Περίπου 50.000 δανειολήπτες με προσημειωμένα ακίνητα για τους οποίους έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής τα τελευταία έξι χρόνια θα βρεθούν στο στόχαστρο, εφόσον αρθεί η οριζόντια απαγόρευση στη διενέργεια πλειστηριασμών.

Περίπου 62.000 ακίνητα, κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και εξοχικά κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί από την 1η Ιανουαρίου του 2014, σύμφωνα με το Εθνος, εφόσον αρθεί οριζόντια η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών.

Πρόκειται για τον αριθμό των δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν εκδώσει τα τελευταία έξι χρόνια, διαταγές πληρωμής, καθώς οι περίπου 50.000 δανειολήπτες και συνάμα ιδιοκτήτες των υποθηκευμένων ακινήτων βρέθηκαν στο «κόκκινο".

Πενήντα σπίτια την ημέρα σε πλειστηριασμό από το Υπ. Οικονομικών

Την ίδια στιγμή, πενήντα σπίτια την ημέρα βγάζει στο σφυρί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες δήμευσαν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών της χώρας από φορολογούμενους με οφειλές πάνω 100.000 ευρώ προς το δημόσιο. Όπως προκύπτει από αυτά, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 έχουν διενεργηθεί 10.775 προγράμματα πλειστηριασμού με τις διαταγές αυτές να αντιστοιχούν σε περίπου 50 ακίνητα την ημέρα στην διάρκεια αυτού του οκταμήνου.

Το «κρεσέντο» σε αυτό το πρόγραμμα δίνουν δύο εφορίες στην Πάτρα. Μόνο η Δ.Ο.Υ Γ΄ Πατρών εξέδωσε σε αυτό το διάστημα 611 προγράμματα πλειστηριασμών και η Α΄ Πατρών άλλα 480.
Και ακολουθεί η Δ.Ο.Υ Παλλήνης στην Αττική με 557 ακίνητα, η Δ.Ο.Υ Νέα Ιωνίας επίσης στην Αττική με 405 και η Δ.Ο.Υ Περιστερίου με 319. Όπως καταδεικνύουν τα ίδια στοιχεία αρκετούς φορολογούμενους με σοβαρά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχει και η Ρόδος που στο οκτάμηνο κατάσχεσε και εν συνεχεία έβγαλε σε δημοπρασία ακίνητα από 278 οφειλέτες.
Οι πλειστηριασμοί στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών έχουν πάρει μορφή επιδημίας, αφού η εντολή η οποία έχει δοθεί σε κεντρικό επίπεδο είναι να «κατάσχεται για ότι δεν μπορεί να εισπραχθεί».

bankingnews.gr