Του Άρη Ραβανού, Το Βήμα

Έντονο οικονομικό χαρακτήρα, αναμένεται να έχει η νέα επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, όπου δυο συναντήσεις θα είναι ψηλά στην ατζέντα του: η μια με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η άλλη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, «δεξί χέρι» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο νωρίς το απόγευμα για τις ΗΠΑ, με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη και δεύτερο την Ουάσινγκτον, αφού προηγουμένως θα έχει συναντηθεί, όπως είναι προγραμματισμένο, στο Μέγαρο Μαξίμου με την τρόικα.
 
Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς παραμένει ανοικτό το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών για το οποίο δεν έχει εξευρεθεί λύση, παρά την χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του κ. Ι. Στουρνάρα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Δ. Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Αμύνης Φώφης Γεννηματά.

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται αισιοδοξία ότι μπορεί να διατηρηθεί μέρος των εργοστασίων, ενώ για το θέμα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων, έχουν λάβει σήμα από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ότι ενδέχεται να υπάρξει συνεννόηση και να μην επιστραφούν τα ποσά.

 
Η τρόικα επιμένει ότι η πορεία του προγράμματος εξαρτάται απόλυτα από τα διαρθρωτικά μέτρα, κάτι που αναμένεται να τονίσει και η κυρία Λαγκάρντ στον Πρωθυπουργό, στην συνάντησή τους, η οποία όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Βήμα, έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη, 1η Οκτωβρίου.
 
Στην έδρα του ΔΝΤ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα αναφερθεί στις προσπάθειες της κυβέρνησής του, από τον περασμένο Ιούνιο που ξεκίνησε η νέα Οδύσσεια της χώρας και θα εστιάσει στην…Ιθάκη που είναι η έξοδος στις αγορές, μέσω του στρατηγικού στόχου της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Το βασικό ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι να διαγνώσει το σχεδιασμό του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Στις ΗΠΑ, ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον κ. Μπάιντεν, έναν σταθερό σύμμαχο και φίλο της Ελλάδας, ο οποίος και έχει άριστη σχέση με την ομογένεια, εκπροσώπους της οποίας και θα συναντήσει ο Πρωθυπουργός μεθαύριο, μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στον Αγιο Νικόλα, όπου θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.
 
Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα και στους ομογενείς για να στηρίξουν την Ελλάδα με επενδύσεις, ενώ το ίδιο μήνυμα θα στείλει και στα ηγετικά στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ, με τα οποία θα συναντηθεί σε δυο διαφορετικές συνάξεις.
 
Στα πλαίσια του επενδυτικού σαφάρι,ενδιαφέρον έχει και η παρουσία του στο επίσημο δείπνο της οργάνωσης «Ελληνική Πρωτοβουλία» για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όπου και θα μιλήσει για τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία. Εκεί, όπου ενδέχεται να είναι παρών και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, θα βραβευτούν το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο θα εκπροσωπήσει ο κ. Ανδρ. Δρακόπουλος, ο Αντριου Λιβέρις και ο πρόεδρος της Coca- Cola Μουχταρ Κεντ.
 
Ξεχωριστή σημασία έχει η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, όπου πρόεδρος είναι ο Ντέιβιντ Χάρις. Εκεί ο κ. Σαμαράς, λόγω και των εξελίξεων στο θέμα της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να αναφερθεί στις κινήσεις που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση να παταχθεί το φαινόμενο του ναζισμού στην Ελλάδα.
 
Επίσης, στην Ουάσιγκτον, εκτός από τον κ. Μπάιντεν, με τον οποίο θα συζητήσουν και τα εθνικά θέματα, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει ηγετικά στελέχη της Γερουσίας, μεταξύ των οποίων και ο φιλέλληνας, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, που αποτέλεσε και τον καθοριστικό παράγοντα να ξεκλειδώσει η συνάντηση με τον Ομπάμα τον περασμένο Αύγουστο.
 
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει και στο περίφημο Ινστιτούτο Πίτερσον, ενώ θα έχει και συναντήσεις με ηγετικά στελέχη κεντρικών ΜΜΕ των ΗΠΑ.
 
Η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία
 
Η επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Αθήνα από τις ΗΠΑ αναμένεται για το απόγευμα της προσεχής Παρασκευής και αμέσως αρχίζει η προετοιμασία για την διήμερη και εξίσου σημαντική επίσκεψη στο Ισραήλ, στις 7-8 Οκτωβρίου, όπου και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών.
 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, αναπόφευκτα θα συζητηθεί και η συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ που προφέρει οφέλη και στις τρεις πλευρές και αποτελεί ζήτημα αιχμής για την πολιτική της Ουάσινγκτον στην περιοχή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, θεωρείται πολύ πιθανόν στο κοινό ανακοινωθέν των δυο πρωθυπουργών, του κ. Σαμαρά και του Μπένζαμιν Νετανιάχου, να υπάρχει σαφής αναφορά στην πρόθεση της Ελλάδας να προωθήσει διεθνείς πρωτοβουλίες για το φυσικό αέριο και να υπογράψει κοινό μνημόνιο,  κάτι που θέλουν και οι ΗΠΑ, με την Κύπρο και το Ισραήλ, για την ενέργεια και τα ύδατα στη ΝΑ Μεσόγειο.
 

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στο Ισραήλ από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, καθώς στόχος του είναι να υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δυο πλευρών και στον οικονομικό τομέα.