Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποιεί ότι η συζήτηση για τη δόση θα γίνει με βάση την έκθεση προόδου

 Η τρόικα αυξάνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων, απειλώντας μέσω τελεσιγράφων πως δεν έρχεται εάν δεν υπάρξει «προσύμφωνο» για τα δημοσιονομικά κενά του 2014 και της διετίας 2015-16, όπως επίσης και για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που τελούν σε εκκρεμότητα.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι χωρίς συμφωνία δεν θα εκταμιευτεί η δόση των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο, η οποία θα καλύψει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες του προϋπολογισμού.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, αναφέρει πως η καθυστέρηση επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση, που προφανώς δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

«Παραμένει άγνωστο πότε η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για την επόμενη αξιολόγηση» αναφέρει ο κ. Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg, και προσθέτει πως η ελληνική πλευρά δεν έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν από το 2013.

Ενημερώνει επίσης τους Ολλανδούς βουλευτές και προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση πως «το Eurogroup θα συζητήσει για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα με βάση την επόμενη έκθεση προόδου». Αυτό σημαίνει ότι, χωρίς συμφωνία και θετική γνωμάτευση της τρόικας, δεν θα εγκριθεί η δόση.

Η επιστολή του προέδρου του Eurogroup επιβεβαιώνει τη διελκυστίνδα κυβέρνησης και ελεγκτών για τη συμφωνία, που διαρκεί ήδη πέντε μήνες (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) και όσο καθυστερεί η διαπραγμάτευση και πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο δυσκολότερη καθίσταται η συμφωνία, εφόσον οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε χθες για το χρόνο έλευσης των ελεγκτών, απάντησε αόριστα «κάποια στιγμή, μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, θα έρθουν», αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί στα σημεία των διαφωνιών.

Ωστόσο, οι ελεγκτές, για να επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων, ζητούν από την κυβέρνηση απτά δείγματα γραφής για τα πρόσθετα μέτρα που προτίθεται να λάβει, αρχικά για το 2014. Το ύψος των μέτρων οι ελεγκτές το υπολογίζουν σε ποσό που φτάνει στα 2 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί το πλεόνασμα των 2,75 δισ. ευρώ, που προβλέπει το μνημόνιο για το τρέχον έτος.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει πακέτο μέτρων, το ύψος του οποίου φτάνει σε 1,2 δισ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απορρίφθηκε, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το ύψος του.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται και νέες «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό του 2014 και των επόμενων ετών, όπως, για παράδειγμα, η δικαστική απόφαση για την ακύρωση των μειώσεων των αποδοχών των ενστόλων. Εφόσον η απόφαση είναι όπως έχει δημοσιοποιηθεί, το κόστος για το Δημόσιο μπορεί να φτάσει σε 110 εκατ. ευρώ, εάν υποχρεωθεί να καταβάλει και αναδρομικά.

Επίσης ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για τη διεκδίκηση αντίστοιχων «επανορθώσεων» και από άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, στους οποίους μειώθηκαν οι αποδοχές, αφού ήδη θα υπάρχει δεδικασμένο και νομική βάση διεκδίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση του ΣτΕ «διευκολύνει την κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της για τη μη περικοπή των αποδοχών των ενστόλων». Είναι μια παράμετρος με ιδιαίτερη σημασία, η οποία διευρύνει τα μέτωπα με την τρόικα και εάν τελικά επιστραφούν στους ένστολους οι περικοπές, το κόστος θα επωμιστούν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πολίτες, μέσω των περίφημων «ισοδύναμων» μέτρων.

Η περίπτωση των αποδοχών των ενστόλων προστίθεται στις ήδη «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού του 2014 που βλέπει η τρόικα και οι οποίες είναι:

Το νέο πλαίσιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς οι ελεγκτές εκτιμούν πως, επειδή δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεν θα εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά η απόδοση θα είναι κατά 315 εκατ. ευρώ χαμηλότερη.

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, από την οποία το υπουργείο Οικονομικών κοστολόγησε τις απώλειες σε 44 έως 107 εκατ. ευρώ, αλλά η τρόικα εκτιμά πως θα φτάσουν σε 280 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%,  ενώ το υπουργείο Οικονομικών τις αποτιμά  σε 300-400 εκατ. ευρώ, η τρόικα τις αποτιμά σε 800-850 εκατ. ευρώ.

Επίσης οι ελεγκτές εκτιμούν πως ο προϋπολογισμός του 2014, από τον οποίο πήραν αμέσως αποστάσεις την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή, περιέχει και γενικότερους φιλόδοξους στόχους για τα έσοδα και για τις δαπάνες ειδικά των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα η συνολική εκτίμηση των ελεγκτών για τα πρόσθετα μέτρα να φτάνει στο ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές πως το «κενό» αυτό δεν καλύπτεται με άνεση χωρίς επώδυνες παρεμβάσεις, που θα προκαλέσουν αντιδράσεις είτε θα αφορούν το μέτωπο των εσόδων είτε το μέτωπο των δαπανών.

Το χρηματοδοτικό κενό του 2014

Ο συγκεκριμένος έλεγχος από την τρόικα, που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν ολοκληρώθηκε ακόμη, εκτός από την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να αποδεσμευτεί το Δεκέμβριο, θα έλυνε και το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού για το β’ εξάμηνο του 2014.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο, καθώς εάν δεν αποφασιστεί ο τρόπος κάλυψής του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου απλά δεν μπορεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αφού οι δανειακές ανάγκες της χώρας δεν θα είναι καλυμμένες για το προσεχές 12μηνο. Δηλαδή, η δόση των 4,9 δισ. ευρώ περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ESM ύψους 3,1 δισ. ευρώ και του ΔΝΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η οποία καταβάλλεται μόνο με τον προαναφερθέντα όρο.

Ακόμη, στη διάρκεια των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων, υπό κανονικές συνθήκες θα λυνόταν και το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2016, το οποίο συνολικά από το β’ εξάμηνο του 2014 εκτιμάται σε 10,5 – 11 δισ. ευρώ.

Η ατζέντα διαλόγου με τους ελεγκτές

Εκτός των μέτρων του 2014, η διαπραγμάτευση με τους ελεγκτές περιλαμβάνει και θέματα όπως είναι:

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017, στο οποίο θα ενταχθούν και άλλα μέτρα, για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών των ετών 2015 – 2016, το ύψος των οποίων υπολογίστηκε παλαιότερα από τους ελεγκτές σε 3,9 – 4,2 δισ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει πως θα οριστούν συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις για την κάλυψη των κενών αυτών.

Η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και κατ’ επέκταση η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία ή πώς θα καλυφθεί το κόστος.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η διαθεσιμότητα και οι 11.500 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Η απελευθέρωση των αγορών με βάση την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Γ. Στουρνάρας

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα μιλήσει σήμερα.

Επίσης σήμερα θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Η Διάσκεψη -που πραγματοποιείται 20-22 Ιανουαρίου- διοργανώνεται από το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας.

 

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ-naftemporiki