Για να καταλάβει κανείς την απόλυτη πολιτική θύελλα εξτρεμισμού που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, αρθρογράφος των New York Times, επικαλείται το παράδειγμα της Βαϊμάρης, στη Γερμανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική οικονομία μετά από μια σειρά «δρακόντειων» περικοπών και δύο πακέτα διάσωσης ύψους 240 δισ. ευρώ αρχίζει σιγά σιγά να παρουσιάζει θετικά σημάδια. Διακρίνει κανείς την κραυγή της ακροδεξιάς να αντηχεί:

 «Εμείς οι πατέρες του πολιτισμού, ξεπουληθήκαμε στους διεθνείς τοκογλύφους». Επισημαίνει ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει εξελιχθεί από αμελητέα περιθωριακή ομάδα το 2009, στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Και σημειώνει ότι, η πιο οξεία φάση της οικονομικής κρίσης πέρασε στην Ελλάδα και πια εισέρχεται στην πιο οξεία φάση της πολιτικής κρίσης.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας εκφράζει την αμφιβολία του αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα είχε αποφύγει την καταστροφή εάν δεν βρισκόταν υπό την «ομπρέλα» της ΕΕ, όπως έγινε με την Γερμανία μετά το 1918.

Η Ευρώπη προστάτευσε την Ελλάδας παρά το γεγονός ότι το ευρώ,  υπήρξε ο βασανιστής της.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται ανάμεσα στη δημαγωγία της βίαιης δεξιάς και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται ανάκτηση όλων των κεκτημένων που έχουν χαθεί.

Και σημειώνει ότι εάν η Τρόικα ζητήσει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει. Είναι ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία να μάθει να παίζει τον ρόλο της καλής υπερδύναμης.

Αναγνωρίζει πάντως ότι η Γερμανία έσωσε από την χρεοκοπία την Ελλάδα όπως η Ε.Ε βοήθησε τη Γερμανία να ανταπεξέλθει το 1945. Έτσι μέσω της Ευρώπης η Ελλάδα κατάφερε να γλιτώσει και να μην έχει την…  μοίρα της Βαϊμάρης.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr