Στα πλαίσια των εορτασμών της Μασσαλίας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2013 ο Δήμος Πειραιά ,ο οποίος είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Μασσαλία από το έτος 1984 ,συμμετείχε στις εκδηλώσεις με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που περιελάμβανε έκθεση ζωγραφικής του Πειραιώτη εικαστικού Αντώνη Πολιτάκη με το έργο του «Ένα κύμα μας ενώνει» ,ξυλογλυπτικής του Πειραιώτη μικροναυπηγού Ευάγγελου Γρυπιώτη με το έργο του « Πεντηκόντορος», βιντεοπαρουσίαση για το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης του Πειραιά με μια πλούσια συλλογή slides,παλιών φωτογραφιών της ιστορίας της πόλης τον 19ο και 20ο αιώνα.

Επίσης δόθηκε θεατρική παράσταση από το θέατρο Roberto Zucco με τίτλο «L΄ histoire d un petit declenchement» ,μια χορευτική παράσταση από τη πειραιώτικη Ομάδα «ΦΩΣ» με τίτλο «Θαρραλέες ψυχές» και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με ελληνικό γλέντι από την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» , με τραγούδι από την Νένα Βενετσάνου και Πόπη Αστεριάδη και με ελληνική γαστρονομία.

Την έναρξη των εκδηλώσεων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Μασσαλίας εγκαινίασε το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουλίου 2013 ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κ. Γ.Σιγάλας ενώ από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Πειραιά κ Βασίλειος Μιχαλολιάκος.

Κατά τα εγκαίνια των εκδηλώσεων ο κ Σιγάλας αναφέρθηκε τους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλάδας Γαλλίας μέσα στους αιώνες της ιστορίας, στην οικονομική ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας ανάμεσα στους λιμένες της Μασσαλίας και του Πειραιά αλλά και στη συμβολή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ακόμη προβλήθηκε βίντεο με όψεις του Πειραιά και ακούστηκαν τραγούδια και μουσική για το Πειραιά με αποκορύφωμα το γνωστό τραγούδι Τα παιδια του Πειραιά από την αξέχαστη Μελίνα. Επίσης ο Claude Schopp, καθηγητής φιλόλογος αναφέρθηκε στο «Μεσογειακό όνειρο του Αλεξάνδρου Δουμά». 

Πηγή