ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

 
Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ…
Η Τουρκία, μετά το όχι των Βρετανών, εμφανίζεται ως κύρια σύμμαχος των ΗΠΑ και προσδοκά σε ανταλλάγματα που αφορούν και στην Κύπρο.

Ενώ στη θαλάσσια περιοχή της Συρίας υπάρχει συνωστισμός πολεμικών πλοίων και βρίσκεται σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μετά το όχι της Βρετανίας στα κτυπήματα σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ, εμφανίζεται ως κύρια σύμμαχος των Αμερικανών.
Η Άγκυρα επιδιώκει να αποκομίσει στρατηγικά οφέλη από τη στήριξη που παρέχει ήδη στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να παρέχει στην περίπτωση που η τελική απόφαση των Αμερικανών θα είναι η έναρξη και η πραγματοποίηση χειρουργικών κτυπημάτων σε βάρος στόχων του καθεστώτος Άσαντ ως τιμωρητικών μέτρων για τη χρήση χημικών. Τα οφέλη αφορούν στον έλεγχο του καθεστώτος που θα προκύψει εάν πέσει ο Άσαντ, καθώς και στην αναβάθμιση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, που αφορά και στο Κυπριακό και κατ’ επέκτασιν στη λύση του.

Ναι στις επιχειρήσεις
Το τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών, κατά τις επαφές που έχουν διπλωμάτες του στις Βρυξέλλες, τάσσεται υπέρ των επιχειρήσεων με στόχο την ανατροπή του Άσαντ. Η Άγκυρα επιδιώκει όπως την επόμενη μέρα της πιθανής πτώσης του Άσαντ εγκαθιδρυθεί ένα νέο καθεστώς, που θα τελεί υπό τη δική της επίδραση. Επ’ ουδενί η Τουρκία θα ήθελε να δει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία. Η Άγκυρα επενδύει στο γεγονός ότι είναι η πιο ένθερμη στο θέμα των επιχειρήσεων σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ασκήσεις ετοιμότητας
Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της Συρίας βρίσκεται σε εξέλιξη αεροναυτική ΝΑΤΟϊκή άσκηση με έντονη την τουρκική ναυτική παρουσία. Θεωρείται στην ουσία ως άσκηση ετοιμότητας. Ακόμη και αν χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία, δεν θα εκτοξεύσουν πυραύλους σε βάρος στόχων του καθεστώτος Άσαντ, εντούτοις θα παρέχουν κάθε άλλη στήριξη στους Αμερικανούς. Οι Βρετανοί μέσω των Βάσεών τους στην Κύπρο συμμετέχουν ήδη στο δίκτυο πληροφόρησης και στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Ήδη στο Ακρωτήρι εδρεύουν έξι «Eurofighter» πέμπτης γενεάς. Ο αρχικός σχεδιασμός, στην περίπτωση συμμετοχής της Βρετανίας στις επιχειρήσεις, προέβλεπε ώς και είκοσι «Eurofighter».

Συνωστισμός πολεμικών
Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της Συρίας υπάρχει συνωστισμός πολεμικών πλοίων, δηλαδή αμερικανικών (πέντε αντιτορπιλικά, τα οποία θα δράσουν σε περίπτωση απόφασης για κτυπήματα), ένα βρετανικό υποβρύχιο, ρωσικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη. Πλησίον του οικοπέδου 12 υπάρχει μονίμως ένα αντιτορπιλικό των ΗΠΑ.

Αμυντική ομπρέλα και αντιστάθμισμα
Η Κυπριακή Δημοκρατία καλύπτει ήδη με τη δική της αντιπυραυλική ομπρέλα των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων BUK και TOR-M1 τον εαυτό της, αλλά και τις Βρετανικές Βάσεις. Η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφότερες οι χώρες αυτές είναι ικανοποιημένες από τη στάση της Λευκωσίας, η οποία διαδραματίζει διακριτικό ρόλο στην κρίση. Οι Αμερικανοί έχουν επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ανάλογη επικοινωνία, όπως αυτή των Βρετανών και των ΗΠΑ, υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η ικανοποίηση των ΗΠΑ είναι πιθανό να αντισταθμίσει τις ενδεχόμενες τουρκικές αξιώσεις και επί του Κυπριακού για τη στήριξη που παρέχει η Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον στην κρίση της Συρίας. Σε επίπεδο Ε.Ε. είναι κοινή θέση ότι η χρήση χημικών αποτελεί έγκλημα, όμως για άλλη μια φορά η Ε.Ε. ως τέτοια αδυνατεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κρίση.

σημερινή