Το κακό κάρμα της ΕΡΤ της «παρατυπίας» και αδιαφάνειας φαίνεται ότι κυνηγά κατά πόδας τον μεταβατικό φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τη «ΔΤ» που όπως φαίνεται – καθώς το ψάρι βρομάει από το κεφάλι – θα το κληροδοτήσει και στον επίσημο οργανισμό, τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

Οι κολλητοί – πράσινης απόχρωσης ή άτομα που μεγαλούργησαν σε πράσινα περιβάλλοντα κατά μια διαβολική σύμπτωση – έχουν τον αξεκόλλητο και ο διαγωνισμός σε μεγάλο βαθμό γίνεται για τα μάτια του απορημένου κόσμου που ενώ είχε πεισθεί ότι το «μαύρο» στην ΕΡΤ έπεσε για να καθαρίσει η κόπρος, στην πορεία έρχεται η νέα «τάξη πραγμάτων» για να διαπιστώσει ότι αυτό ήταν προσχηματικό και όνειρο απατηλό. Τουλάχιστον αναφορικά με τη στελέχωσή του.

Η ανακολουθία των λόγων του κύριου Π.Καψή και των έργων και ημερών της ΔΤ είναι πλέον commodity. Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας ούτε για εκτόξευση λάσπης στον ανεμιστήρα. Η υπόθεση «αδιαφάνεια» έλκει την εξήγησή της από το γεγονός ότι διενεργήθηκε ένας  «διαγωνισμός» – παγκόσμιας πρωτοτυπίας βάσει τυπικών προσόντων εντελώς ανακόλουθη πρακτική για έναν ειδησεογραφικό οργανισμό που υποτίθεται έρχεται για να αντικαταστήσει την «αμαρτωλή ΕΡΤ» των «ημετέρων. Και τούτο γιατί σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου η επιλογή γίνεται βάσει των αναγκών του σταθμού και των επιδόσεων η της ειδικότητας  του δημοσιογράφου  με δεδομένη φυσικά την ύπαρξη και των τυπικών προσόντων. Στη συνέχεια όλα πήραν τον στραβό τους δρόμο φυσικά. Ενώ αρχικά ο διαγωνισμός προέβλεπε πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας, στην πορεία αυτό άλλαξε καθώς αναγνωρίστηκαν μόνο πέντε χρόνια, γεγονός που αφαιρεί το δικαίωμα από τη ΔΤ να στελεχωθεί από ικανά και έμπειρα στελέχη στα οποία και η ίδια είχε επενδύσει στο παρελθόν (ως ΕΡΤ).

Οι ιθύνοντες και το επιτελείο του υφυπουργού Δημόσιας Τηλεόρασης – καίτοι καλός δημοσιογράφος στο παρελθόν με περγαμηνές από διοικητικούς θώκους στον ΔΟΛ – δεν μπήκαν στον κόπο να προβλέψουν ότι θα χρειάζονταν άτομα με ειδικές γνώσεις και εμπειρία για εξειδικευμένα ρεπορτάζ (ιατρικό, οικονομικό, διπλωματικό, εργατικό, ασφαλιστικό, οικονομικό κλπ).

Στον διαγωνισμό υποβαθμίζονται τα  πτυχία της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  και με εντελώς παράλογο τρόπο δίνεται προβάδισμα στους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  η τεχνικής εκπαίδευσης. Προς επίρρωση αυτού, ο βαθμός του πτυχίου ΑΕΙ πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 40, ενώ όλοι οι άλλοι τίτλοι και απολυτήρια πολλαπλασιάζονται με το 20. (π.χ. πτυχίο του Πολυτεχνείου Λίαν Καλώς  7 δίνει  7χ40= 280 μόρια. Απολυτήριο Λυκείου  με βαθμό 16 δίνει 16χ20=320 μόρια…)

Οι επικριτές του συστήματος που επελέγη κάνουν ευθέως λόγο για «κατευθυνόμενη» υποβολή αιτήσεων, καθώς ξαφνικά και μετά από παλινωδίες εμφανίσθηκαν παρουσιαστές εκπομπών και μάλιστα ονοματίζουν τους Σκάλκο, Παπαθανασίου, Λιναρδάτου, Τρίκα κ.α.) να υποβάλλουν αίτηση είτε ως πολιτικοί συντάκτες είτε για το  διεθνές δελτίο, ενώ  συντάκτρια του ελεύθερου- αστυνομικού ρεπορτάζ   υπέβαλλε αίτηση ως πολιτική συντάκτρια και απασχολείται ευκαιριακά πλέον με το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ  . Αποτέλεσμα να προσληφθούν παίρνοντας την θέση άλλων δημοσιογράφων που είχαν τα τυπικά προσόντα και την προϋπηρεσία για τις συγκεκριμένες θέσεις . Αρκεί μια σύγκριση των ονομάτων  σε σχέση με την θέση που προσλήφθηκαν και  στην θέση που εργάζονται τώρα.

Υπήρξαν ακόμη φαινόμενα, δημοσιογράφος με μόνιμη κατοικία την Ουάσιγκτον να υποβάλλει αίτηση για θέση στην Αττική  στο διεθνές δελτίο , η οποία προσλήφθηκε κανονικά και εμφανίζεται να δίνει ανταποκρίσεις από την Ουάσιγκτον. (Σημειωτέον ότι μόλις πριν λίγες ημέρες υπήρξε συγκεκριμένη προκήρυξη για θέσεις ανταποκριτών).

Προβληματική και με σωρεία παρανομιών είναι η διαδικασία επιλογής δημοσιογράφων σε σχέση με την παράλληλη απασχόληση.

Ο διαγωνισμός δεν έθετε περιορισμό για τους έχοντες άλλη απασχόληση, με την εξαίρεση φυσικά του ευρύτερου δημοσίου.

Όμως πολλοί πριμοδοτήθηκαν με τα 200 μόρια (προβλέπονταν για τους πρώην εργαζόμενους στην ΕΡΤ ,που την στιγμή του κλεισίματος δεν είχαν καμία άλλη απασχόληση. –σ.σ. αφορά κάθε σχέση εργασίας) και υπέβαλλαν μάλιστα και Υπεύθυνη Δήλωση (ότι δεν ασκούν εμπορία ,δεν έχουν εταιρία και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΗΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ),οπότε προσλήφθηκαν  ευνοούμενοι και από την πριμοδότηση των 200 μορίων.

Κραυγαλέα περίπτωση είναι και εκείνη  δημοσιογράφου  που καθώς διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Σχολή Επικοινωνίας και εκ των πραγμάτων αποκλείονταν εκ προοιμίου από τον διαγωνισμό (βάσει της συγκεκριμένης πρόβλεψης της προκήρυξης) και όχι μόνο συμμετείχε, αλλά  πήραν και τα 200 μόρια ενώ υπέβαλλαν και ψευδή Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν ασκούν παράλληλη απασχόληση.

Παράλληλα όμως με δηλώσεις του ο κ.Π.Καψης δήλωνε ότι «δεν επιτρέπεται η διπλοθεσία..», προκαλώντας όμως ερωτηματικά καθώς ήδη δημοσιογράφοι που εμφανίζονταν  στην ΔΤ εργάζονταν κανονικά και σε άλλα ΜΜΕ.

Όταν διαπιστώθηκε  ότι από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα δεν απαγορεύεται η παράλληλη απασχόληση ,άλλα μπορεί να επιτραπεί κατόπιν άδειας της ΔΤ, κλήθηκαν κάπως στα μουλωχτά όσοι είχαν δεύτερη εργασία  και είχαν ήδη προσληφθεί (με ψευδή υπεύθυνη δήλωση και παράνομη μοριοδότηση με 200 μόρια) και υπέγραψαν νέα υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα  με την οποία «δεν θα ασκούν περαιτέρω ουδεμία εργασία είτε με σχέση σύμβασης έργου η εργασίας χωρίς την άδεια της ΔΤ». Και οι «συμβουλάτορες» τους ,τους συνέστησαν να προσθέσουν ιδιοχείρως ότι «αιτούμαστε άδεια παράλληλης απασχόλησης από την ΔΤ».

Με το τέχνασμα αυτό επιχειρείται η  νομιμοποίηση της παράλληλης απασχόλησης τους  χωρίς να έχει δοθεί ακόμη η σχετική άδεια από την ΔΤ.

Από τον χειρισμό αυτό όμως προκύπτει  ένα σοβαρό ζήτημα νομιμότητας, καθώς προκύπτει ότι δεν υπήρχε καμία διαφοροποίηση μεταξύ των σχέσεων εργασίας – έργου και συνεπώς τα 200 μόρια δεν τα δικαιούται οποιοσδήποτε  είχε την 11η Ιουνίου ,την οποιαδήποτε μορφή εργασίας.

Συνεπώς όσοι υπέγραψαν την πρώτη υπεύθυνη δήλωση «ότι δεν ασκούν παράλληλη απασχόληση» και βάσει αυτής πήραν τα 200 μόρια, έχουν υποβάλει ψευδή  δήλωση  και παρανόμως πήραν τα μόρια αυτά αφήνοντας εκτός ΔΤ άλλους υποψηφίους.

(η ύπαρξη άλλης εργασίας αποδεικνύεται πέραν των άλλων  και με την απλή επίδειξη  των μπλοκ παροχής υπηρεσιών η με βεβαίωση της εφορίας)

Ευθύνη, πιθανόν και ποινική υπάρχει και για όσους αντί να ελέγξουν την παρανομία, φρόντισαν να προωθήσουν την υπογραφή νέων Υπεύθυνων Δηλώσεων  που ακριβώς παραδέχονταν ότι υπήρχε παράλληλη απασχόληση  ….

Απαράδεκτη επιλεκτική μεταχείριση  συνιστά το γεγονός ότι κλήθηκαν μόνο ορισμένοι «ημέτεροι» να υπογράψουν αυτή την δεύτερη Υπεύθυνη Δήλωση, ενώ κανονικά θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα της νόμιμης  παράλληλης απασχόλησης σε όλο το προσωπικό ,τεχνικό, διοικητικό κλπ ,και θα όφειλαν έτσι να υπογράψουν και οι 580  την νέου τύπου Υπεύθυνη Δήλωση.

Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις ακόμη και συνταξιούχων (που ενδεχομένως έχουν  μεν παγώσει την σύνταξη ,αλλά εισπράττουν τα επικουρικά ταμεία ) που «πέτυχαν» στον διαγωνισμό άλλα και δημοσιογράφων που είχαν  παρανόμως θέση σε δημόσιες υπηρεσίες (βλ. διδάσκοντα  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Συγχρόνως υπάρχει απασχόληση όχι σε άλλο ΜΜΕ απλώς αλλά σε ανταγωνιστικό ( ραδιόφωνο, site), η ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις δημοσιογράφων που προσλήφθηκαν  και είναι ιδιοκτήτες site  θεματικών ,σχετικών με το ρεπορτάζ το όποιο καλούνται να καλύψουν ,τα οποία site  και διαφημίσεις έχουν και υπηρεσίες προσφέρουν (όχι αφιλοκερδώς).

Η έρευνα ξεκίνησε από τους δημοσιογράφους και συνεχίζεται με τους αθλητικούς δημοσιογράφους, σκηνοθέτες και τεχνικούς.

Το ANTINEWS έχει στη διάθεσή του ονόματα και βιογραφικά και μπορεί να αποδείξει των λόγων του το αληθές σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μεταξύ τους υπάρχουν ένας του  Alpha radio 98,9, ένας διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, μία του Real news και ραδιόφωνο REAL 97,8 , άλλος σε ΙΕΚ συντονιστής προγράμματος σπουδών, μία που διδάσκει στο ίδιο ΙΕΚ, δύο του, μία γνωστή ηθοποιός, ένας συνταξιούχος, ένας … εκδότης εφημερίδας, μία διευθύντρια σύνταξης περιοδικού, Π.Δ. ένας ιδιοκτήτης ιστότοπου με εμπορικές διαφημίσεις, ένας συντάκτης  εφημερίδας και ένας διαχειριστής site.

Φυσικά και  ο Γιάννης Πολίτης, αυτόν θα τον ονοματίσουμε, φίλος επιστήθιος του Π.Καψή, που κατέχοντας τουλάχιστον δυο θέσεις στο Δημόσιο εργαζόταν ως συμβασιούχος στην ΕΡΤ, ενώ είχε ήδη υποβάλλει αίτηση για σύνταξη .

πηγή