Μυστηριώδης και ύποπτη εξέλιξη έθεσε σε κινητοποίηση το FBI στην Βοστώνη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ- Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Απρόβλεπτες και μάλλον πολύπλοκες ίσως και μακροχρόνιες  διαστάσεις προσλαμβάνει εδώ και λίγα 24ωρα  η υπόθεση που ανέκυψε με την διαχείριση του λογαριασμού των χρημάτων των ομογενών  που περισυνέλλεξαν μετά από μια μεγάλη ερανική εκστρατεία οι έλληνες της κοινότητας στην πολιτεία της Βοστώνης των ΗΠΑ, για την άτυχη Μυρτώ (Παπαδομιχελάκη) προκειμένου να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα για την 16χρονη. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες, μια περίεργη όσο και ύποπτη εξέλιξη που έγινε γνωστή  στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας(Βοστώνης) το πρωί της επομένης της συνεδρίασης  του Διοικητικού Συμβουλίου / γενικής συνέλευσης  του οργανισμού προκάλεσε την άμεση παρέμβαση και κινητοποίηση  των ομοσπονδιακών αρχών του FBI!  

Το FBI  παρενέβη  μετά από σχετική ενημέρωση, από τρίτο ιδιωτικό φορέα, για αυτή την περίεργη εξέλιξη και ίσως πολύ ύποπτη ενέργεια. Ακόμα διεξάγονται διακριτικά έρευνες μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ.   

Για την παρέμβαση των Ομοσπονδιακών αρχών έχουν ήδη ενημερωθεί ανώτερα στελέχη του ΔΣ της Ομοσπονδίας αλλά και οι νομικοί σύμβουλοι προς τους οποίους έχει υποδειχθεί να μην γίνει καμία δήλωση και να μην υπάρξει καμία απολύτως ενημέρωση (προς το παρόν) για  αυτή την όλως περίεργη και αιφνιδιαστική  παρέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών.  Για  την υπόθεση με αυτή την περίεργη εξέλιξη που προκάλεσε και την παρέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών του FBI ενημερώνεται και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βοστώνης.  

Η άμεση και ταχύτατη  παρέμβαση αυτή του FBI  αφορά πολύ συγκεκριμένη εξέλιξη η οποία ενώ σημειώθηκε σύμφωνα με τα records παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων, εν τούτοις έγινε γνωστή –στην πραγματικότητα διαπιστώθηκε και πιστοποιήθηκε αναγκαστικά και θεσμικά  μέσω άλλου τρίτου  άμεσα εμπλεκόμενου  ιδιωτικού φορέα ο οποίος και ειδοποίησε τις ομοσπονδιακές αρχές και εν συνεχεία τα δυο ανώτερα  μέλη του ΔΣ  – το πρωί στις 9 Ιανουαρίου 2014. 

Αμέσως μετά τον αρχικό έλεγχο από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς για αυτή την μυστηριώδη αλλά και απροσδόκητη καθ όλα περίεργη εξέλιξη-που σε άλλες περιπτώσεις μόνον καλό και ευφορία θα μπορούσε να  προκαλέσει αν όντως αφορούσε αποδεδειγμένη και απολύτως συνειδητοποιημένη νόμιμη νομικά πράξη-   ειδοποιήθηκε το FBI και εν συνεχεία μέλη του ΔΣ και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Ιωαννίδης.  

Το  Greek American News Agency αν και από την πρώτη στιγμή γνωρίζει περί τίνος πρόκειται και ποια ακριβώς είναι αυτή «περίεργη» αλλά και μάλλον καθ όλα ύποπτη και πολύ «θολή  εξέλιξη»  που  άναψε κόκκινο συναγερμό και κινητοποίησε τις Ομοσπονδιακές αρχές  του FBI αλλά και στους ανθρώπους της Ομοσπονδίας,   σεβόμενο αφενός  την λεπτότητα της υπόθεσης και τις έρευνες των αμερικανικών  αρχών  και αφετέρου την Off the record επιβεβαίωση της είδησης από αξιωματούχους της πολιτείας της Βοστώνης δεν προχωρά σε περισσότερες  λεπτομέρειες για αυτή  την παρέμβαση του FBI. Δηλαδή γνωρίζουμε αλλά δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες της πράγματι άκρως ενδιαφέρουσας αλλά πολύ ύποπτης –αν αποδεχθούν οι φόβοι και τα σενάρια που εξετάζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πρόσωπα και φορείς  – από την στιγμή διαπιστώθηκε ως γεγονός αυτή η μυστηριώδεις και περίεργη εξέλιξη…   

Εν τω μεταξύ  σε επικοινωνία που είχαμε με στελέχη της ομογενειακής οργάνωσης προκειμένου να διασταυρώσουμε  την είδηση αυτή  άλλοι δεν γνώριζαν καν αυτή την εξέλιξη η οποία είναι γνωστή μόνο σε ένα αυστηρά περιορισμένο κύκλο ανθρώπων ύστερα από  αυστηρή εντολή των αρχών και εκείνοι οι ελάχιστοι που γνώριζαν ( δυο το πολύ τρία άτομα)  ναι μεν επιβεβαίωσαν αλλά ζήτησαν να κρατηθεί η off the record ενημέρωση για την πληροφορία που έφτασε μέσω πηγής στο GreekAmericanNewsAgency.com

 Η περίεργη αυτή εξέλιξη υποχρεώνει τις ομοσπονδιακές αρχές να ερευνήσουν σε βάθος όχι μόνο αυτή καθ αυτή την πολύ συγκεκριμένη αυτή εξέλιξη αλλά και να θέσουν –το κάνουν ήδη πολύ διακριτικά όπως πληροφορούμαστε –  στο μικροσκόπιο των ερευνών τους πολλές από τις πτυχές αυτής της, ως μη όφειλε ανακύψασας  έντασης μεταξύ της μητέρας της Μυρτώς, κ. Μαρίας Κοτρότσιου και της ομοσπονδίας Βοστώνης(Νέας Αγγλίας), υπόθεσης που αρχίζει να προσλαμβάνει διαστάσεις και αστυνομικού θρίλερ…     

Για την  μυστηριώδη όσο και  περίεργη αυτή εξέλιξη που προκάλεσε την παρέμβαση του FBI ήδη έχει ενημερωθεί  και ο αρμόδιος υπάλληλος στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας στην Βοστώνη, τον οποίο επισκέφθηκαν μέλη του ΔΣ και ο νομικός σύμβουλος Δ. Ιωαννίδης μετά την απόφαση της 8ης Ιανουαρίου της Ομοσπονδίας να ζητήσει την εισαγγελική συνδρομή γνώμη  και αν χρειαστεί και να εκδοθεί απόφαση  και εντολή προς το ΔΣ να πράξει με τον ειδικό αυτό λογαριασμό που άνοιξε η ομοσπονδία ελληνικών συλλόγων της Βοστώνης.  Πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στον  οποίο ατύπως παραδόθηκε η επιστολή της κ. Μαρίας Κοτρότσιου η αρχική αντίδραση που είχαν οι αρμόδιοι που συνομίλησαν και ενημερώθηκαν για τις "απαιτήσεις της μητέρας της Μυρτώς" από τους υπευθύνους της ομοσπονδίας, σχεδόν τους προέτρεψαν να τηρήσουν αυστηρά τα προβλεπόμενα από τους νόμους  για τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν στην λειτουργία non profit organization χωρίς να παρεκκλίνουν ή να προβούν σε καμία απολύτως ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την λειτουργία του οργανισμού αφενός και αφετέρου άφησαν να εννοηθεί πως θα πρέπει αν η κ. Κοτρότσιου επιμένει στις απαιτήσεις της να κατατεθεί και επισήμως αίτημα από την ομοσπονδία προς την γενική εισαγγελία Βοστώνης και ο δικαστής να δώσει την "νενομισμένη" λύση μέσω δικαστικής απόφασης και εισαγγελλικής εντολής, όπως χαρακτηριστικά τους ελέχθη με βάση τους νόμους  της πολιτείας και τις διατάξεις του νόμου 501 C3  που διέπει την λειτουργία των ΜΚΟ / Non profit organization όπως η Ομοσπονδία Ν. Αγγλίας.   

Η περίεργη εξέλιξη σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  αρχικά και εκ πρώτης όψεως αν και εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα(…)  εν τούτοις   δεν φαίνεται –προς το παρόν τουλάχιστον – να  αφορά άμεσα και σε καμία περίπτωση την  ως μη όφειλε  «διένεξη»  που έχει ξεσπάσει  μεταξύ της Ομοσπονδίας και της  μητέρας της Μυρτώς(Παπαδομιχελάκη)  κ. Μαρίας Κοτρότσιου και τις «απαιτήσεις»  που προέβαλε μέσω της 7σελιδης  επιστολής, που έστειλε στις 8 Ιανουαρίου 2014  λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (το οποίο εν συνεχεία μετετράπη σε γενική συνέλευση)  προς  την Ομοσπονδία Βοστώνης  για την  διαχείριση του λογαριασμού των 131.000$.

Ποσό φέρεται να  είναι και το τελικό που βρίσκεται στον ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία  «mirtos fund»  που άνοιξε με πρωτοβουλία του ο γνωστός ιστορικός ομογενειακός οργανισμός  μετά την αυθόρμητη παρότρυνση μιας ομάδας επίσης ανήλικων  κοριτσιών στην ηλικία ή και μεγαλύτερα εκείνης της άτυχης Μυρτώς όταν εκείνη έφτασε στο νοσοκομείο της Βοστώνης για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος που της προκάλεσε το τέρας της Πάρου το καλοκαίρι του 2012. 

Λογαριασμός,  που μετά από μια σειρά εκδηλώσεων ερανικού χαρακτήρα αλλά και μέσω της  ειδικής ιστοσελίδας που άνοιξαν  οι νέοι με τον διακριτικό τίτλο  «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ» μέσω επίσης διαδικτυακών ΜΜΕ – social media αλλά και μέσω πολλαπλών παράλληλων και παράπλευρων εκδηλώσεων άγγιξε –και ενδεχομένως θα ξεπερνούσε κατά πολύ το σημερινό ποσό των 131.000$. 

Μάλιστα το ΔΣ πλέον το ΔΣ της Ομοσπονδίας με απόφαση του κλείνει οριστικά τον λογαριασμό αυτό, αφού υπερκαλύφθηκε ο οικονομικός στόχος που εξ αρχής είχε τεθεί για την κάλυψη πολύ συγκεκριμένων δαπανών και τα οποία αφορούν  αποκλειστικά και μόνον ιατρικές δαπάνες μόνο για την 16χρονη. Δαπάνες ιατρικές είτε αυτές  αφορούν την εγχείριση της 5 Δεκεμβρίου και όλο το μετεγχειρητικό στάδιο (επί πλέον εξετάσεις δωμάτιο κτλ) είτε τα νοσήλια πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2013 που είχε συμφωνηθεί ότι θα καλύψει το ταμείο των εργαζομένων  του ΟΤΕ στο οποίο και  ανήκει η μητέρα της Μυρτώς. Μάλιστα η σύμβαση με το νοσοκομείο έληγε τον Νοέμβριο και με παρέμβαση της Ομοσπονδίας προς το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας η σύμβαση αυτή παρατάθηκε για ένα ακόμα μήνα. Η ομοσπονδία λοιπόν είναι υπόχρεη να καλύψει –αν δεν ζητηθεί  έγκριση για  νέα παράταση  από το ταμείο εργαζομένων στον ΟΤΕ από τον Ελληνικό υπουργείο Υγείας.

Το ποσό των 131.000$ που κατά τα φαινόμενα μάλλον θα συνέχιζε να αυξάνεται-προς όφελος της Μυρτώς αφού η οδύσσεια προβλέπεται μεγάλη και ο δρόμος ακόμα μακρύτερος άρα πάντα θα υπάρχει ανάγκη οικονομικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση και κάλυψη των ιατρικών εξόδων-   λόγω της θέρμης και του δικαιολογημένα –λόγω και της βαρύτητας του περιστατικού – συγκινησιακού φόρτου αλλά του ευσυγκινήτου και του   ενθουσιασμού  των ομογενών για υποστήριξη αυτού του  άτυχου παιδιού. Αν…    

Αν δεν προέκυπτε δυστυχώς πια μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ως μη όφειλε αυτή η περίεργη στάση της κυρίας Μαρίας  Κοτρώτσιου,  αλλά και οι «απαιτήσεις» που αρχικά  γνωστοποίησε με φήμες (…) και ψιθύρους μετά της 10 Δεκεμβρίου και τρεις ημέρες μετά την επιτυχημένη εκδήλωση που οργάνωσε η Ομοσπονδία με όφελος για τον λογαριασμό περισσότερα των 32.000$ μόνο από αυτή την πετυχημένη συγκεκριμένη εκδήλωση.  Φήμες και ψίθυροι που γιγαντώθηκαν μετά την επίσημη απολογιστικού χαρακτήρα συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου 2013 στην οποία παραβρέθηκε με τον νομικό της σύμβουλο και προφορικά αλλά και μέσω επιστολής που αρχικά παρουσίαζε ένα πρώτο πλαίσιο των απαιτήσεων  αλλά και των μάλλον κακών επιρροών της. Απαιτήσεις και επιρροές που εν συνεχεία  μετατράπηκαν σε διαδικτυακές «διαρροές» επιλέγοντας να τις κάνει ευρέως γνωστές  με  μάλλον έναν, όχι και τόσο ευδόκιμο τρόπο, δηλαδή  μέσω ενός  «μέσου»-πιο συγκεκριμένα μιας ιστοσελίδας  λάσπης, ύβρεων απειλών  και κυρίως  προϊόντος εκβιασμών –  εντελώς απαξιωμένου σε Ελλάδα και ΗΠΑ αφενός και αφετέρου μέσω ενός προσώπου με βαρύτατο ποινικό μητρώο και ακόμα βαρύτερου παρελθόντος. 

Εν τέλει αυτές τις «απαιτήσεις» που αρχικά επέλεξε να δημοσιοποιήσει μέσω ενός μάλλον άκομψου τρόπου(τον οποίο ήδη περιγράψαμε και έχουμε αναφερθεί εκτενώς) τις γνωστοποίησε και  επισήμως με την 7σελιδη επιστολή της που απέστειλε μέσω του συνηγόρου της  στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ν. Αγγλίας στις 8 Ιανουαρίου ημέρα έκτακτης  ειδικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου,  και ηγετικού οργάνου της ελληνικής κοινότητας στην Βοστώνη.  {ΒΛΈΠΕ ΣΧΕΤΙΚΌ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΤΡΟΤΣΙΟΥ, ΜΗΤΕΡΑ Της ΜΥΡΤΩς ΠΑΠΑΔΟΜΙΧΕΛΑΚΗ}

«Απαιτήσεις» που δυστυχώς στα μάτια και την κοινή γνώμη της Ομογένειας φαντάζουν όχι απλά ως παράλογες και εξωφρενικές αλλά σε κάποια σημεία τους ξεπερνούν και αυτά ακόμα τα όρια της νομιμότητας  με απρόβλεπτες διαστάσεις για την όλη υπόθεση   δευτερευόντως μέσω με την 7σελιδη επιστολή αφενός και αφετέρου  λειτουργούν αποτρεπτικά για το σύνολο της ομογένειας στο μέλλον όταν (και δυστυχώς με την κατάσταση στην Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ) ότι δυστυχώς  θα υπάρξουν άλλες –μακάρι ολιγότερο οδυνηρές από αυτή της άτυχης Μυρτώς,- όπου όταν  οι ομογενείς κληθούν να συνδράμουν άλλες περιπτώσεις από το υστέρημα ή το  περίσσευμα,  δικαίως θα είναι όχι απλά κουμπωμένοι και διστακτικοί αλλά και αποτρεπτικοί στο να ενισχύουν… ήδη αυτά που γράφονται λέγονται και μεταδίδονται αστραπιαία από στόμα σε στόμα και από email σε email είναι αποθαρρυντικά  και άκρως αποκαρδιωτικά  στο εξής, ομογενείς ως πρόσωπα μεμονωμένα είτε ως  κοινότητες οργανωμένες, ενορίες  ή έστω ομογενειακοί φορείς   να εμπλέκονται σε  παρόμοιες  καταστάσεις.  Ειδικά όταν στο μυαλό τους θα έχουν όλη αυτή την υπόθεση που κινδυνεύει από ένα μεγάλο ανθρωπιστικού χαρακτήρα γεγονός που μεταδόθηκε σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης με χαρά και υπερηφάνεια και πράγματι κάνει υπερήφανο κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να το μετατρέψει σε μια τραγωδία με συνέπειες όχι μόνο για την άτυχη Μυρτώ(ειδικά αν επικρατήσουν σκέψεις να επιστραφούν τα χρήματα στους ομογενείς που έκαναν επώνυμες δωρεές και να δοθεί μόνον το ποσό που απομένει από τις ανώνυμες προσφορές που δεν είναι και πολλές αλλά ούτε και μεγάλα ποσά…) αλλά και για το μέλλον άλλων παρόμοιων περιπτώσεων που πράγματι και ανάγκη μεγάλη θα έχουν και θα χρήζουν βοήθειας και συμπαράστασης.  Ποιος όμως θα αποτολμήσει να ξανά εμπλακεί όταν από  δωρητής και  εθελοντής θα κινδυνεύει να κατηγορηθεί στην καλύτερη περίπτωση ως κλέπτης; Όλους αυτούς του κινδύνους  εγκαίρως επισημάναμε με την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ ΠΑΠΑΔΟΜΙΧΕΛΑΚΗ αλλά εις μάτην και εις πείσμα άλλων προσδοκιών η κατάσταση τείνει να φύγει εκτός ελέγχου… Μακάρι να μην είναι αργά ούτε για την Μυρτώ ούτε για την Μητέρα της. Μακάρι…  η συνέχεια θα δείξει. Μακάρι να είναι θετική και για τις δυο πλευρές… ίδωμεν.     

Δείτε το χρονικό της υπόθεσης