Στην «επίθεση» περνάει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επιδιώκοντας μοχλό, καθώς το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης επιστρέφει στη χώρα από την οποία ξεκίνησε, επισημαίνει το Bloomberg.

«Παίρνοντας μέτρα εναντίον ενός εθνικιστικού κόμματος που συνδέεται με μια δολοφονία και δηλώνοντας στην Ευρώπη ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό είναι καλύτερα του στόχου, ο Α. Σαμαράς θέλει περισσότερη βοήθεια για μια χώρα που ήδη έχει λάβει 240 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις», αναφέρει στο κείμενο του Bloomberg.

«Ο Α. Σαμαράς βρίσκεται υπό συνεχή πίεση στο εσωτερικό εξαιτίας του υψηλού επιπέδου απελπισίας και οργής των πολιτών», δήλωσε ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής μελετών στο European Policy Center στις Βρυξέλλες, στις 11 Οκτωβρίου. «Χρειάζεται στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους και την ίδια στιγμή πρέπει να δείξει στους Έλληνες ότι παζαρεύει σκληρά. Στο τρέχον περιβάλλον, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα αισθανόταν ισχυρή και άνετη».

Το πλεονέκτημα του Α. Σαμαρά
Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Α. Σαμαράς μπορεί να στηριχτεί σε δύο πλεονεκτήματα που έλειπαν από τους προκατόχους του στη διάρκεια της κρίσης: περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ένα χρόνο πριν από το στόχο, και προβλέπει οικονομική ανάπτυξη το 2014, για πρώτη φορά από το 2007. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα του 9% από περίπου 18% πριν από ένα χρόνο.

Η δημοσιονομική θέση είναι σημαντική διότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν τον περασμένο Νοέμβριο να «εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια» με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Αυτή η μάχη θα δοθεί όσο η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ που αρχίζει τον Ιανουάριο, ενώ οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν το Μάιο. Και οι δύο περιπτώσεις θα αυξήσουν το πολιτικό διακύβευμα για τον Α. Σαμαρά, το κόμμα του οποίου παλεύει «στήθος με στήθος» με το ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Πριν από οποιαδήποτε τρίτη διάσωση, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, που εκτιμάται στα 4,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Και αυτό διότι το ΔΝΤ, απαιτεί 12μηνη εγγύηση χρηματοδότησης για την Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσει να δανείζει.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει ακόμη να εμφανίσει πρόοδο στις πτυχές της οικονομικές αναδιοργάνωσης, που περιλαμβάνει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, για να κερδίσει την εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά έχει μικρά περιθώρια στο εσωτερικό για να επιβάλλει περαιτέρω λιτότητα. Η δημόσια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε σημείο που η δημοκρατία να βρίσκεται «υπό σοβαρή πίεση», αναφέρει το βρετανικό think tank, Demos.

«Είναι συγκλονισμένη από την εξαιρετικά υψηλή ανεργία, την κοινωνική αναταραχή, την ενδημική διαφθορά, και μια σοβαρή απογοήτευση για το πολιτικό κατεστημένο», αναφέρει σε report του το Demos, τονίζει το Bloomberg.

Σύμφωνα εξάλλου με research note της Barclays PLc, «η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα πιθανώς θα είναι ξανά στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Αλλά καθώς διαφαίνεται κάποια θετική ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα θέλει επίσης να δρέψει τα πολιτικά οφέλη και να πιέσει την τρόικα να χαλαρώσει τους όρους ύστερα από τις καλές επιδόσεις, από τα μέσα του περασμένου έτους».

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr