Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κολομβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Την επόμενη εβδομάδα, την 1η Αυγούστου, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται», είπε ο Σάντος κατά την έναρξη ενός σαλονιού μόδας στο Μεντεγίν.

Ο αρχηγός του κράτους της Κολομβίας χαρακτήρισε την είδηση πολύ «καλή εξέλιξη» ιδιαίτερα «για την εξαγωγή προϊόντων που μπορούν να πωληθούν σε αυτή την αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών η οποία διαθέτει σταθερούς κανόνες του παιχνιδιού».

Η συμφωνία αυτή, που αποσκοπεί στην εξάλειψη των δασμολογικών και τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο, κυρώθηκε πριν από ένα χρόνο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ενέκρινε στις 4 Ιουνίου. Προς το παρόν θα εφαρμοστεί σε προσωρινή βάση, εν αναμονή της επικύρωσης από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Κολομβίας, περίπου το 14,2% των εξαγωγών της χώρας προορίζονταν για τα κράτη της Ε.Ε. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η Ε.Ε. βρίσκεται πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κολομβίας. Το 2012, το διμερές εμπόριο έφθασε 1.41 δισεκατομμύρια ευρώ. 

πηγή