Μετά από αυτή την άσκηση, που ολοκληρώθηκε προ ημερών με μια πάνοπλη Ρωσία, κάποιοι αναλυτές την Ουάσιγλτον μιλούν για  επίδειξη δύναμης των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην μεγαλύτερη σε έκταση από τα χρόνια της ΕΣΣΔ,  οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγω να ανησυχούν ή να προσέχουν;

 Αρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από την γιγάντια – τόσο σε διάρκεια όσο και σε συμμετοχή- επιχείρηση στρατιωτικών γυμνασίων στη Ρωσία: Οι επιτελείς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μπόρεσαν να δουν και να κρίνουν σε συνθήκες «μάχης» την πραγματική ετοιμότητα του ρωσικού στρατού. Για πρώτη φορά, οι στρατιωτικοί αναγνωρίζουν ανοιχτά τις ελλείψεις και τα ελαττώματα και αναφέρουν διεξοδικά τον τρόπο και τα μέσα που θα χειριστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν.

Την 20η Ιουλίου 2013, ολοκληρώθηκε ένα ακόμη στάδιο από το πιο φιλόδοξο σχέδιο αιφνιδίου ελέγχου ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ) που έχει πραγματοποιηθεί από τη σοβιετική εποχή. Τα φετινά στρατιωτικά γυμνάσια, κατέδειξαν τον βαθμό αμυντικής ετοιμότητας των ΕΔ σε όλα τα τρία βασικά επίπεδα: Στο βαθμό εκπαίδευσης του προσωπικού, στα logistics, καθώς και στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Από το χειμώνα του 2013, σε στρατιωτικές ασκήσεις διαφόρων επιπέδων πολυπλοκότητας ενεπλάκησαν όλοι οι κλάδοι και οι σχηματισμοί των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σήμερα, η ρωσική ηγεσία έχει μια αντικειμενική άποψη του βαθμού μαχητικής ετοιμότητας του στρατού της.

Ικανοποίηση Πούτιν

Κόκκινος συναγερμός με πάνω από 160.000 στρατιώτες

Στα στρατιωτικά γυμνάσια που ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου, συμμετείχαν σχεδόν 160.000 άτομα – στρατιωτικό προσωπικό και περισσότερα από 5.000 στρατιωτικά οχήματα, 70 πλοία και σκάφη υποστήριξης και 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα. «Μόνο κατά τη διάρκεια του ελέγχου (το τελευταίο στάδιο των ασκήσεων), διεξήχθησαν πάνω από 150 τακτικές και ειδικές εκπαιδευτικές ασκήσεις ειδικών σχηματισμών και στρατιωτικών μονάδων και λύθηκαν προβλήματα που αφορούσαν σε θέματα εφοδιαστικής, υλικοτεχνικής και ιατρικής υποστήριξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για τα συμπεράσματα από την εκπαιδευτική δραστηριότητα των μονάδων της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιοχής είναι ακόμα νωρίς για να σχολιάσουμε. Ωστόσο από την πρώτη ανάλυση των διεξαχθέντων ασκήσεων, είναι ήδη σαφές ότι τα καθήκοντα που τέθηκαν στο στρατιωτικό σχηματισμό εκτελέστηκαν με επιτυχία, επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα.

Την τελευταία φάση των ασκήσεων παρακολούθησε ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξήρε την ανδρεία και τις μαχητικές ικανότητες του στρατιωτικού προσωπικού. Ο πρόεδρος Πούτιν, απευθυνόμενος στα στελέχη των ΕΔ δήλωσε λακωνικά και επί της ουσίας: «… Δεν έγινε κανένα σοβαρό λάθος, όλες οι ασκήσεις και οι ελιγμοί εκτελέστηκαν με πειθαρχία … Το αποτέλεσμα είναι περισσότερο από ικανοποιητικό», τόνισε ο πρόεδρος. «Δεν χτυπήσαμε στο κέντρο όλους τους στόχους, αλλά οι επιχειρησιακές αποστολές ολοκληρώθηκαν επιτυχώς», συμπλήρωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκπαιδευτική καταιγίδα

Δεν έχει κανένα νόημα να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι στρατιωτικές ασκήσεις τέτοιου μεγέθους, που διεξήχθησαν στη διάρκεια σχεδόν όλων των εποχών του χρόνου (χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι), με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών και δεκάδων χιλιάδων μονάδων στρατιωτικού εξοπλισμού, είναι μια δαπανηρή διαδικασία. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας «εκπαιδευτικής έρευνας» για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι επίσης αδιαφιλονίκητη και αναμφισβήτητα ουσιαστική. Τα χρόνια της τεχνολογικής – αμυντικής στασιμότητας και της υπο-χρηματοδότησης άφησαν ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του ρωσικού στρατού. Και το πρόβλημα αυτό έπρεπε να εξαλειφτεί. Έτσι, οι στρατιωτικές ασκήσεις σε τόσο μεγάλη κλίμακα, έδωσαν τη δυνατότητα να αξιολογηθεί  το επίπεδο ετοιμότητας και να εκτιμηθεί το μέγεθος και το επίπεδο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η αμυντική μεταρρύθμιση στη Ρωσία.

Η υψηλή βαθμολογία στις τελευταίες ασκήσεις, είναι το αποτέλεσμα των μέτρων που υλοποιήθηκαν για να εξαλειφθούν τα «σφάλματα του χειμώνα». Στα τέλη Φεβρουαρίου, το ρωσικό γενικό επιτελείο εξήγαγε ενδιαφέροντα συμπεράσματα από το έλεγχο ετοιμότητας χωρίς προειδοποίηση, των στρατιωτικών δυνάμεων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιοχής. Τότε, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, είχε ανοικτά δηλώσει ότι (στη διάρκεια των ασκήσεων) βγήκαν στην επιφάνεια αρκετά συστημικά ελαττώματα.

«Σαν αποτέλεσμα του ελέγχου χωρίς προειδοποίηση … των ρωσικών ΕΔ, το Γενικό Επιτελείο εξήγαγε σημαντικά, αλλά και διφορούμενα συμπεράσματα. Από τη μία πλευρά, το επίπεδο εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων αποδείχτηκε υψηλό. Από την άλλη, εμφανίστηκαν συστημικά προβλήματα που εντοπίστηκαν σε μια σειρά σχηματισμών. Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι των στρατιωτικών σχολών του περασμένου έτους, οι επιδόσεις των οποίων ήταν χαμηλές. Επίσης, η τεχνική υποδομή, βρίσκεται μακριά από την επιθυμητή κατάσταση», είπε ο στρατηγός.

Μεταρρύθμιση στο σχήμα διοίκησης και ελέγχου (C2)

Τo «νευρικό σύστημα» των ενόπλων δυνάμεων, η διοίκηση και ο έλεγχος σε επιχειρησιακό περιβάλλον αποδείχθηκε ότι δεν βρίσκονταν σε ικανοποιητικό επίπεδο.  Σχεδόν όλοι οι ελεγχόμενοι «οργανισμοί», επιχειρησιακοί σχηματισμοί, αλλά και οι μονάδες επιφυλακής σε κάθε επίπεδο σχηματισμού, επέδειξαν «φτωχά» αποτελέσματα στην επικοινωνία με χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου», δήλωσε ο Γκερασίμοφ.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η ανακάλυψη της άσχημης κατάστασης που βρίσκονται τα μηχανήματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός. Σύμφωνα με τον  Γκερασίμοφ, ο απροειδοποίητος έλεγχος «επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη σκοπιμότητα της λύσης που εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας για την επαναφορά στη δομή των σχηματισμών, των συνεργείων επισκευών και συντήρησης μηχανημάτων».

Το σημερινό επίπεδο των εργασιών στα εργοστάσια επισκευών και στις βιομηχανικές αμυντικές μονάδες είναι αρκετά χαμηλό. «Συχνά, οι κύριες – γενικές, ακόμα και οι τμηματικές – μερικές επισκευές μηχανημάτων, αλλά και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που απλά επιθεωρείται και συντηρείται στο πλαίσιο της εγγύησης του, χαλάει και αποσύρεται ήδη από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του στις μονάδες πρώτης γραμμής», καταγγέλλει ο ίδιος. Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου σημείωσε, ότι εντοπίστηκαν ελαττωματικά ελικόπτερα Mi-9, Mi-24, αεροσκάφη Su-25, αυτοκινούμενα πυροβόλα «Msta», αλλά και ραδιοπομποί «R-168-5UN».

 «Η απόφαση για την επιστροφή των συνεργείων – μονάδων επισκευής και συντήρησης μηχανημάτων στους σχηματισμούς, είναι απόλυτα σωστή», σχολιάζει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλαντισλάβ Σουρίγκιν. Με την εξωτερική ανάθεση (outsourcing) των εργασιών επισκευής και συντήρησης μηχανημάτων, που επιχείρησε να εισαγάγει ο Σερντιούκοφ, τα έργα αυτά έπρεπε να τα εκτελέσουν κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις.  Οι εταιρείες αυτές, θα έπρεπε να εργαστούν σε «συνθήκες μάχης», στο πεδίο των επιχειρήσεων και κατά τη διάρκεια των πολεμικών ενεργειών, θα έπρεπε να ασχοληθούν τόσο με την εκκένωση των μηχανημάτων από το πεδίο, όσο και με την επισκευή του εξοπλισμού».

Ελπίζουμε, ότι η νέα ρωσική στρατιωτική ηγεσία, θα χρησιμοποιήσει σωστά την εμπειρία των εκπαιδευτικών ασκήσεων και, μεταφορικά μιλώντας, θα «χτυπήσει όλους τους στόχους στο κέντρο». πηγή

Διαβάστε επίσης : 

  1. Russia starts largest snap military exercise in post-Soviet period 

     
     
    1. China, Russia launch largest ever joint military exercise | News | DW