Εκπνέει στις 17 Οκτωβρίου η χρονική προθεσμία για την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται σαφής λύση στον ορίζοντα.

Η κατάσταση για την επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών παραμένει ρευστή, καθώς ο Λευκός Οίκος απέρριψε την Τρίτη το νέο σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, για αύξηση του ορίου του χρέους της μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν αποτυχία για την επίτευξη συμφωνίας έως την Πέμπτη, και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια όπου βρίσκεται, θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού Δημοσίου προς τους πιστωτές του.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με τον κ. Λιού στον Λευκό Οίκο.

Εν τω μεταξύ, λύση στο αδιέξοδο επιχειρεί να δώσει και η Γερουσία, όπου εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για μία προσωρινή συμφωνία που θα αύξανε το όριο δανεισμού έως τις 7 Φεβρουαρίου του 2014, και θα διασφάλιζε παράλληλα τη χρηματοδότηση της εν μέρει «κλειδωμένης» ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως τα μέσα Ιανουαρίου. Εκατοντάδες ομοσπονδιακές υπηρεσίες παραμένουν κλειστές λόγω μη χρηματοδότησης από την 1η Οκτωβρίου.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών στη Γερουσία αναμένεται να συνεχιστούν λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Ομπάμα-Λιού.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε απόψε ότι θέτει το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική.

Επίσης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική τέθηκαν από τον Fitch η αξιολόγηση όλων των αμερικανικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο οίκος ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο.

Σχολιάζοντας, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.