να περιμένετε»

Έχουν γράψει ήδη ότι ένας παράγων που βοήθησε στην  ευόδωση της πολυπόθητης πρόσκλησης για το Λευκό Οίκο είναι ο φιλλέληνας Γερουσιαστής Μπόμπ  Μενέντεζ, και δεν αποτελεί είδηση στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις,   σχέσεις και ισορροπίες  στην κυβερνητική πρωτεύουσα, αυτό όμως που δεν είναι γνωστό  είναι ότι ήδη έχει ξεκινήσει προετοιμασία για επίσκεψη του (μαζί και με άλλους Γερουσιαστές ) στην Ελλάδα, το  προσεχές Φθινόπωρο επίσκεψη του Γερουσιαστή Μπόπμ Μενέντεζ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας. Επίσκεψη που ίσως είναι και αναβαθμισμένη με συναντήσεις και εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και με παράγοντες της ελληνικής πολιτικής σκηνής.     

Αυτοί που συνομιλούν με Αθήνα και Ουάσιγκτον εν όψει του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συμφωνούν πως πρέπει «το βάρος να δοθεί τον Σεπτέμβριο αφού είναι αδιανόητο με 100 βαθμούς F και άδεια την Νέα Υόρκη να πάει να κάνει τι; Να δει ποιους; Να μιλήσει σε ποιους και τι να τους πει τώρα;» και έτσι προέκυψε η δεύτερη,  μέσα σε λιγότερο από 40 ημέρες μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο πλαίσιο της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το δεύτερο 15ημερο του Σεπτεμβρίου και για την ακρίβεια από τις 24 και εντεύθεν. Ήδη γίνεται λόγος για ένα πλούσιο 10ημερο γεμάτο εκδηλώσεις, γεγονότα, συναντήσεις, αλλά και σημαντικές ανακοινώσεις το έδαφος των οποίων προλειαίνεται αυτή την περίοδο.    

Η ίδια πηγή μας αποκαλύπτει πως «στην  ΝΥ οι απόψεις είναι χωρισμένες σε εκείνους που επιμένουν πως πρέπει να κάνει ένα πέρασμα έστω από την καρδιά του Ελληνισμού (σ.σ. εννοεί την Αστόρια) μετά την αποχώρηση του από την Ουάσιγκτον,  και σε εκείνους που είναι ρεαλιστές και προσχωρούν στην ρεαλιστική άποψη ότι το βάρος και καλύτερος  προγραμματισμός μπορεί να γίνει στην δεύτερη επίσκεψη  του κ. Σαμαρά  εκείνην  του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ»

Πάντως  το γραφείο του πρωθυπουργού –στο προσωπικό του fax-  ο πρόεδρος της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας  ισχυρός επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της MISTRAS GROUP  και φίλος του εδώ  και χρόνια Δρ. Σωτήριος Βαχαβιώλος έχει στείλει ήδη τις προτάσεις του οι οποίες μάλλον μερικές από αυτές φαίνεται να προσκρούουν και σε αντικειμενικές δυσκολίες.   

Υψηλόβαθμα  στελέχη της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας στις ΗΠΑ όπως ο   κ. Σωτήριος  Βαχαβιώλος, ήδη άλλαξε το εισιτήριο του (έφευγε στις 5 Αυγούστου λόγω του γεγονότος ότι βαφτίζει   τον εγγονό του ) για της 9 Αυγούστου  ενώ αντίστοιχα και ο αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής επίσης γνωστός Χιώτης  επιχειρηματίας και φίλος του Πρωθυπουργού  από τα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης Γιώργος Αλμυρούδης , αλλάζει και εκείνος το εισιτήριο του για να παραβρίσκεται στην ΝΥ, αν και εφόσον ζητηθεί να οργανωθεί κάτι αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να περάσει έστω για μια ημέρα από την Νέα Υόρκη. Ενδεχόμενο που μοιάζει να απομακρύνεται.   Ανάλογες  κινήσεις έχουν κάνει και τα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Νομαρχιακής της ΝΔ στις ΗΠΑ κ. Κώστας Μάστορας και Γιώργος Γεωργόπουλος  οι οποίοι επίσης παραμένουν στην ΝΥ για παν ενδεχόμενο.

Τέλος και σε αυτό το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει επιστρατευτεί ο πανίσχυρος κληρικός του οικουμενικού Πατριαρχείου το λεγόμενο και “passepartout” του Λευκού Οίκου father Alex karloutsos. Ο άνθρωπος που έτσι κι αλλιώς συμβουλεύεται πάντα ο εκάστοτε  Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον. Μαθητής του πάλαι ποτέ πανίσχυρου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής  Αρχιεπισκόπου  Κυρού Ιακώβου. Και αυτό μόνο τα λέει όλα για το ποιος είναι ο πολύ και θρυλικός father Alex… οπότε όσα και αν γράψουμε και πάλι λίγα είναι για το πρόσωπο του ανδρός. Σημειωτέον δε ότι έχει δηλώσει και εκ των συμπαθούντων τον κ. Σαμαρά αν και όπως έλεγε έχει κάποια πράγματα να του πει στο αυτί… (εμείς πάντως ξέρουμε και τι θα του πει και τι θα του ψάλλει…) καλή υπομονή κ. Σαμαρά. Έχεις δρόμο ακόμα.  {Α.Σ}