Όλο το χρονικό της συνταγματικής εκτροπής στην Ελλάδα και της επιβολής επισήμως πλέον ολοκληρωτικού καθεστώτος (χούντα-ιδιότυπη κοινοβουλευτική δικτατορία, δηλαδή Αποφασίζουμε και Διατάζουμε) "κοινοβουλευτικής δημοκρατίας" με διακυβέρνηση και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. 

Διαβάστε το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, πατώντας πάνω στην φωτογραφία.  

Δείτε τα βίντεο

«Τσακίστε τη Χρυσή Αυγή»: Πώς σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση

Όταν η  ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποφάσισε -μετά από κυβερνητική απόφαση- να τσακίσει τη Χρυσή Αυγή, βασικό ζητούμενο ήταν η στεγανοποίηση  των ερευνών.

Γνώριζαν πως το σύστημα  είναι διάτρητο και θα έπρεπε να παρθούν γενναίες αποφάσεις που  θα εξασφάλιζαν το απόρρητο των ερευνών. Ήταν άλλωστε γεγονός ότι στο  Σώμα το νεοναζιστικό μόρφωμα είχε πολλές  προσβάσεις και ενημέρωση  σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Η πρώτη κίνηση ήταν να ανατεθεί η έρευνα στην αντιτρομοκρατική. Μια κλειστή υπηρεσία που ασχολούνταν  ουσιαστικά με άλλο αντικείμενο και  τα στελέχη της  δεν έχουν επαφές με χρυσαυγίτες. Στη συνέχεια έψαξαν όλες τις τελευταίες κραυγαλέες περιπτώσεις στις οποίες υπήρχε από ελλιπής μέχρι περίεργη αντιμετώπιση από την Αστυνομία.  Όποιοι επελήφθησαν ή είχαν την υψηλή επιστασία απομακρύνθηκαν άμεσα… Κάπως έτσι «φαγώθηκαν» οι δύο αντιστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ και αντικαταστάθηκαν 8 επιτελικά στελέχη μεσαίας κλίμακας.

Πλέον για την υπόθεση γνώριζαν λεπτομέρειες και το συνολικό πλάνο των ερευνών τρία άτομα. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής και ο διοικητής της ΕΥΠ. Κανείς άλλος… Οι υπόλοιποι υψηλάβαθμοι αστυνομικοί είχαν αποσπασματική ενημερώση και μόνο σε ό,τι είχε να κάνει με τον τομέα τους.

Δυο ημέρες πριν  το σχέδιο «τσακίστε τη Χρυσή  Αυγή» μπει στην τελική φάση της  προέκυψε μια «επιχειρησιακή ανωμαλία». Ο επικεφαλής της Γ' Διεύθυνσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  και υπεύθυνος για την ανάλυση  και αξιολόγηση των περίπου 300 τηλεφωνικών  συνδιαλέξεων που κατέγραψε ο  κοριός, είχε συγγένεια με βουλευτή της Χρυσής Αυγής… Και εδώ η  κίνηση ήταν άμεση, αλλά προκάλεσε σοκ.  Το στέλεχος απομακρύνθηκε…

Δεν περίμεναν ότι θα συλληφθούν σαββατιάτικα…

Το μεσημέρι της Παρασκευής η αστυνομία ενημερώθηκε ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει συντάξει ένα 9σελιδο πόρισμα που χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ναζιστικό κόμμα με δομή, ιεραρχία και σκληρή πειθαρχία. Πρόκειται σαφώς για εγκληματική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1987 με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Έτσι ζητάει την άμεση σύλληψη 32 στελεχών… Μέχρι εκείνη την ώρα η έρευνα ήταν απόλυτα μυστική…

Για να θολώσουν τα νερά και να μην «ψυλλιαστούν» οι χρυσαυγίτες ότι έρχονται άμεσες συλλήψεις διαρρέουν εντέχνως ότι ο κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης θα απουσιάσει εκτάκτως το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να επισκεφθεί το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.

Η Χρυσή  Αυγή «τσιμπάει» και τα στελέχη  της εκτιμούν ότι οι επόμενες  ημέρες δεν θα έχουν συλλήψεις.  Όμως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής  στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ έχουν άλλα σχέδια… Περισσότεροι από 300 αστυνομικοί είναι σε επιφυλακή. Χωρισμένοι σε 15 κλιμάκια έχουν ενημερωθεί ότι θα κινηθούν μυστικά τα ξημερώματα, χωρίς όμως να ξέρουν που θα πάνε και ποιους θα συλλάβουν.

Στις 6 ακριβώς το πρωί του Σαββάτου τρία αυτοκίνητα της αντιτρομοκρατικής μαζί με τον εισαγγελέα φεύγουν από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας για την οδό 25ης Μαρτίου στην Πεύκη. Εκεί όπου μένει ο Νίκος Μιχαλιολάκος. Ώρα 6 και 40. Το κουδούνι χτυπάει αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής και απαντάει ο γενικός γραμματέας του κόμματος. «Αστυνομία. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος σας και πρέπει να μας ακολουθήσετε» λέει ο αστυνομικός για να απαντήσει ο αρχηγός της Χ.Α: «Οκ. Περιμένε λίγα να λεπτά να βάλω τα ρούχα μου…».

Ο Μιχαλολιάκος πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο… Δεν πρόλαβε να απομακρύνει τα τρία όπλα που κατέχει παράνομα, να κρύψει τα 43.100 ευρώ και να καταστρέψει τα  USB…

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλο οι 5 βουλευτές  που αποτελούσαν το διευθυντήριο της οργάνωσης και ουσιαστικά μπορούσαν να κινητοποιήσουν κόσμο  και τα τάγματα εφόδου βγαίνουν off.

Όλοι εκτός από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Παππά, που δεν εντοπίζεται ούτε στο σπίτι του στην Αθήνα ούτε στο Βόλο. Ό ίδιος κάνει μια ραδιοφωνική παρέμβαση, ψελλίζει ότι κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά δεν αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις του.

«Ίσως και να μην ξέρει ακόμα τι θα κάνει…» λέει στο  protothema.gr αξιωματικός που μετέχει στις έρευνες και προσθέτει «ίσως και να λειτουργεί με το νόμο της μαφίας που λέει πως όταν συλλαμβάνεται ο μεγάλος αρχηγός, ο υπαρχηγός κρύβεται για να κατευθύνει την οργάνωση…».

«Δεν τελειώσαμε με αυτούς…»

«Οι έρευνες  από την πλευρά της αστυνομίας δεν όχι μόνο δεν έχουν τελειώσει, αλλά τώρα ουσιαστικά ξεκινούν…» λέει αστυνομικός και προσθέτει: «Θα ελέγξουμε μία προς μία όλες τις  περίεργες περιπτώσεις εξαφανίσεων  αλλοδαπών. Ψάχνουμε τις διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, τον πόλεμο με τα κυκλώματα της νύχτας ειδικά στις περιοχές του Κορυδαλλού και  της Νίκαιας, όπου κυριαρχούν συμμορίες Αλβανών μπράβων. Με τη βοήθεια του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της ασφάλειας θα ασχοληθούμε με τη «θυγατρική» της Χρυσής Αυγής: την ομάδα «Κένταυρος», που στρατολογεί και εκπαιδεύει παιδιά 14, 15 και 16 ετών στα σχολεία της Αττικής».

Αξίζει να τονισθεί πως εκτός από τους 2 αστυνομικούς οι υπόλοιποι συλληφθέντες αποτελούν τους λεγόμενους «πυρηνάρχες» της οργάνωσης. Πρόκειται δηλαδή για μεσαία στελέχη που καθοδηγούν τα μέλη των ταγμάτων εφόδου.

Όμως οι συλληφθέντες (όπως προέκυψε από την ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων) βρίσκονταν στο χώρο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.. Ο αριθμός τους σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται σε εκατοντάδες…

Ψάχνουν τα όπλα και τα χρήματα της ΧΑ

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο  κομμάτι των ερευνών αφορά στον εντοπισμό και την κατάσχεση  του οπλισμού της οργάνωσης. Με αυτό ασχολείται ειδικό τμήμα της αντιτρομοκρατικής, ενώ έρευνες θα γίνουν και για  τα χρήματα της ΧΑ. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συλληφθέντων θα γίνουν φύλλο και φτερό, ενω σύντομα θα προκύψουν στοιχεία και από τις έρευνες του ΣΔΟΕ.

Σχετικό αίτημα αναμένεται να διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών ή και ωρών, από τον ανακριτή που συντονίζει την έρευνα, προς την Ένωση Εληνικών Τραπεζών

Διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με το οργανωμένο έγκλημα αναζητούν πλέον οι διωκτικές αρχές και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν έρευνες -έως και μία δεκαετία πίσω- για τυχόν στοιχεία που θα αποκαλύψουν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ως τώρα εφόδους των Αρχών σε γραφεία της Χρυσής Αυγής, συλλέγεται πλούσιο υλικό για χρηματικές συναλλαγές της οργάνωσης ή επιφανών στελεχών της από τη Δικαιοσύνη.

Η έρευνα επεκτείνεται πλέον όμως και στα Ταμεία  της Χρυσής Αυγής. Τους «δρόμους» που ακολουθεί το βρώμικο χρήμα, μέσω τραπεζικών καταθέσεων ή με μετρητά, θα αναλάβει να «φωτίσει» το ΣΔΟΕ που βρίσκεται εν αναμονή δικαστικής εντολής για να προχωρήσει στο «πάγωμα» και, εν συνεχεία, στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος και των συλληφθέντων  στελεχών του.

Σχετικό αίτημα αναμένεται να διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών ή και ωρών, από τον ανακριτή που συντονίζει την έρευνα, προς την Ένωση Εληνικών Τραπεζών. Οι τράπεζες θα κληθούν έτσι να δώσουν στοιχεία για αναλήψεις και καταθέσεις από τους λογαριασμούς της οργάνωσης. Θα αναζητηθούν  επίσης, σύμφωνα με τις εντολές που θα δώσει ο ανακριτής,  φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα ελεγχθούν για την προέλευση των χρημάτων που πρόσφεραν στην οργάνωση.

Έμπειρα στελέχη των υπηρεσιών εκτιμούν πως το βάρος τω ερευνών θα πέσει στους «τροφοδότες λογαριασμούς», για να αποδειχθεί εάν διακινείτο «βρώμικο χρήμα» από παράνομες δραστηριότητες του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και να ελεγχθεί η νομιμότητα και ο σκοπός των δράσεων της Χρυσής Αυγής στις οποίες κατέληγαν (πχ τρομοκρατία, τάγματα εφόδου κλπ). Ήδη καταρτίζεται ειδικό πλάνο για τους τομείς γύρω από τους οποίους θα περιστραφεί ο έλεγχος των «ράμπο» του ΣΔΟΕ, όπως δαπάνες για αγαθοεργίες ή μισθοδοσίες ατόμων ή ομάδων από το κόμμα, προμήθειες αμυντικού υλικού, μαζικές εκδηλώσεις, προπαγανδιστικό υλικό κλπ, αλλά και πιθανές σχέσεις των δωρητών χρημάτων και υλικού  με το οργανωμένο έγκλημα. 

Σε δύο εβδομάδες το πόρισμα των Αδιάφθορων

Μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες αναμένεται να καταθέσουν οι Εσωτερικές Υποθέσεις  της ΕΛ.ΑΣ το πόρισμα τους για  τις διασυνδέσει ΧΑ και Αστυνομίας. Τότε θα προκύψουν νέα δεδομένα στις έρευνες, καθώς είναι βέβαιο ότι οι χρυσαυγίτες είχαν μπει για τα καλά στο χώρο των ενστόλων…

Το χρονικό: 

  • Πάνω από 25 επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής σε όλη τη χώρα σε εξελιξη. Στις επιχειρήσεις μετέχουν περισσότεροι από 150 αστυνομικοί.
  • Έχουν διαταχθεί πανω από 400 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου.
  • Η κυβέρνηση εξετάζει νομοθετική παρέμβαση ώστε σε περίπτωση παραίτησης της ΧΑ τα έδρανα να μείνουν κενά.

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις από το πρωί του Σαββάτου στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε μπαράζ συλλήψεων μελών της Χρυσής Αυγής, με αποκορύφωμα τη σύλληψη αρχηγού πολιτικού κόμματος, του Νίκου Μιχαλολιάκου, και ακόμη τριών  βουλευτών, των Κασιδιάρη, Λαγού και Παναγιώταρου, οι οποίοι  βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας.

Βάσει αυτών των ενταλμάτων, συνελήφθησαν ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Αντιτρομοκρατική.

Ακολούθησαν οι συλλήψεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη, του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη και ο Γιάννης Λαγός.

Από μόνοι τους παραδόθηκαν προσερχόμενοι στη ΓΑΔΑ οι Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς καταζητούνταν ενώ πάντως ο ίδιος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωνε: «Κυκλοφορώ ελεύθερος».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου βρέθηκαν εκτός από τα τρία αδήλωτα όπλα, 43100 ευρώ, υπολογιστές και στικάκια τα οποία κατασχέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική. Τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου ήταν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο και μια κυνηγητική καραμπίνα. Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σφαίρες και φυσίγγια.

Οι συλλήψεις έγιναν για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση

Τι δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

  Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδιας, χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα αυτή, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"H έρευνα δεν σταματά εδώ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές οργανώσεις." Δόθηκε μια απάντηση από το κράτος δικαίου με την ενοποίηση των δικογραφιών εναντίον της Χ.Α. Η Ελληνική δικαιοσύνη κινήθηκε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα." δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι:

"Το κράτος Δικαίου επιβάλει τη νομιμότητα προς όλους. Η Πολιτεία ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλεσε στο ακέραιο το δημοκρατικό καθήκον της. Διαβεβαιώνω την ελληνική κοινωνία ότι η έρευνα δεν σταματάει εδώ. Κατ' εντολήν του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα συνεχιστεί προς πάσα κατεύθυνση και θα ολοκληρωθεί.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές οργανώσεις που με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος επιχειρούν να αλώσουν τη ζωή της χώρας, να υπονομεύσουν τους θεσμούς της Πολιτείας, να υποκινήσουν φυλετικό μίσος, να αμφισβητήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου διακήρυξα στο κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται ανεκτά τάγματα εφόδου.

Παρά ταύτα, η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της δημοκρατίας. Εισπράττει σήμερα την απάντηση από το κράτος Δικαίου. Η μηνυτήρια αναφορά μου προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε επισημάνει προς την ελληνική δικαιοσύνη τη δυνατότητα για πρώτη φορά να ενοποιήσει τις πολλές εκκρεμείς ενώπιόν της, δικογραφίες εναντίον της Χρυσής Αυγής, να αντιμετωπίσει έτσι ολιστικά ως εγκληματική οργάνωση, το νεοναζιστικό φαινόμενο. Η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως και η Ελληνική Αστυνομία κινήθηκαν με ταχύτητα και με αποφασιστικότητα. Τους εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου".

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη ζήτησαν και έλαβαν από τους δυο ειδικούς ανακριτές διαφθοράς οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς και τρεις από τους συνολικά 21 συλληφθέντες.

Οι υπόλοιποι έλαβαν επίσης προθεσμία για την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη για την υπόθεση αφορά την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση και της παράνομης οπλοκατοχής κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, σε περίπτωση που δεν οδηγηθεί ενώπιον των αρχών εντός 24 ωρών ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς θα πρέπει να ζητηθεί η άρση ασυλίας του από την βουλή ώστε να εκδοθεί σε βάρος του από τους ανακριτές της υπόθεσης ένταλμα σύλληψής του.

Σύμφωνα τώρα με εκτιμήσεις μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δικογραφία καθώς και οι συναφείς με αυτήν υποθέσεις, θα ανατεθούν σε ειδικό εφέτη ανακριτή λόγω της σοβαρότητας των υποθέσεων.

Παραδόθηκε ο Χρήστος Παππάς Την Κυριακή το μεσημέρι

Παραδόθηκε σήμερα, προσερχόμενος στο κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, και ο έκτος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Πρόκειται για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Χρήστο Παππά, ο οποίος, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, προσήλθε στο κτίριο της ΓΑΔΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τους δημοσιογράφους: «Ήρθα να δω τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Ζήτω η Χρυσή Αυγή!» και υψώνοντας το χέρι του στο γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον φερόμενο ως «υπαρχηγό» της Χρυσής Αυγής είναι η ίδια με τους υπόλοιπους συλληφθέντες (από τη ΓΑΔΑ στην Ευελπίδων, για να τεθεί ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή) και στη συνέχεια, πιθανότατα, θα τεθεί υπό κράτηση μέχρι την απολογία του.

Μυστήριο παραμένει πάντως, προκαλώντας προβληματισμό στις Αρχές, τι έκανε ο Χρήστος Παππάς κατά τις περισσότερες από 24 ώρες, που διέφευγε της σύλληψης.

Οι γυναίκες της ΧΑ που συνελήφθησαν – Ποιες είναι και ποιος ο ρόλος τους

Από τις συνολικά 20 συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τρεις συλληφθείσες είναι γυναίκες.

Όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στις 20 συλλήψεις βρίσκονται η σύντροφος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, η σύζυγος του επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη καθώς και μία ανθυπαστυνόμος η οποία εργαζόταν στην Ασφάλεια του Πειραιά.

Η ανθυπαστυνόμος σύμφωνα με πληροφορίες είχε και τον πιο δραστήριο ρόλο καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν τα περισσότερα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ σε ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου, η ανθυπαστυνόμος είχε στην κατοχή της: υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, πιστόλι ρέπλικα, μαχαίρι με σιδερογροθιά, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερεις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δυο χατζάρες, είκοσι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες-δυναμιτάκια και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

Δάσκαλος στην Κρήτη καταγγέλλεται για κατήχηση υπέρ της Χρυσής Αυγής

Ένας δάσκαλος που υπηρετεί σε σχολείο του δήμου Βιάννου στην Κρήτη και για τον οποίο έφτασαν καταγγελίες στην Αστυνομία πως έχει δημιουργήσει στην περιοχή ένα άτυπο… κατηχητικό σχολείο, στο οποίο μυεί τους νέους και τα παιδιά στην ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, βρέθηκε στο στόχαστρο της Αστυνομίας!

Η καταγγελία, όπως αναφέρει το cretalive.gr, ήταν τόσο σοβαρή, που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι σήμερα αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι του δασκάλου, ωστόσο δεν βρέθηκε το παραμικρό που να συνδέει τον εκπαιδευτικό με την οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Πάντως, δεν είναι ο μόνος για τον οποίο υπάρχει… στενό μαρκάρισμα για ενεργή σχέση με τη Χ.Α., από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. Και ένας εν ενεργεία πυροσβέστης, που φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα, να είναι υπεύθυνος για την τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής, στο Ηράκλειο, βρίσκεται υπό διακριτική παρακολούθηση, χωρίς πάντως να προκύπτουν κάποια αξιόποινα στοιχεία.

Κυρίως η ενασχόληση της ΕΛ.ΑΣ. με τον συγκεκριμένο ένστολο εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα, που θέλει τη Δικαιοσύνη να ελέγχει τις υπόγειες διαδρομές ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού με τη Χρυσή Αυγή.

Αυτό, πάντως, που ξεκαθαρίζεται, είναι πως οι έρευνες της Αστυνομίας σε τοπικό επίπεδο, δεν έχουν καμιά σχέση με την έρευνα που διενεργείται σε κεντρικό επίπεδο και που έχουν να κάνουν με τις εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης.

Η άφιξη της Ε. Ζαρούλιας και της κόρης της Ουρανίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων

"Είμαι περήφανη για τον πατέρα μου, όπως θα όφειλε κάθε παιδί του οποίου ο πατέρας γίνεται θύμα πολιτικής δίωξης. Δεν μας τρομάζει τίποτα", δήλωσε πριν λίγο, εξερχόμενη του κτιρίου της Γ..Α.Δ.Α, η κόρη του Ν.Μιχαλολιάκου, Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Να θυμίσουμε ότι ήταν ξημερώματα όταν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έφτασαν στην οικία του Νίκου Μιχαλολιάκου στην Πεύκη, για να του περάσουν χειροπέδες.

«Ήρθαμε να σας συλλάβουμε» του είπαν μόλις τους άνοιξε την πόρτα.

Ενημερώθηκε ότι ενεργοποιήθηκε η παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, καθώς έχει τεκμηριωθεί ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

Δεν προέβαλε καμία αντίσταση, όπως λένε οι πληροφορίες, και ακολούθησε τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής στη ΓΑΔΑ.

Το κουβάρι για να ξηλωθεί μια και καλή η Χρυσή Αυγή άρχισε να… ξετυλίγεται στις 06:40 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ήταν η ώρα που εισαγγελέας και άνδρες της αντιτρομοκρατικής χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού του Νίκου Μιχαλολιάκου στην Πεύκη.

Η πρώτη νύχτα των Χρυσαυγιτών στο κελί

Στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής διανυκτέρευσε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος,  Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό και Νίκο Μίχο, οι οποίοι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στα κρατητήρια της Ασφάλειας.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε την επικοινωνία μεταξύ των τεσσάρων βουλευτών με τον αρχηγό τους.

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου απεικονίζουν τους συλληφθέντες πίσω από τα «κάγκελα» της Ευελπίδων.

Στις δύο από αυτές διακρίνεται ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ στις άλλες δύο απεικονίζονται ο Νίκος Μίχος και ο Παναγιώτης Λαγός.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν πρώτα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Πιέρρο, και στη συνέχεια στον αρμόδιο ανακριτή. Ομάδα 16 εισαγγελέων άσκησαν τη δίωξη κατά των συλληφθέντων βουλευτών.

Κατά την άφιξή τους στην Ευελπίδων, η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, αγκάλιασε τον άντρα της και του είπε: «Αγάπη μου, τους ξεφτίλισες, ζήτω η Χρυσή Αυγή!». Η κόρη του, Ουρανία, φίλησε τον πατέρα της, φωνάζοντας «μπαμπά, μπαμπά!» και στη συνέχεια έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά της μητέρας της.

«Δεν λυγίζουμε, κουφάλες!» φώναξε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι τέσσερις βουλευτές του ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη, μαζί με άλλους τρεις από τους συνολικά 20 συλληφθέντες.

Οι υπόλοιποι έλαβαν επίσης προθεσμία, αλλά για την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη για την υπόθεση αφορά στην κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση και της παράνομης οπλοκατοχής κατά περίπτωση.

Ζήτημα ανακύπτει με τον βουλευτή Επικρατείας της ΧΑ, Χρήστο Παππά, που παραμένει ασύλληπτος.

Χρήστος Παππάς: «Εγώ κυκλοφορώ ελεύθερος. Δεν είδα κανέναν» 

 

 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, παρεμβαίνοντας στον Real FΜ, στην έκτακτη εκπομπή με τον Γιάννη Παπαδόπουλο και τον Άκη Παυλόπουλο, δήλωσε όταν ήδη οι Αρχές είχαν συλλάβει το κ. Μιχαλολιάκος και άλλα μέλη της ΧΑ.

«Η συγκυβέρνηση τρέμει τις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Παππάς.

«Η κατοχική κυβέρνηση προβαίνει σε πρωτοφανείς παράνομες διώξεις εναντίον βουλευτών και με αυτά που κάνει θα έρθει η στιγμή που θα λογοδοτήσει ενώπιον του λαού. Η κυβέρνηση αυτή συνιστά μια εγκληματική οργάνωση, που σε συνεργασία με την Tρόικα καταστρέφει την πατρίδα», είπε και κάλεσε τους «Έλληνες εθνικιστές σε αγωνιστική εγρήγορση».

«Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο. Αυτό δεn θα γίνει», κατέληξε.

Η στιγμή της μεταγωγής των συλληφθέντων της Χρυσής Αυγής στην Ευελπίδων 

Στο κτίριο 16 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων οδηγούνται αυτήν την ώρα οι 19 συλληφθέντες για τη συμμετοχή τους στην «εγκληματική οργάνωση» Χρυσή Αυγή.

Πρώτος από το κτίριο της ΓΑΔΑ βγήκε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, με χειροπέδες, συνοδευόμενος από άνδρες της ΕΚΑΜ.

Ο Μιχαλολιάκος γνώριζε ότι θα του δεσμεύσουν τους λογαριασμούς
Τον ασφυκτικό κλοιό της δικαιοσύνης φαίνεται ότι είχε αισθανθεί ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη σύλληψή του γι' αυτό και επιχείρησε να ρυθμίσει τις βασικές οικονομικές εκρεμμότητες και να περισώσει ότι μπορούσε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής έστειλε εχθές, λίγες ώρες δηλαδή πριν συλληφθεί, έγγραφο αίτημα προς της αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής προκειμένου να διακοπεί η παρακράτηση ποσοστού 20% υπερ κόμματος από τις βουλευτικές αποζημιώσεις των βουλευτών του.

Το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σε 1.169 ευρώ απο κάθε βουλευτή που σημαίνει ότι μηνιαίως οδηγούνταν στο ταμείο του κόμματος περίπου 21.000 ευρώ.

Η κίνηση αυτή του κ. Μιχαλολιάκου, ο οποίος ήταν εκείνος που όταν το κόμμα του μπήκε στη Βουλή, είχε ορίσει να παρακρατείται από τους χρυσαυγίτες βουλευτές το 1/5 της αποζημίωσής τους υπέρ του κόμματος, ερμηνεύεται ως ένδειξη της πεποίθησης του ότι θα ακολούθησε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος, στους οποίους είναι δικαιούχος ο ίδιος.

Έτσι, εφεξής οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα εισπράττουν το σύνολο της βουλευτικής αποζημίωσης που δικαιούνται και δεν θα τους παρακρατείται κανένα ποσό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλους συναδέλφους τους, που το παρακρατούμενο ποσοστό κυμαίνεται από 5% ως 10% και στην περίπτωση του ΚΚΕ φθάνει στο 100%. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν την πιθανολογούμενη δέσμευση των παρακρατούμενων χρημάτων για να μπορούν, προφανώς, να χρηματοδοτούν απευθείας οι ίδιοι τις ακτιβιστικές δράσεις της οργάνωσης.

Το «μήνυμα», εξάλλου, ότι επίκειται ο οικονομικός στραγγαλισμός της Χρυσής Αυγής εστάλη ήδη με την προαναγγελθείσα κυβερνητική απόφαση να νομοθετηθεί η αναστολή της κρατικής επιχορήγησης σε κόμματα των οποίων διώκονται για τη συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.

 
Ποιος είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος
 

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος γεννήθηκε το 1957. Το 1973, σε ηλικία 16 ετών, εντάσσεται στη ακροδεξιά οργάνωση του Κωνσταντίνου Πλεύρη «4η Αυγούστου», στην οποία παραμένει και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, στο Μαθηματικό της Αθήνας.

Τον Ιούλιο του 1974 συλλαμβάνεται έξω από τη Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι, διαμαρτυρόμενος για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η δεύτερη σύλληψη γίνεται το 1976, για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του εκτελεσθέντα από τη «17 Νοέμβρη» βασανιστή της χούντας, Ευάγγελου Μάλλιου.

Το 1978 συλλαμβάνεται εκ νέου μαζί με άλλους για σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα του αφαιρείται ο βαθμός του αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων.

Παραπέμπεται στον ανακριτή για παράβαση του νόμου «περί καταστολής της τρομοκρατίας» σε βαθμό κακουργήματος και στη συνέχεια για παράβαση του νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών» ως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μαζί με τους Α. Καλέντζη, Α. Πρωτοπαπά, Θ. Παπουτσά, Λ. Παξινόπουλο, Ν. Τσάμη, Ι. Γιαννόπουλο και συντονιστή το λοχαγό Τζαβέλα.

Μετά από μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών. Σύμφωνα με έγγραφα της εποχής, κατά τη δεύτερη κατάθεσή του έδωσε στην αστυνομία 8 ονόματα συνεργατών του, που οι ποινές τους κυμάνθηκαν από 5 μέχρι 12 χρόνια φυλάκιση.

Το 1980 ιδρύει τη Χρυσή Αυγή, η οποία παίρνει μέρος στις δημοτικές εκλογές του 2010. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Στις 17 Ιανουαρίου 2011 ο Νίκος Μιχαλολιάκος χαιρετά ναζιστικά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι 4 συλλήψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, δεν είναι άγνωστος με τη Δικαιοσύνη, καθώς έχει συλληφθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ενώ μάλιστα είχε καθαιρεθεί και απ 'τον βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού για εκρηκτικά.

Για πρώτη φορά η δράση του γίνεται ευρύτερα γνωστή όταν συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1974 έξω από την Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι, διαμαρτυρόμενος για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Το 1976, συλλαμβάνεται και πάλι για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του εκτελεσθέντα από τη 17 Νοέμβρη, βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου.

Στις 31 Ιουλίου 1978, ανακοινώθηκε η σύλληψή του μαζί με άλλους για σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα καθαιρέθηκε από το βαθμό του αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων. Αρχικά παραπέμφθηκε στον ανακριτή για παράβαση του νόμου 774/78 "περί καταστολής της τρομοκρατίας" σε βαθμό κακουργήματος. Με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου παραπέμφθηκε στο πενταμελές εφετείο για παράβαση του νόμου 495/76 "περί όπλων και εκρηκτικών υλών" ως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μαζί με τους Α. Καλέντζη, Α. Πρωτοπαπά, Θ. Παπουτσά, Λ. Παξινόπουλο, Ν. Τσάμη, Ι. Γιαννόπουλο και "συντονιστή" τον λοχαγό Τζαβέλα. Μετά από μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών. Υπάρχουν έγγραφα της εποχής που θέλουν τον Νίκο Μιχαλολιάκο, κατά τη δεύτερη κατάθεσή του στις 27-7-1978, να καταδίδει στην Αστυνομία τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε. Ο Μιχαλολιάκος φέρεται να έδωσε 8 ονόματα συνεργατών του, που οι ποινές τους κυμάνθηκαν από 5 μέχρι 12 χρόνια φυλάκιση, ενώ η ποινή του Μιχαλολιάκου περιορίστηκε στους 13 μήνες.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 συλλαμβάνεται για μια ακόμα φορά στα πλαίσια της έρευνας για την δράση της Χρυσής Αυγής και με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στάθηκε η αφορμή ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση να ξεκινήσει συστηματική έρευνα σε για την δράση της Χρυσής Αυγής.

Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα και σε άλλη μία σύλληψή του η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνοδεύεται από βαριά ποινή.

 

Ποιος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης
 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1980 και σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παθιασμένος με το στρατό, υπηρέτησε, κατα δήλωση του πατέρα του, στην 35 Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο. Στη Χρυσή Αυγή εντάχθηκε απο νωρίς και μάλιστα απέκτησε το ψευδώνυμο “προστατευόμενος”.

Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Τομέας Χ”.

Στις εκλογές του 2012 εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους από το κόμμα του.

Η δίκη για τα γεγονότα του 2007

Ο Η. Κασιδιάρης κατηγορήθηκε για συνέργεια σε ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο πέντε άγνωστοι δράστες το 2007 επιτέθηκαν σε καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών με γκλοπ και αφού τον τραυμάτισαν με μαχαίρι στο οπίσθιο τμήμα του δεξιού μηρού του αφαίρεσαν την ταυτότητά του διά της βίας.

Στη συνέχεια, κατά το κατηγορητήριο, διέφυγαν με αυτοκίνητο, που τους παρείχε ο Κασιδιάρης, την πινακίδα του οποίου είχε σημειώσει αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με έρευνα της αστυνομίας, το αυτοκίνητο ήταν μισθωμένο στο όνομά του.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την ώρα την εν λόγω επίθεσης, βρισκόταν σε ραντεβού στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, ως ιατρικός επισκέπτης, και ότι το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, ισχυρισμό που διαψεύδουν αυτόπτες μάρτυρες. Το 2013 ο Ηλίας Κασιδιάρης αθωώθηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων λόγω αμφιβολιών.

Το επεισόδιο σε τηλεοπτική εκπομπή

Τον Ιούνιο του 2012, ο Ηλίας Κασιδιάρης βρισκόταν στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή πρωινό ΑΝΤ1 μαζί με τις υποψήφιες βουλευτές Ρένα Δούρου και Λιάνα Κανέλλη. Μετά απο έντονη λεκτική αντιπαράθεση και ερωτήσεις για τη δικαστική του εκκρεμότητα ο Ηλίας Κασιδιάρης πέταξε ένα ποτήρι με νερό εναντίον της Ρένας Δούρου. Η Λιάνα Κανέλλη αντέδρασε ένατονα και τότε ο Ηλίας Κασιδιάρης άρχισε να τη χτυπάει με μπουνιές.
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, έδωσε εντολή να συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία για το αδίκημα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης,αφού μετά τη διάλυση της Βουλής, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν καλυπτόταν πλέον από βουλευτική ασυλία και ως εκ τούτου μπορούσε να συλληφθεί. Ο Κασιαδιάρης εξαφανίστηκε και ήταν καταζητούμενος από την αστυνομία μέχρι το πρωί της 9ης Ιουνίου 2012, οπότε εξέπνευσε η προθεσμία του αυτόφωρου .

Μετά το περιστατικό αρκετά πολιτικά κόμματα πρότειναν τον αποκλεισμό των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής από κάθε προεκλογική συζήτηση. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όμως, μετά από έκτακτη σύσκεψη, ανακοίνωσε πως “από καμιά διάταξη του Συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλεισμός από τη συζήτηση οιουδήποτε κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012”

*Τηρουμένων των αναλογιών και για λόγους δεοντολογίας διαβάστε και αυτά 
 
Σε λίγο δημοσίευση και ανάρτηση με αποκαλύψεις που προκαλύν ανατριχίλα…