Της Δέσποινας Συριοπούλου, Ελεύθερος Τύπος

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες νωρίς το πρωί ο έλληνας πρωθυπουργός για την συνάντησή του την Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 2:55 με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στην Νέα Υόρκη για μερικές ώρες προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους από διεθνή Hedge Funds, συναντήσεις τις οποίες έχει αναλάβει να οργανώσει εξ ολοκλήρου, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή των διπλωματικών μας αρχών στις ΗΠΑ (σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη) και με άκρα μυστικότητα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης. 

Ο υφυπουργός ήδη από χθες βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την σημερινή συνάντηση, οι συμμετέχοντες της οποίας -πρέπει να τονιστεί- ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους επικεφαλής ελληνοΑμερικανούς επιχειρηματίες της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Αργά το βράδυ τοπική ώρα, ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον και αύριο Πέμπτη της συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα θα προηγηθεί συνάντηση και γεύμα προς τιμή του Αντώνη Σαμαρά με τον Υπουργό των Εξωτερικών John Kerry στο StateDepartment. Μετά την συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λευκό Οίκο για την περίπου μιας ώρας διάρκεια συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο.

Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για την Νέα Υόρκη (το πρωθυπουργικό αεροπλάνο θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του New Jersey), όπου την Παρασκευή το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, θα επισκεφθεί Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, και μαζί θα πάνε στο Σημείο Μηδέν (να θυμίσουμε ότι την 11η Σεπτεμβρίου μεταξύ των θυμάτων ήταν αρκετοί ελληνικής καταγωγής). Στις 12:30 την ίδια μέρα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 60 συμμετοχές, ενώ ο αριθμός υπολογίζεται να αυξηθεί. Την λίστα των προσκεκλημένων καταρτίζουν από κοινού ο Andrew Liveris (της Ελληνικής Πρωτοβουλίας)  & ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής (εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου). Το απόγευμα της Παρασκευής, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ενώ αργότερα oκ. Σαμαράς θα δώσει συνέντευξη στους New York Times. Στην Νέα Υόρκη επίσης θα επισκεφθεί τον δήμαρχο Michael Bloomberg και τον επικεφαλής του American Jewish Committee, David Harris. Μετά από εισηγήσεις και ψυχραιμότερες σκέψεις, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συναντήσει εκπροσώπους ομογενειακών οργανισμών ή παράγοντες της ελληνικής κοινότητας. Αυτό θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου -σύμφωνα πάντα με τα τωρινά δεδομένα-, με την δεύτερη επίσκεψη Σαμαρά στην Νέα Υόρκη εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στους στόχους του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι και η συνάντηση με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Bob Menendez σε κάποιο κενό του προγράμματος του Αντώνη Σαμαρά, είτε στην Ουάσινγκτον, είτε στην Νέα Υόρκη. Το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά εξακολουθεί να είναι υπό διαμόρφωση και επεξεργασία μέχρι και την τελευταία στιγμή, και αυτό γιατί στόχος του επιτελείου του πρωθυπουργού είναι να δρέψει όσο το δυνατόν περισσότερους καρπούς προς όφελος της χώρας. Σύμφωνα με τον ΕΤ, ακόμα και πριν την αναχώρησή του, ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συναντηθεί με παράγοντες της διεθνούς οικονομίας, αν αυτό καταστεί δυνατόν.