Γράφει ο Πανίκος Παναγιώτου, ΑΠΜΕ

Διμερή ζητήματα, το Κυπριακό, θέματα θαλασσίων ζωνών, η συριακή κρίση και η επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκαν στην αποψινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Είχε προηγηθεί 30λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου-Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν επίσης και η Χρυσή Αυγή και με αφορμή την πολύκροτη δίκη των νεοναζί στη Γερμανία που είχαν δολοφονήσει εννέα Τούρκους και ένα Έλληνα.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μετέφερε στο συνομιλητή του την πρόταση του προέδρου της Κύπρου Αναστασιάδη, τόσο για την Αμμόχωστο, όσο και για να υπάρξει συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και ό,τι σε μια τέτοια εξέλιξη θα συναντήσει και ο ίδιος τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Νταβούτογλου ήταν φιλική, συγκεκριμένη και αποδοτική. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι δύο χώρες να λειτουργούμε συντονισμένα στον κοινό μας χώρο που είναι η Μεσόγειος και η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κοινός μας στόχος είναι, βεβαίως, να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Άρα, τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε ήταν αυτά που αφορούν την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο. Η δική μας αντίληψη είναι πως η Αίγυπτος πρέπει να σταθεροποιηθεί και πρέπει να οδηγηθεί στην πλήρη αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, έτσι ώστε να εκφράζεται πολιτικά όλη η αιγυπτιακή κοινωνία και όλοι οι Αιγύπτιοι πολίτες που έχουν ως βασικό στόχο την ασφάλειά τους και την ευημερία τους.

Η τριμερής συνάντηση που είχαμε χθες το βράδυ με τους συναδέλφους μου της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας που δεν στρέφεται εναντίον κανενός και προφανώς δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία. Γιατί εμείς θέλουμε πάντα, όλες οι χώρες της περιοχής να συνεργάζονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου -πιο συγκεκριμένα του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας- να αξιοποιούμε τον πλούτο της περιοχής, να κινούμαστε από κοινού στο πεδίο της ενέργειας και φυσικά η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή.

Έχουμε, επίσης, πολύ καλή συνεργασία στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελεί διεθνή προτεραιότητα, και έχουμε ως κοινό στόχο την αποκατάσταση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης, όχι μόνο στη Συρία, αλλά σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Είπαμε επίσης αυτά που εκφράζουν την ελπίδα των κοινωνιών μας για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Οι ιδιωτικοί τομείς των δύο χωρών έχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας και θα αναλάβουμε και πάλι σχετικές πρωτοβουλίες μέσω των επιμελητηρίων ή άλλων επιχειρηματικών οργανώσεων».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Προφανώς συζητήσαμε και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Νταβούτογλου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ντάουνερ. Θα δεχθώ κι εγώ την επίσκεψη του κ. Ντάουνερ. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επειδή η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο, που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτό το μομέντουμ στο Κυπριακό για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως».

Τέλος, στην ερώτηση πώς σχολίασε η τουρκική πλευρά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε:

«Ρώτησε να πληροφορηθεί το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της συνάντησης και επανέλαβα αυτό που είπα κι εχθές, ότι πρόκειται για ένα σχήμα συνεργασίας. Τέτοια τριμερή ή πολυμερή σχήματα συνεργασίας υπάρχουν και άλλα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, κανένα δεν είναι εχθρικό προς κανένα, είμαστε ανοιχτοί για ευρύτερες συνεργασίες. Για εμάς, ούτως ή άλλως, η καλή σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι μια θεμελιώδης επιλογή. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα το κάνουμε και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας».

The YouTube ID of BcS2rzys0zY&feature=player_embedded is invalid.

 

Την Κυριακή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Ο κ. Βενιζέλος μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η τριμερής συνάντηση της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, ήταν η συνέχεια των επισκέψεων που είχαμε κάνει στο Κάιρο, και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κασουλίδης κι εγώ πριν από λίγες ημέρες. Η σημερινή συνάντηση στέλνει το μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε αυτή την τριμερή πολιτική συνεργασία, την οποία θα οργανώσουμε και σε επίπεδο υπουργικό, αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιακό, με τους πολιτικούς διευθυντές των τριών υπουργείων. Σημασία έχει να λειτουργήσουμε μέσα στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ως τρεις χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και για την ανάπτυξη. Άρα η πρωτοβουλία μας δε γίνεται σε αντίθεση με άλλες χώρες ή με άλλες πρωτοβουλίες, αλλά γίνεται συμπληρωματικά, προσθετικά.

Ο Αιγύπτιος υπουργός μάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Εμείς ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ η Αίγυπτος να ακολουθήσει ένα δημοκρατικό δρόμο που ενώνει όλη την αιγυπτιακή κοινωνία και δίνει σε όλους τους Αιγύπτιους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά και την προοπτική μιας ευημερίας, η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για όλες τις κοινωνίες μας. Η Ελλάδα, ως προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο εξάμηνο είναι έτοιμη να μεταφέρει ανάγκες και αιτήματα της αιγυπτιακής πλευράς και σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να πάρουμε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, τα διάφορα σχήματα της Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας μάς επιτρέπουν να βρούμε πόρους για θέματα κρίσιμα για τις κοινωνίες μας, όπως είναι η εκπαίδευση, η ανεργία – κυρίως η ανεργία των νέων – που είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλες τις κοινωνίες. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, ζητήματα που ενδιαφέρουν όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Η τριμερής συνεργασία δεν επηρεάζει τη διμερή συνεργασία που έχουμε και η οποία πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα στα αντικείμενα που έχουμε προσδιορίσει. Ένα βασικό αντικείμενο – όπως γνωρίζετε – είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και άρα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο. Αυτό μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με την ενέργεια, να αντλήσουμε πόρους, να δώσουμε προοπτικές ανάπτυξης στους λαούς μας».

Ερώτηση: Για αυτή τη συνάντηση θα ενημερώσετε αύριο τον ομόλογό σας τον κ. Davutoglu; 

Απάντηση: «Με τον κ. Davutoglu είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα, βεβαίως και για την Αίγυπτο, όπως θα συζητήσουμε και για τις διμερείς μας σχέσεις και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συρία. Κι εδώ, στην τριμερή συνάντηση σήμερα, μας απασχόλησε πάρα πολύ το ζήτημα της Συρίας γιατί – όπως καταλαβαίνετε – και ως χώρα αυτοτελώς, αλλά και μέσω του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική λύση, βιώσιμη λύση στη Συρία».

Ερώτηση: Για το θέμα της Χρυσής Αυγής κ. Πρόεδρε, γράφτηκε στην Αθήνα ότι είχατε κάποιες επαφές εδώ στον ΟΗΕ και ότι το έθεσαν κάποιοι συνομιλητές σας.

ΥΠΕΞ: «Όχι στον ΟΗΕ. Είχα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, στο περιθώριο, οι συνομιλητές μου μού θίγουν το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί πάρα πολύ, σχεδόν όσο και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση. Διότι το να έχεις ένα απροκάλυπτα ναζιστικό κόμμα μέσα στη Βουλή και οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο ενός τέτοιου κόμματος, είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, για τους θεσμούς της, για τη δημοκρατική της παράδοση και πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Το θέμα της Χρυσής Αυγής το θέτω εδώ και μήνες, ήδη προεκλογικά, πριν από τον Ιούνιο του 2012. Και αν αυτά που έλεγα όλους αυτούς τους μήνες τα είχαν ακούσει οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα είχαμε αποφύγει γεγονότα δυσάρεστα, δραματικά, απαράδεκτα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το συνταγματικό τόξο στην Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί. Και αυτό ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχα, τηλεφωνικά, σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου του ζήτησα να θέσει υπό την αιγίδα του τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών. Οι δε πολιτικοί αρχηγοί, τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εντός και εκτός Βουλής χωρίς μικροκομματικές αντιδράσεις και υστεροβουλίες. Διότι δεν είναι αυτό το ζήτημα τώρα. Δεν έχουμε συμβατικές πολιτικές σχέσεις, έχουμε μια κατάσταση η οποία προσβάλει τη δημοκρατία στον πυρήνα της».¨

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ έκανε, επίσης, την ακόλουθη δήλωση στην Αιγυπτιακή τηλεόραση και στον ανταποκριτή της Al Ahram στη Νέα Υόρκη Bassel Yousry:

«I repeat our commitment to the stability and the prosperity of  Egypt .  Egypt  plays always a very important role for the wider area of the Middle East and the  Eastern Mediterranean . This is something very important for us. Our bilateral relations and also this first, trilateral ministerial meeting sent a very clear message. For us the stability of  Egypt  is something important, a first priority».

Question: Regarding  Syria , is  Greece  going to support military involvement in  Syria ?

FM: «We need a political solution through a procedure of the type  Geneva  2 for  Syria . And also we need the reestablishment of the capability of the Security Council to play the main role as guarantor of the security and peace in this area and everywhere in the world».