«Η Μυρτώ είναι αδελφή μας, δεν θα την αφήσουμε μόνη»

Μία ζεστή αγκαλιά επιφύλαξε για τη 16χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη η ομογένεια της Βοστόνης. Από την πρώτη ημέρα της νοσηλείας της εκεί το περασμένο καλοκαίρι, οι Ελληνες της μεγαλούπολης βρέθηκαν στο πλευρό της μικρής και της μητέρας της, Μαίρη Κοτρώτσου, η οποία δεν φεύγει ούτε στιγμή από το προσκεφάλι της.

 Ωσπου, πριν από λίγες μέρες, μια άλλη 16χρονη, η ομογενής Σοφία Λαμπροπούλου, πήρε την κατάσταση «στα χέρια της». Απευθύνθηκε στην Ομοσπονδία Ελληνομερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας και προχώρησε σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα μέσω της ιστοσελίδας YouCaring.com με στόχο να συλλέξει το ποσό των 25.000 δολαρίων που απαιτείται για την αγορά ενός ειδικού μηχανήματος το οποίο θα επιτρέψει στη Μυρτώ να επικοινωνεί με τους οικείους της.

Με την αρωγή της Μαρίας Σπυριδοπούλου εκ μέρους της Ομοσπονδίας, που είχε τον συντονισμό της όλης προσπάθειας, σε μερικά εικοσιτετράωρα τα λίγες εκατοντάδες δολάρια ξεπέρασαν τα 50.000 δολάρια. Ελληνες από ολόκληρο τον κόσμο, και όχι μόνο, ανταποκρίθηκαν άμεσα και με μικρές κυρίως δωρεές των 10 και των 20 δολαρίων, από το υστέρημα των απλών ανθρώπων, συγκεντρώθηκε το ποσό που δίνει ελπίδα για την εξέλιξη της 16χρονης Μυρτώς. Η ατελείωτη λίστα των δωρητών που ανταποκρίθηκαν στη συγκινητική εκστρατεία της ομογένειας συνέχεια μεγαλώνει.

Μεταξύ πολλών «ανώνυμων» δωρεών κάποιοι στέλνουν μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης στο νεαρό κορίτσι, που βρίσκεται καθηλωμένο στο κρεβάτι του νοσοκομείου εδώ και ενάμιση χρόνο.

«Πήγα για ύπνο και στον λογαριασμό υπήρχαν 3.000 δολάρια και όταν ξύπνησα για να πάω σχολείο το ποσό είχε φτάσει τα 18.000», μας λέει η 16χρονη Σοφία (δεξιά). Κάθε ώρα που περνάει τα χρήματα στην ιστο

«Πήγα για ύπνο και στον λογαριασμό υπήρχαν 3.000 δολάρια και όταν ξύπνησα για να πάω σχολείο το ποσό είχε φτάσει τα 18.000», μας λέει η 16χρονη Σοφία (δεξιά). Κάθε ώρα που περνάει τα χρήματα στην ιστοσελίδα YouCaring.com για τη Μυρτώ αυξάνονται και την Παρασκευή το βράδυ ξεπέρασαν τα 60.000 δολάρια.

«Δεν έχω πολλά λεφτά, είναι το χαρτζιλίκι μου, αλλά προσεύχομαι για σένα», γράφει ο Θεόδωρος που δίνει 20$, ενώ ο Δημήτρης προσφέρει 10$ και αναφέρει: «Τις καλύτερες μου ευχές για ανάρρωση. Ολων οι σκέψεις είναι μαζί σου, Μυρτώ. Συνέχισε να αγωνίζεσαι». «Μυρτώ, η ιστορία σου με άγγιξε. Φόρτσα και κουράγιο», γράφει ο Πάολο, ένας Ιταλός που μπήκε στο φόρουμ των Ελλήνων για να συμπαρασταθεί ηθικά και οικονομικά.

Η Μυρτώ και η μητέρα της ξέρουν τώρα πια ότι δεν είναι μόνες. Οι «Φίλοι της Μυρτώς» είναι δίπλα τους και προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο. Αλλωστε οι δωρεές θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος του χρόνου και, όπως όλα δείχνουν, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα ξεπερνάει κάθε αρχική προσδοκία, προσφέροντας ανακούφιση στους ανθρώπους της Μυρτώς, αφού μπορεί το ελληνικό κράτος να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοσηλειών, όμως η ανάγκη για χρήματα τώρα και στο μέλλον θα είναι μεγάλη.

Μετά την Παράκληση υπέρ της υγείας της, ο π. Δημήτριος Τόνιας κοινώνησε τη Μυρτώ.

Μετά την Παράκληση υπέρ της υγείας της, ο π. Δημήτριος Τόνιας κοινώνησε τη Μυρτώ.

Στα μέσα του Οκτώβρη η Σοφία Λαμπροπούλου ενημερώθηκε από τη μητέρα της Ελισάβετ για την κατάσταση του κοριτσιού, που κακοποιήθηκε βάναυσα από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς στην Πάρο το καλοκαίρι του 2012, και έσπευσε να την επισκεφτεί. Στο δωμάτιο του νοσοκομείου Spaulding Rehabilitation ξεκίνησε μία δυνατή σχέση. «Με ποιον τρόπο θα μπορέσει να επικοινωνήσει η Μυρτώ με εμάς; Ενα μηχάνημα σαν αυτό που χρησιμοποιεί ο Στίβεν Χόκινγκ θα τη βοηθούσε;», ρωτούσε συνεχώς η Σοφία, που γεννήθηκε και ζει στη Βοστόνη. Οταν πήρε τις απαντήσεις που χρειαζόταν,επικοινώνησε με τη Μαρία Σπυριδοπούλου, μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας και μαζί αποφάσισαν να δώσουν τον δικό τους αγώνα για τη Μυρτώ.

Μιλάνε με τα μάτια
«Εμαθα ότι η συσκευή που θα της επιτρέψει να επικοινωνεί με τους δικούς της ανθρώπους είναι ακριβή και η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει το ποσό των 25.000 δολαρίων. Μάλιστα το είχαν δοκιμάσει ήδη η γιατροί στη Μυρτώ τον περασμένο Αύγουστο, αλλά όταν η μητέρα της έμαθε το κόστος ζήτησε να σταματήσουν γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Σοφία Λαμπροπούλου.

Η 16χρονη ομογενής Σοφία Λαμπροπούλου, η μητέρα της Ελισάβετ και το μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Μαρία Σπυριδοπούλου πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση της ομογένειας.

Η 16χρονη ομογενής Σοφία Λαμπροπούλου, η μητέρα της Ελισάβετ και το μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Μαρία Σπυριδοπούλου πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση της ομογένειας.

«Μου αρέσει πολύ να μιλάω στη Μυρτώ και ξέρω ότι με καταλαβαίνει. Με παρακολουθεί με τα μάτια. Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε. Πίστεψα, λοιπόν, ότι θα μπορέσουμε να μαζέψουμε λεφτά για να αποκτήσει η Μυρτώ το ειδικό μηχάνημα, Tobii Speech Generating Device. Το είπα σε φίλους μου και ξεκινήσαμε τρία, τέσσερα κορίτσια, δημιουργήσαμε το γκρουπ "Friends of Mirto" και η παρέα καθημερινά μεγαλώνει. Τώρα είμαστε 17 παιδιά κυρίως Ελληνες, αλλά δείχνουν ενδιαφέρον και πολλοί Αμερικανοί. Η Ελευθερία, ο Νίκος, ο Κρίστιαν, η Νικολέτα, όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για το καλό της Μυρτώς», προσθέτει.

Η νεαρή Ελληνίδα που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, κόρη της Ελισάβετ και του Γιώργου, επισκέπτεται όσο συχνά τις επιτρέπουν οι υποχρεώσεις της τη Μυρτώ στην Κλινική Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με θεράποντα γιατρό τον ομογενή Γιώργο Βέλμαχο. «Πηγαίνουμε μετά το σχολείο να δούμε την καινούργια μας φίλη. Της μιλάμε, της βάφουμε τα νύχια, της φτιάχνουμε κοτσίδες. Την περασμένη εβδομάδα ζωγραφίσαμε τα παράθυρα για να γίνει πιο ωραίο το δωμάτιο. Μας παρακολουθεί συνέχεια με τα μάτια της. Νομίζω ότι της αρέσει περισσότερο από όλα η μουσική. Της βάζουμε μουσική από έναν μικρό υπολογιστή της μητέρας της ή από τα κινητά μας. Θέλω να ξέρει ότι όλοι την αγαπάμε πολύ και ευχόμαστε να γίνει γρήγορα καλά», λέει η Σοφία.

Το δικό της λιθαράκι έβαλε και η Νικολέτα Τσινάρτε (κάτω), η οποία σχεδίασε το λογότυπο της σελίδας «Friends of Mirto» στο Facebook, η οποία «αρέσει» σχεδόν σε 20.000 άτομα.

Το δικό της λιθαράκι έβαλε και η Νικολέτα Τσινάρτε (κάτω), η οποία σχεδίασε το λογότυπο της σελίδας «Friends of Mirto» στο Facebook, η οποία «αρέσει» σχεδόν σε 20.000 άτομα.

Η άμεση ανταπόκριση των Ελλήνων έχει εντυπωσιάσει τη 16χρονη. «Πήγα για ύπνο και στον λογαριασμό υπήρχαν 3.000 δολάρια και όταν ξύπνησα στις 6.30 το πρωί για να πάω σχολείο το ποσό είχε φτάσει τα 18.000$. Είναι πολύ συγκινητικό αυτό που συμβαίνει. Περίμενα να ανταποκριθεί ο κόσμος στο κάλεσμά μας, γιατί η Μυρτώ από μόνη της δημιουργεί… αγάπη. Δεν περίμενα, όμως, να γίνει τόσο γρήγορα. Είναι πραγματικά απίστευτο», καταλήγει η νεαρή ομογενής.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
«Τηλεφωνούν κλαίγοντας και ζητούν να βοηθήσουν»

Η δυναμική κινητοποίηση της ομογένειας ξεκίνησε από τη Μαρία Σπυριδοπούλου, μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Από την πρώτη στιγμή η ομογενής με καταγωγή από την Κατερίνη «συνεργάστηκε» με τη 16χρονη Σοφία και αμέσως ξεκίνησε η καμπάνια.

«Στη Βοστόνη οι Ελληνες είμαστε πολύ δεμένοι. Πάντα βοηθάμε τους συμπατριώτες μας. Αλλωστε η ιστορία της Μυρτώς είναι συγκλονιστική. Οταν συνέβη το τραγικό περιστατικό, ήμουν για διακοπές στην Ελλάδα και είχα σοκαριστεί. Θα μπορούσε να είναι η κόρη μου, η αδελφή μου. Παρ' όλα αυτά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν από την πρώτη στιγμή συγκινητική. Μόλις η Σοφία ζήτησε τη βοήθειά μου, πήγαμε στο συμβούλιο το οποίο ψήφισε ομόφωνα να συνδράμει. Τόσο οι Ελληνες από κάθε γωνιά της Γης αλλά και άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων που μαθαίνουν για τη Μυρτώ ενδιαφέρονται και θέλουν να συνεισφέρουν. Υπάρχουν προσφορές από την Αυστραλία, το Μεξικό, την Αγγλία, την Ιταλία και την Κίνα», λέει η Μαρία.

Η πρώτη δωρεά, 100 δολ., έγινε από δύο Ελληνίδες, τη Σοφία και την Ελευθερία, το μικρότερο ποσό που έχει δοθεί είναι τα 2$ και η μεγαλύτερη προσφορά φτάνει τα 1.000$. «Η αγάπη του κόσμου είναι ανεπανάληπτη. Ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Ενας κύριος μου τηλεφώνησε κλαίγοντας και με ρώτησε πώς θα μπορούσε να στείλει μια εικόνα στη Μυρτώ. Οι ανάγκες της είναι μεγάλες και η μητέρα της βρίσκεται δίπλα της μέρα και νύχτα. Η κ. Μαίρη (σ.σ.: η μητέρα της Μυρτώς) δεν φεύγει ούτε στιγμή από το δωμάτιο. Η μικρή παρακολουθεί τα πάντα με τα μάτια της και ανταποκρίνεται. Λέει ?ναι? κλείνοντας τα ματάκια της μία φορά και ?όχι? κλείνοντάς τα δύο. Τώρα που ο κόσμος ανταποκρίθηκε, το προσωπικό του νοσοκομείου ξεκίνησε και πάλι δοκιμές με το μηχάνημα. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η Μυρτώ με τη βοήθεια των νοσηλευτών βγαίνει βόλτα στον κήπο», προσθέτει η κ. Σπυριδοπούλου.

Η εκδήλωση
Η Ομοσπονδία έχει προγραμματίσει εκδήλωση για τη Μυρτώ στις 7 Δεκεμβρίου, σε αίθουσα που παραχώρησε η Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου της Βοστόνης. «Αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό. Στην εκδήλωση που θα κάνουμε περιμένουμε να έρθουν πάνω από 500 ομογενείς. Για πρώτη φορά δεκατρείς Ελληνες DJs που ζουν στη Βοστόνη θα βρεθούν μαζί στην ίδια εκδήλωση. Ολοι μας από τα βάθη της καρδιάς μας ευχόμαστε να γίνει γρήγορα καλά η Μυρτώ. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», καταλήγει η κ. Σπυριδοπούλου.

Ο ΠΑΤΗΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΗ ΜΥΡΤΩ
Ρίγη συγκίνησης στην εκκλησία των Ταξιαρχών

Μια συγκινητική πρωτοβουλία πήραν την εβδομάδα που πέρασε οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό της Μυρτώς. Μια αλυσίδα-ανθρώπων δούλεψε σιωπηρά ώστε να μπορέσει η 16χρονη κοπέλα να εκκλησιαστεί. Ετσι, την περασμένη Τετάρτη η Μυρτώ έκανε την πρώτη της έξοδο από το νοσοκομείο Spaulding. Στις 7 μ.μ. βρέθηκε μαζί με τη μητέρα της στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία των Ταξιαρχών στην περιοχή Γουότερταουν της Βοστόνης όπου τελέστηκε Παράκληση για την υγεία της.

Η Μυρτώ ήταν ήρεμη κατά τη διάρκεια της τελετής, ενώ όταν ολοκληρώθηκε ο ιερέας π. Δημήτριος Τόνιας την κοινώνησε. «Ηταν μια μικρή τελετή με εβδομήντα άτομα μέσα στον ναό, κυρίως νέα παιδιά. Στο τέλος, όταν έφυγαν όλοι η Μυρτώ κοινώνησε» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ιερέας π. Δημήτριος Τόνιας.

Η επιθυμία της μητέρας
«Την είχα επισκεφτεί στο νοσοκομείο πριν από περίπου έναν μήνα. Η μητέρα της μου εξήγησε ότι είχε πολύ καιρό να πάει στην εκκλησία και θα ήθελε να παρευρεθεί μαζί της στη Λειτουργία. Θα ήταν δύσκολο για το παιδί να έρθει την Κυριακή αφού συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και έτσι αποφασίσαμε να γίνει μια μικρή τελετή, με λίγα άτομα» προσθέτει.

Τρυφερή λεπτομέρεια: Στην εκκλησία δίπλα στη Μυρτώ καθόταν ένα σκυλάκι, το οποίο πολλές φορές βρίσκεται στο δωμάτιο του νοσοκομείου βοηθώντας με την παρουσία του στη θεραπεία.

 

ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ