Σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να διακόψει κάθε σχεδιασμό και ενέργεια που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση -που θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ- απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια επίκαιρης συζήτησης με αφορμή την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. «Ισοπεδώνετε τα πάντα με κριτήριο το κομματικό όφελος» αντέτεινε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

  "Μας είπατε να υποστούμε τη θυσία του μνημονίου για να σώσουμε χώρα αλλά η χώρα κατέρρευσε- Το σκάνδαλο του ΤΤ είναι η κορυφή του παγόβουνου" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει εάν μετά την υπόθεση του ΤΤ θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών ή η κυβέρνηση θα επαναπαυθεί στις κινήσεις που γίνονται από πλευράς δικαιοσύνης.
 
O Aλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή πρέπει να διακόψει κάθε σχεδιασμό που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση- του ΣΥΡΙΖΑ- και στους σχεδιασμούς αυτούς ενέταξε τα παιχνίδια με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη μετάβαση του Γιάννη Στουρνάρα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό να περνάει από το μυαλό σας να αποφασίσει η κυβέρνηση αυτή για τον επόμενο Διοικητή της ΤτΕ, που θα είναι για 5 χρόνια, χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και του κόμματος ιδίως που όλες οι ενδείξεις λένε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, με την εντολή του λαού. Και αναρωτιέμαι πως περνάει και από το δικό σας μυαλό, γιατί δεν είστε ένας ουδέτερος τεχνοκράτης, έχετε χρεωθεί την ευθύνη αυτής της πολιτικής. Επειδή λοιπόν κε Στουρνάρα, μ΄ αρέσει να μιλάω δημόσια και έντιμα και όχι να λέω άλλα μπροστά και άλλα από πίσω, δημόσια και έντιμα σας λέω: αυτή η επιλογή είναι επιλογή που βρίσκεται έξω από κάθε λογική ομαλής και δημοκρατικής μετάβασης. Οφείλετε όλοι σας να σεβαστείτε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να σεβαστείτε όλοι σας τη Δημοκρατία σε αυτό τον τόπο και να μην επιχειρείτε να δεσμεύσετε τις επόμενες κυβέρνησης και την κρίση του ελληνικού λαού» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Βιάζεστε πολύ κύριε Τσίπρα. Η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι δεν τον αφορούν τα σενάρια και δημοσιεύματα που τον φέρουν ως διάδοχο του κ. Προβόπουλου και συμπλήρωσε: «Για τα μελλοντικά σχέδια για μένα, δεν με ενδιαφέρουν. Εγώ είμαι υπουργός οικονομικών, δουλεύω εδώ, έχω πάρα πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες. Αν εσείς θέλετε να λάβετε μέρος σε σενάρια, είναι δικό σας θέμα δεν με αφορούν αυτά. Αλλά αποδεικνύετε με την ερώτησή σας και τη στάση σας ότι βάζετε για μια ακόμη φορά το μικροκομματικό σας συμφέρον» .
 
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίων εταίρων και σημείωσε: Για κακή σας τύχη, οι λαλίστατοι εταίροι μας, τις τελευταίες ημέρες διατυπώνουν αλήθειες που πλήττουν καίρια την αξιοπιστία σας. Η κ. Μέρκελ είπε στη Σύνοδο Κορυφής ότι "εάν έφευγε η Ελλάδα θα διαλυόταν η ευρωζώνη. Θα αναγκαζόμασταν να φύγουμε όλοι". Το βασικό επιχείρημα που σας λέμε τόσο καιρό για να διαπραγματευτείτε. Αλλά εσείς δεν κάνετε τίποτα.
 
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας από την πλευρά του αντέτεινε ότι το 2012 η Ελλάδα πλήρωνε σε τόκους 12 δισ. ευρώ και το 2013 πλήρωσε 6 δισ. ευρώ και διερωτήθηκε: «Πώς έγινε αυτό πιστεύετε; Χωρίς διαπραγμάτευση;Ξέρουμε να διαπραγματευτούμε και αυτό φαίνεται εξάλλου. Μειώθηκαν τα επιτόκια και τα χρεολύσια πήγαν πίσω χρόνια».
 

Για το εάν θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος με αφορμή την υπόθεση του ΤΤ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι "δεν προβλέπεται ασυλία για κανέναν και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν"  ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει αγκαλιάσει τα αιτήματα των πάντων, χωρίς να δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το που θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα. 
 
enet.gr