Οι τροϊκανοί έφυγαν και άφησαν πίσω τους τον Στουρνάρα να βράζει στο ζουμί του, καθώς αν δεν κλειδώσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, η δόση του 1 δισ. ευρώ βρεθεί στον αέρα. Η τρόικα δεν κάνει πίσω σε τίποτε και δεν πρόκειται να δεχθεί “μαϊμού” πρωτογενές πλεόνασμα.

Έντρομος ο Στουρνάρας από την αποχώρηση της Τρόικας, υπέγραψε απόφαση που λύνει τα χέρια του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, κ. Θεοχάρη, να μαζέψει όπως όπως όλα εκείνα τα έσοδα που θα του διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Ιούλιο, άλλωστε, η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ, είχε εκφράσει επισήμως έντονες επιφυλάξεις για τη δυνατότητα εξασφάλισης εσόδων στο 0,4% του ΑΕΠ το 2014 και 1,5% του ΑΕΠ την επόμενη τριετία, από την αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών. Στην ουσία η απόφαση απελευθερώνει κονδύλι που ήταν αναγκαίο για τη καταβολή υπερωριών στους εφοριακούς που θα απασχολούνταν στα ειδικά απογευματινά συνεργεία ελέγχου ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει όλο το βάρος των προληπτικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ και δευτερευόντως στην Οικονομική Αστυνομία.

Από εκεί και πέρα ο κ. Στουρνάρας πρέπει να βγάλει πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ για φέτος, από 400-500 εκατ. ευρώ που ήταν οι προβλέψεις του. Και αυτό γιατί μπορεί μεν οι ηγεσίες της ευρωζώνης να θέλουν το πλεόνασμα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα για πολιτικούς -και χρηματοδοτικούς- λόγους, εντούτοις οι τεχνοκράτες εξέφρασαν στον Γιάννη Στουρνάρα αντιρρήσεις για μια σειρά εφάπαξ (one off) μέτρα που πέρασε το υπουργείο ώστε να υπολογιστεί το πλεόνασμα. Οι καθυστερήσεις, αλλά και διαφωνίες για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού τόσο του 2014, όσο και της περιόδου 2015-2016 μπορούν εύκολα τώρα να κρυφτούν πίσω από την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Όσο δεν ξεκαθαρίζεται το τοπίο εκεί, τα ελληνικά θέματα δεν προχωρούν.

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που έχει ήδη προσθέσει 1 δισ. στο χρηματοδοτικό κενό του 2013 παραμένει ταμπού για την κυβέρνηση. Είναι σαφές πως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία οι πιέσεις θα γίνουν αφόρητες. Υπάρχει και το μεγάλο αγκάθι των ANFAs, δηλαδή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. και για τα οποία πιέζει το ΔΝΤ, το οποίο περιμένει να μάθει από το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το γεγονός ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες αρνούνται να τα μεταφέρουν στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί κρατική χρηματοδότηση. Τέλος, η τρόικα θέλει ονόματα για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Επιμένει να τηρηθούν όλα για όσα έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά.

πηγή