Του Αθανασιου Ελλις

Συντονισμένη προώθηση των θέσεων της Λευκωσίας στο Κυπριακό

Καθώς η προετοιμασία της νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού εισέρχεται στην τελική ευθεία πριν από την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών τον Οκτώβριο, η Λευκωσία επενδύει στο ελληνοκυπριακό «λόμπι» και προσβλέπει στη στήριξή του κατά το κρίσιμο διάστημα που θα ακολουθήσει. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συζήτησε τη στρατηγική και τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με ηγετικά στελέχη της Ομογένειας τις προηγούμενες ημέρες στη Λευκωσία, στο περιθώριο του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

Στόχος ο συντονισμός κινήσεων ώστε η υποστήριξη των θέσεων και η προώθηση των προτάσεων της Λευκωσίας να είναι πιο αποτελεσματική και να ενδυναμωθεί η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι ομογενείς υποσχέθηκαν την υποβοηθητική τους δράση στα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον που και αυτή τη φορά αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο- «κλειδί» στην αναζήτηση λύσης. Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, σημείωσε ότι «τώρα είναι η ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε για να προχωρήσουμε μπροστά», εκτιμώντας παράλληλα ότι τα συμφέροντα της Κύπρου εξυπηρετούνται όταν συμβαδίζουν με αυτά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, εκτίμησε ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για την προετοιμασία του εδάφους και για να δοθεί μια νέα δυναμική σε οποιαδήποτε νέα διαδικασία ώστε να έχει αυτή αποτελέσματα». Η αμερικανική διπλωματία ετοιμάζεται σε συντονισμό με την Ε.Ε. Ο υπ. Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Ομογένεια, έχει εκφράσει το προσωπικό του ενδιαφέρον και έχει συζητήσει επανειλημμένα το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο της θητείας του είχε τουλάχιστον επτά διμερείς συναντήσεις. Πάντως, αν και η ελληνοκυπριακή πλευρά προσβλέπει στον ρόλο του κ. Κέρι, προβληματισμό προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη συνάντησή του με τον Ιωάννη Κασουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάιο, ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες.

Η Λευκωσία προβάλλει την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της Ε.Ε. και θεωρεί αναγκαία, και αυτονόητη, την ουσιαστική εμπλοκή της Ενωσης, ενώ επισημαίνει μεν την ενεργειακή διάσταση ως στοιχείο που ενισχύει τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αποφεύγει την ευθεία διασύνδεση με τη διαδικασία λύσης. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία τόνισε στους ομογενείς ότι η εκτόξευση απειλών και η πίεση σε ξένες εταιρείες για να μη συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση του αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν ανάρμοστες ενέργειες, και επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μπορούν να διεξάγονται παράλληλα.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με τις άριστες σχέσεις της Κύπρου με όλα τα γειτονικά κράτη, προσφέρουν στη χώρα μοναδικά πλεονεκτήματα και υπογραμμίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία και την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο, αλλά και στον Λίβανο.

Η κυπριακή κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, η οποία εμπεριέχει προφανή οφέλη, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους, καθώς η τουρκική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι θα απαιτήσει ανταλλάγματα. Και στο πλαίσιο αυτό δεν αρκείται στην επαναλειτουργία του λιμανιού της πόλης υπό τον έλεγχο της Ε.Ε., αλλά διεκδικεί τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου που βρίσκεται στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ