Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο 1,5 χρόνο ξεπέρασε τις προσδοκίες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε ότι και η Πορτογαλία είναι σε καλό δρόμο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε εξάλλου ότι η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να κερδίσει χρόνο και δεν αποτελεί τη λύση σε θεμελιώδη προβλήματα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί μόνη της να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

"Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να καλύψει τα κενά στα κράτη μέλη και δεν είναι αυτή η αποστολή της", σημείωσε.

Στρέφοντας την προσοχή του στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης ο  Schaeuble υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να παραμείνει η ύστατη λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως υπογράμμισε, είναι "εκτός πραγματικότητας" η προσδοκία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας για τη διάσωση των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Επανέλαβε ότι εφόσον κληθεί ο ESM να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες μιας χώρας, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα σε εθνική επίπεδο. "Ο ESM θα πρέπει να είναι δανειστής έσχατης ανάγκης", δήλωσε.

Σημείωσε τέλος ότι ο ίδιος καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει τα γερμανικά πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό  καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, οι πολιτικές της "να μην τιμωρούν τις πιο τυχερές οικονομίες", αλλά αντίθετα να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των πιο αδύναμων χωρών.

Dijsselbloem: Αισιόδοξος για συμφωνία στην τραπεζική ένωση τον Δεκέμβριο

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα δημόσια οικονομικά τους καθώς η ζώνη βγαίνει από την ύφεση, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Οι προϋπολογισμοί όλων των χωρών εμπεριέχουν δυνητικούς κινδύνους, μερικές φορές στην υλοποίηση, μερικές φορές περισσότερους", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. "Δεν είναι μόνο η Ιταλία", πρόσθεσε.

Ο Dijsselbloem δήλωσε επίσης ότι είναι "αισιόδοξος" πως η Ε.Ε. θα πάρει μια απόφαση για την τραπεζική ένωση τον Δεκέμβριο

"Ελπίζω η γερμανική κυβέρνηση να έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις", στα θέματα αυτά, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών τα Γαλλίας, Pierre Moscovic δήλωσε ότι η Γαλλία επιθυμεί ο σημερινός ρόλος του Dijsselbloem, του επικεφαλής των μηνιαίων συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να γίνει μόνιμος.

πηγή

Πηγή:www.capital.gr