Εύσημα στην κυβέρνηση έδωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος

"Το ποτήρι είναι μισογεμάτο και θα το γεμίσουμε πλήρως", διαμήνυσε για την Ελλάδα η καγκελάριος Μέρκελ, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα τήρησε τις υποσχέσεις της. Βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ".

Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις θυσίες των ελλήνων πολιτών, σε κοινές της δηλώσεις με τον Α. Σαμαρά, μετά το γεύμα εργασίας που είχαν στο Βερολίνο.

Η ίδια  χαρακτήρισε "εντυπωσιακό" το γεγονός ότι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα για να συμπληρώσει: "Ο κ. Σαμαράς με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναλάβει τις δεσμεύσεις της χώρας".

"Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά με την τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της", πρόσθεσε.

Δηλώσεις Σαμαρά

"Θα πάμε ακόμα μακρύτερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν πρέπει να σταματήσει αυτή η προσπάθεια", τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε:

"Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα γίνονται αισθητές. Διορθώνονται διαρθρωτικές ανισορροπίες που υπήρχαν χρόνια στη χώρα μας. Θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".

"Σε ό,τι αναφορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, "οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια" σημείωσε.

Και υπογράμμισε: "Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα".

Όπως είπε, με την κ. Μέρκελ "μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW που θα ενισχύσει την ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία".

"Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ που όλοι αντιλαμβάνονται. Αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού", είπε, σχολιάζοντας ότι "το spread της Ελλάδας πέφτει συνεχώς, είναι απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε- επιστρέψαμε στα προ κρίσης επίπεδα".

Ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωσε ότι σταδιακά θα "διορθωθούν οι αδικίες", ενώ τόνισε εμφατικά ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων.

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι "δεν θα χρειαστούμε νέο Μνημόνιο ή νέο δάνειο", ενώ κατέληξε λέγοντας: "Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε, θα είναι και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη μία επιτυχία".

σχετικά άρθρα

Μέρκελ: Βλέπουμε φως στο τέρμα του τούνελ