Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ μετέφερε σήμερα μέρος του προσωπικού που εργάζεται στην Υεμένη για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης από την Σαναά σε άλλες τοποθεσίες, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, καθώς η Ουάσινγκτον έχει εκδώσει οδηγία προς τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή στην αραβική χερσόνησο και διέταξε την άμεση απομάκρυνση του μη αναγκαίου προσωπικού λόγω απειλών για τρομοκρατικές ενέργειες.

«Κατόπιν αιτήματος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, νωρίς το πρωί η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μετέφερε προσωπικό από τη Σανάα, στην Υεμένη» εκτός της χώρας αυτής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Δεν έδωσε διευκρινίσεις για το είδος του προσωπικού αυτού ή πού μεταφέρθηκε.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεχίζει να έχει προσωπικό στο πεδίο στην Υεμένη προς υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για να παρακολουθεί την κατάσταση ασφαλείας», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της στην Υεμένη εξαιτίας της απειλής περί τρομοκρατικών επιθέσεων η οποία ώθησε πολλές δυτικές χώρες να κλείσουν τις πρεσβείες τους, έπειτα από προειδοποίηση που απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είμαστε παρόντες, αλλά επιχειρούμε με την πιο μεγάλη προσοχή και με βάση συγκεκριμένους περιορισμούς», δήλωσε σήμερα στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Μελίσα Φλέμινγκ.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, Κορίν Μομάλ-Βανιάν, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι ο διεθνής αυτός οργανισμός δεν κάνει κανένα σχόλιο για θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

Η Αρμοστεία παρέχει βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στην Υεμένη, κυρίως από την Αφρική, που φθάνουν στη χώρα με την ελπίδα να βρουν εργασία σε αραβικές χώρες ή βρίσκονται καθ' οδόν προς την Ευρώπη.

Τουλάχιστον 46.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Υεμένη το πρώτο εξάμηνο φέτος, στην πλειονότητά τους από την Αιθιοπία. Την περασμένη χρονιά, η Αρμοστεία είχε καταγράψει 107.000 πρόσωπα στη χώρα.

πηγή