Η εικόνα του επιχειρηματία που ζούσε παρασιτικά σε βάρος της κοινωνίας έχει ξεθωριάσει και τη θέση στην αντίληψη των πολιτών σταδιακά παίρνει εκείνος που μοχθεί και με τις δράσεις του διατηρεί ή και δημιουργεί θέσεις εργασίας. 

Στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στους επιχειρηματίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι πολίτες για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση σύμφωνα με το ΒΗΜΑ.

Οι βίαιες αλλαγές που συνέβησαν τα τελευταία 4 χρόνια στο οικονομικό μοντέλο της χώρας αντικατοπτρίζονται στην έρευνα της κοινής γνώμης σχετικά με την Επιχειρηματικότητα και την Οικονομική κρίση που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research.

H απογοήτευση για το πολιτικό προσωπικό είναι διάχυτη. Παράλληλα η εικόνα του επιχειρηματία που ζούσε παρασιτικά σε βάρος της κοινωνίας έχει ξεθωριάσει και τη θέση στην αντίληψη των πολιτών σταδιακά παίρνει εκείνος που μοχθεί και με τις δράσεις του διατηρεί ή και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Παραμένουν βεβαίως περισσότερες οι αρνητικές γνώμες (56,7%) για τον επιχειρηματικό κόσμο στην Ελλάδα σε σχέση με τις θετικές (41,9%), καθώς τη χρυσή δεκαετία πριν από ξέσπασμα της κρίσης πολλές εταιρίες είχαν συνδέσει το όνομά τους με οικονομικά σκάνδαλα.

Ειδικότερα με ποσοστό 69,5% οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο ότι μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση έναντι μόλις 10,3% των πολιτικών.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό (74,6%) που πιστεύει ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση έναντι 16,6% του δημοσίου τομέα.

Επίσης, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, στην ερώτηση για το ποια επαγγελματική κατηγορία μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας στην πρώτη θέση με ποσοστό 78,8% φιγουράρει ο επιχειρηματίας και ακολουθούν ο αγρότης με 54,2%, ο έμπορος με 26,7% και ο ελεύθερος επαγγελματίας επιστήμονας με 17,2%.

Το top 10 των επιχειρηματιών

Τέσσερις έμποροι, τρεις βιομήχανοι, ένας τραπεζίτης, ένας επιχειρηματίας από τις αερομεταφορές και ένας επενδυτής από το εξωτερικό βρίσκονται στο top 10 της επιχειρηματικότητας σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research. Κοινό στοιχείο των επιχειρηματιών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες θετικές γνώμες είναι ότι οι εταιρίες τους δεν γιγαντώθηκαν από τις συναλλαγές με το δημόσιο.

Η "λίστα":

1. Γεράσιμος Σκλαβενίτης

2. Γιώργος Γεράρδος

3. Απόστολος Βακάκης

4. Μιχάλης Σάλλας

5. Θεόδωρος Βασιλάκης

6. Ευάγγελος Μυτιληναίος

7. Σπύρος Θεοδωρόπουλος

8. Πάνος Γερμανός

9. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

10. Ιβάν Σαββίδης

euro2day.gr