Αισθητή είναι η βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, επισήμανε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν -ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα για συνομιλίες με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης- σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, αναφέροντας ως παράδειγμα την εντυπωσιακή αύξηση στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Επιπλέον, όπως είπε, από τα κοινοτικά ταμεία έχουν διατεθεί σχετικά πολλά χρήματα για την ενίσχυση και χρηματοδότηση μικρών και μέσων επιχειρήσεων, αν και ίσως δεν έχουν απορροφηθεί στο βαθμό που ο ίδιος θα επιθυμούσε.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στην αρχή της κρίσης ένας στους τρεις Έλληνες απασχολούνταν στον δημόσιο τομέα, γεγονός που «δεν μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον».

Τόνισε ακόμη πως από την πλευρά της ΕΕ υπάρχουν, για παράδειγμα, μικροδάνεια, τα οποία απευθύνονται σε πρόσωπα που θέλουν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες με μια δική τους επιχείρηση και προς τούτο χρειάζεται κάποια αισιοδοξία, την οποία ο ίδιος βλέπει να υπάρχει.

Ο Αυστριακός Επίτροπος ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει κανείς να δει αυτά που ζητούνται από τους Έλληνες στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, «όχι αδικαιολόγητα», αλλά παραδέχθηκε πως και σε άλλες χώρες θα οδηγούσαν σε τουλάχιστον ανάλογη σύγχυση και αναταραχές.

Αποτελούν, βέβαια, εξαιρετική επιβάρυνση, σημείωσε, αλλά «μπορεί να ειπωθεί πως θα πρέπει κάποιος να τα δει συνολικά ως κάθαρση».

Ο κ. Χαν απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα «μήπως είναι πολλά αυτά που απαιτούνται από τους Έλληνες», σημειώνοντας πως ελπίζει να βρεθεί η σωστή ισορροπία και πως και οι Έλληνες, οι ιθύνοντες και ο ίδιος ο πληθυσμός, έχουν αναγνωρίσει ότι χρειάζεται να αλλάξουν συμπεριφορά.

Το ίδιο επιφυλακτικός εμφανίσθηκε και στα ερωτήματα ως προς την ανάγκη νέας διαγραφής ελληνικού χρέους και ως προς τον ρόλο που παίζουν οι επικείμενες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Περιορίσθηκε να επισημάνει ότι οι γερμανικές εκλογές επηρεάζουν όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά γενικά το ευρωπαϊκό πολιτικό «γίγνεσθαι» και κατά την άποψή του κάθε επίδραση δεν είναι εξ ορισμού μια κακή επίδραση.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr