Το ερώτημα είναι αν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος μπορούν

Γράφει ο Ειδικός συνεργάτης, ΒΗΜΑ 

Ο «αγία τριάδα» της τρόικας προσήλθε την Τρίτη στις διαπραγματεύσεις με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, διατηρώντας το γνωστό υπεροπτικό ναπολεόντειο ύφος.

 
Αφού συζήτησαν κατ' ιδίαν,επί δεκαπέντε λεπτά με τον κ. Ι.Στουρνάρα, μπήκαν στην αίθουσα των συζήτησεων,όπου τους περίμεναν περίπου 40 στελέχη της ελληνικής διοίκησης.
 
Και εκεί ο Πωλ Τόμσεν άρχισε να επιτιμά συλλήβδην πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες λέγοντας χαρακτηριστικά «Μην λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα,γιατί απλά θα τα πάρετε».
 
Όπως ήταν φυσικό η ατμόσφαιρα ηλεκτρίσθηκε.
 
Οι Έλληνες υπηρεσιακοί παράγοντες παρέθεσαν τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και επέμειναν ότι οι τρέχουσες δημοσιονομικές εξελίξεις έχουν ξεπεράσει κι αυτούς και τα απογοητευτικά σενάριά τους, τα οποία κατασκεύασαν τον περασμένο Ιούνιο και έκτοτε δογματικά δεν μετακινούνται απ' αυτά.
 
Τότε,αξιολογώντας την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων, απεφάνθησαν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα προσεγγίσει τα 2,9 δισ. ευρώ και η κάλυψή του θα απαιτήσει μέτρα εισπρακτικά και άλλα γενικής εφαρμογής.
 
Παρ' ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες επέμεναν ότι ο Ιούνιος δεν αποδίδει την πραγματικότητα και ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους τα πράγματα θα αλλάξουν,εκείνοι δεν μετακινήθηκαν ούτε πόντο.
 
Η πραγματικότητα όμως τους ξεπέρασε όλους, ακόμη και τον φύσει αισιόδοξο υπουργό Οικονομικών. Οι Έλληνες, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των περισσοτέρων,ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους.
 
Παρά το τριπλό βάρος των φόρων στ΄ ακίνητα και τις επιβαρύνσεις του φόρου εισοδήματος προσέτρεξαν στις Εφορίες και απέδωσαν τα οφειλόμενα.
 
Έτσι η εξέλιξη των εσόδων υπήρξε απρόσμενη. Τα στοιχεία του δεκάμηνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου αναιρούν τις μετριοπαθείς προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, βάσει των οποίων καταρτίσθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
 
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ, που επιβεβαιούμενο μεταβάλλει τη δημοσιονομική βάση κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2014 και αναιρεί πλήρως τις απόλυτα απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας.
 
Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν στο Βήμα ότι «τους αποδείξαμε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις είναι πολύ διαφορετικές από τις τις προγνώσεις τους, αλλά αυτοί είναι κολλημένοι στους υπολογισμούς τους, ωσάν να είναι ρομπότ». Και εξηγούν ότι «το δημοσιονομικό κενό των 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που οι τροΐκανοί υπολογίζουν δεν προκύπτει, είναι η πρόγνωσή τους ανεδαφική, σχεδόν ιδεοληπτική, δεν στέκεται τεχνοκρατικά και επιστημονικά, είναι ευθέως πολιτική και θέλει πολιτική αντιμετώπιση».
 
Στελέχη της Διοίκησης, που χρόνια τώρα διαπραγματεύονται με την τρόικα, είναι αυτή τη φορά εξοργισμένοι και δεν διστάζουν να μεταφέρουν στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό να τους αντιμετωπίσει όπως τους αρμόζει.
 
«Πάρτε τους από δω» είναι η απαίτησή τους, «μόνο ζημιά κάνουν πια στην οικονομία» φωνάζουν αγανακτισμένοι.
 
Κατά τα φαινόμενα, μάλλον έχει φθάσει η στιγμή για μια ελεγχόμενη πολιτική σύγκρουση με την τρόικα, αφού βεβαίως προηγουμένως «χτιστεί» το επιχείρημα της δημοσιονομικής προόδου και παρουσιαστεί με τη δέουσα ένταση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το ερώτημα είναι οι κκ. Αντ. Σαμαράς και  Ευ. Βενιζέλος νιώθουν ασφαλείς και σίγουροι να την επιχειρήσουν;